Vesti
Društvo

OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline
Tokom dodele opreme (Foto OG)

Kroz projekat švajcarskog Karitasa „Održivi i inkluzivni ruralni ekonomski razvoj“, koji finansira Austrijska razvojna agencija, a sufinansira Opština Gračanica, podržano je desetoro poljoprivrednika, za proizvodnju maline na ukupnoj površini od jednog hektara.

Kako se navodi, zahvaljujući ovom projektu poljoprivrednici su dobili neophodnu opremu za proizvodnju maline na površini od 10 ari (sadnice, sistem za navodnjavanje i drugu opremu) u cilju povećanja obima proizvodnje i kvaliteta roda.

Porodica Marka Todorovića iz Gračanice koja se malinarstvom bavi poslednjih pet godina dobila je hladnjaču.

„Imam malinu na površini od 25 ari i svake godine problem je otkupna cena, zbog toga što nemamo gde da je skladištimo, pa je prodajemo kada je najniža. Kroz ovaj projekat dobio sam hladnjaču koja će u ovom slučaju biti sabirni centar za voće svih kooperanata koji su ove godine podigli zasade, ali i svih drugih koji od ranije imaju malinu, ali su takođe imali problem njenog skladištenja. Na ovaj način nastupaćemo zajedno i ostvariti bolju otkupnu cenu“, ističe Todorović.

Todorović dodaje da je formirano Udruženje malinara „Ulpius“, te da je planirano proširenje proizvodnje maline na povrišini od 3 do 5 hektara, čime bi se poboljšala proizvodnja i ostvarila bolja otkupna cena.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović rekao je da su ovakvi projekti jedan od načina da se pomogne i razvije sektor poljoprivrede.

„Plan nam je da ulažemo i podstaknemo veću poljoprivrednu proizvodnju i zato su veoma važni ovakvi i slični projekti. Zbog daljeg napretka i boljeg života važno je da se nastavi za razvojem celokupne privrede. Drago mi je da smo uspeli da uspostavimo dobru saradnju sa Austrijskom kancelarijom i u roku završimo projekte koje smo ovde planirali. Nadam se da ćemo nastaviti saradnju i biti partneri na sličnim projektima, s obzirom da je ovo ruralna sredina i da ima potencijala za razvoj poljoprivredne proizvodnje“, kazao je Popović.

Direktorica Austrijske razvojne agencije na Kosovu Sandra Horina je navela da je ovo najveći i najvažniji projekat te agencije u poljoprivredi koji se osim u Gračanici sprovodi u još nekoliko opština.

„Cilj projekta je da pomogne ljudima da ostanu ovde i žive od svog rada, da se na održiv način oživi poljoprivredna proizvodnja istovremeno vodeći računa o životnoj sredini jer se čitav projekat zasniva na organskoj proizvodnji“, kazala je Horina.

„Podržali smo deset porodica, deset poljoprivrednika u cilju njihovog ekonomskog osnaživanja. Naša je želja i da ostale poljoprivrednike stimulišemo da krenu sa procesom proizvodnje bobičastog voća“, dodao je direktor švajcarskog Karitasa na Kosovu, Gerhard Šaumberger.

Osim opreme koju su dobili za uzgoj maline, projekat podrazumeva i neophodne obuke poljoprivrednika.Ostale vesti

Nakon kiše, reka Gračanka crne boje
Reka Gračanka postala je crna, nakon obilnih kišnih padavina na području opštine Gračanica.
  • 19.06.2021
Maske su pale: Zaboravljamo li na koronavirus
Smanjivanjem broja obolelih od koronavirusa, vakcinisanjem i ublažavanjem mera, popušta i strah od opake bolesti. „Maske su pale“ i više nisu neophodne na otvorenom, a sve češće se na njih zaboravlja i u zatvorenom prostoru. Opustili smo se, možda i previše, pa se stiče utisak da polako zaboravljamo na pandemiiju.
  • 19.06.2021
Ministarstvo kulture: Zahtev Prištine još jedan ozbiljan falsifikat
Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odbacilo je danas kao "još jedan ozbiljan falsifikat" zahtev Prištine da im Srbija vrati "artefakte uzete tokom 1998. i 1999. godine".
  • 18.06.2021
Da li planirate letovanje?
Iako možda ne temperaturno, ali leto uskoro počinje a samim tim sezona godišnjih odmora. Prošlu godinu je obeležila pandemija pa su mnogi leto proveli kod kuće. Ove godine zbog bolje epidemiološke situacije i relaksiranijih mera, građani planiraju odmore i to uglavnom u komšiluku – u Crnoj Gori.
  • 18.06.2021
Otvoreni bazeni
Otvoreni bazeni zdravstveno-turističkog centra "Rajska banja" u Banjskoj od danas ponovo rade, prenosi Radio Kontakt Plus. 
  • 18.06.2021
Gračanica: Uspešno završena obuka konobara
Obuka konobara koju je Turistička organizacija Gračanice organizovala treću godinu zaredom uspešno je završena, a sertifikat profesionalnog konobara steklo je 15 mladih ljudi sa područja naše opštine.
  • 18.06.2021