Vesti
Društvo

OG: Dodeljeni grantovi ženama preduzetnicama u poljoprivredi

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić sastala se danas sa ženama preduzetnicama kako bi potpisale ugovore o dobijenim grantovima. U cilju unapređivanja položaja žena i njihovog socio – ekonomskog položaja, 10 žena je dobilo grantove na osnovu projekta „Podrška i osnaživanje žena u poljoprivredi“.
OG: Dodeljeni grantovi ženama preduzetnicama u poljoprivredi
Dodeljeni grantovi ženama preduzeticama u poljoprivredi (Foto OG)

Sastanak je održan u zgradi Opštine gde je 10 žena preduzetnica potpisalo ugovore na osovu projekta „Podrška i osnaživanje žena u poljoprivredi“. Sastanku su prisustvovali predsednica opštine Ljiljana Šubarić, direktor ekonomskog razvoja Nebojša Milovanović i direktorica Agencije za regionalni razvoj Mrika Maculja.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić poručila je da Opština Gračanica će i u buduće nastaviti da daje svoj doprinos održivom razvoju.

„Izuzetno sam ponosna i srećna što mogu da prisustvujem i dam svoj doprinos jednom ovakvom značajnom događaju. Veliko hvala gospođi Mriki Maculji, direktorici Agencije za regionalni razvoj koja svojim projektom „Podrška i osnaživanje žena u poljoprivredi“, daje značajan doprinos održivom razvoju naše opštine. Drage naše dame čestitam vam na dobijenim grantovima. Ovo je od velikog značaja za celu našu opštinu, 10 dobrih projekata i 10 originalnih ideja. Ovo ste postigle uz vaše ideje, trud, rad i zalaganje. Ovo je dobra mogućnost i prilika da se vaše ideje razviju u male biznise koji mogu stvoriti nova radna mesta. Ono što želim da kažem jeste da je Opština Gračanica imala svoj značajan doprinos i da se na tome nećemo zaustaviti“, kazala je Šubarić.

Direktorica Agencije za regionalni razvoj Mrika Maculja čestitala je predsednici na preuzimanju dužnosti i istakla da je zadovoljna saradnjom koju ima sa Opštinom Gračanica.

„Jako sam srećna što postoji dobra saradnja između Opštine Gračanica i nas. Imali smo veliku podršku i pomoć od strane Opštine prilikom sprovođenja ideja za ovaj projekat, nadam se uspešnoj saradnji i u narednom periodu“, rekla je Maculja.

Direktor ekonomskog razvoja Nebojša Milovanović istakao je da će raditi na tome da ovakvih projekata bude još.

„Novoj predsednici želim puno uspeha u radu. Mi imamo izuzetno dobru saradnju sa Agencijom za regionalni razvoj, ovo je jedan od projekata koji je krenuo i neće se sigurno stati na ovome“, poručio je Milovanović.

Memorandum o saradnji za projekat „Podrška i osnaživanje žena u poljoprivredi“ potpisan je u julu mesecu tekuće godine. U sklopu programa ženama će biti omogućena obuka kao i pristup subvencijama putem Direkcije za poljoprivedu. Projektom je predviđena donacija ženama putem dodele opreme u vrednosti od 1.000 do 1.500 evra a ukupna vrednost projekta je 15.500 evra koje zajednički finansiraju Opština Gračanica i RRC.Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022