Vesti
Društvo

OG: Pojačana kontrola inspekcije povodom nastupajućih praznika

Odeljenje inspekcije opštine Gračanica pojačaće kontrolu poštovanja antikiovid mera za vreme predstojećih prvomajskih i vaskršnjih praznika, saopšteno je iz tog odeljenja.
OG: Pojačana kontrola inspekcije povodom nastupajućih praznika
Opština Gračanica (Foto Kim arhiva)

Iz Odeljenja inspekcije ističu da vaskršnji i prvomajski praznici tradicionalno predstavljaju vreme okupljanja i slavlja, ali da aktuelna epidemiološka situacija i dalje iziskuje strpljenje, razumevanje i odgovornost.

"Odeljenje inspekcije apeluje na građane da se striktno pridržavaju svih higijenskih i drugih preporuka i mera, poput nošenja maske, dezinfekcije ruku i slično. Na građane i privredne subjekte se posebno apeluje da poštuju fizičku distancu, meru ograničenog broja osoba u objektu i ne stvaraju veće gužve, jer se na taj način smanjuje rizik a građanima omogućava nesmetana kupovina i korišćenje usluga. Građani se mole da se ne okupljaju u grupama i da ne roštiljaju", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 

Ističe se da će komunalna i sanitarna inspekcija biti mobilna na terenu, te da će u saradnji sa policijom obilaziti sva mesta na teritoriji lokalne samouprave (ugostiteljske objekte, parkove, međuseoske zone i slično).

„Za nepoštovanje ovih mera biće izricane mandatne kazne na licu mesta, kako fizičkim tako i pravnim licima“, ističe se u saopštenju inspekcije.

Na ugostiteljske objekte se apeluje da se pridržavaju mera ograničenog broja gostiju i poštovanja radnog vremena, ali i svih drugih propisanih mera.

 

 Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021