Vesti
Društvo

OEBS predstavio novi izveštaj o proceni prava zajednica na Kosovu

“U posebnom fokusu je namera da se kosovski pravni okvir uskladi sa međunarodnim standardima i da se institucije pridržavaju zakona koji štiti prava zajednica”, kazao je ambasador OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport prilikom predstavljanja petog Izveštaja o proceni prava zajednica.
OEBS predstavio novi izveštaj o proceni prava zajednica na Kosovu
Sa predstavljanja izveštaja (Foto Kim)

Stopa povratka se svake godine smanjivala
U najnovijem OEBS-ovom izveštaju o proceni prava zajednica se konstatuje da se prema podacima Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), zaključno sa decembrom 2019. godine, na Kosovo od 2000. vratila 28.302 raseljena lica, a da se stopa povratka smanjivala svake naredne godine i da je ovaj trend i dalje u opadanju. UNHCR procenjuje da se na Kosovu nalazi 16.151 raseljeno lice, od kojih 412 živi u nekom od privremenih kolektivnih prihvatilišta (22).

U dokumentu se navodi da je “ostvaren napredak od decembra 2015. do decembra 2019. godine u oblasti integracije pravosuđa”, podseća da je usvojena “pravno obavezujuća Uredba o provratku raseljenih”, te da je “poboljšana funckija Institucije ombudsmana”.

Međutim, zaključuje se da se “u drugim oblasima situacija se nije promenila”, te da su i dalje “prisutni problemi sa primenom Zakona o upotrebi jezika”. Navodi se da obrazovanje na srpskom jeziku nije zastupljeno u kosovskom institucionalnom okviru i podseća da svake godine vraća sve manje raseljenih. Ističe se da je stopa nezaposlenosti među pripadnicima nevećinskih zajednica, posebno Roma, Aškalija i Egipćana visoka. U izveštaju se podseća da se i dalje dešavaju incidenti koji pogađaju manjinske zajednice, kao i da postoje međuetničke tenzije. Medijski sadržaj namenjen nevećinskim zajednicama ocenjen je kao “oskudan”.

“Cilj izveštaja je da podignemo svest o izazovima i problemima koji postoje, kako bi unapredili prava svih nevećinskih zajednica na Kosovu, ali i da izgradimo kapacitete kosovskih institucija da nezavisno teže da obezbede stabilne međuetničke odnose među zajednicama”, istakla je šefica Odseka za zajednice misije OEBS-a na Kosovu Nadica Pavlovska.

Ključna komponenta misije OEBS-a na Kosovu je praćenje primene standarda ljudskih prava i prava zajednica.

“U svakom demokratskom društvu važno je da sve zajednice mogu da žive u sigurnom okruženju, da mogu da koriste svoj jezik, da se praktikuju svoju kulturu i religiju. Nadam se će sve relevantne institucije ozbiljno razmotriti preporuke i slediti odgovarajuće mere, jer je unapređe prava nevećinskih zajednica kamen temeljac u izgradnji stabilnog drustva”, kazao je Devenport i dodao da će misija OEBS-a nastaviti da podržava sve kosovske institucije, kako na opštinskom, tako i na vladinom nivou u uvođenju neophodnih promena radi zaštite svih zajednica.

OEBS je važan za stabilnost na Kosovu, istakla je zamenica premijera Kosova zadužena za manjinska pitanja, ljudska prava i zajednice Emilija Redžepi.

“OEBS je jedna od najvažnih organizacija za sigurnost i bezbednost manjinskih zajednica kada je u pitanju njihov život, opstanak, funkcionisanje. Izvestaj koji je načinjen je jako relevantan”, kazala je Redžepijeva.

Ukoliko želimo da se manjinske zajednice osećaju ravnopravno, kao deo sistema, potrebno da se integiršu u sve tokove modernog kosovskog društva, smatra ona.

“Svoj identitet, kulturu, običaje svaki narod treba da čuva, neguje i štiti, ali je obaveza većinskog naroda da poštuje, uvažava sve različitosti. Manjinski narodi nisu krivi jer su u malom broju, što ne znači da neko ko je u većem broju ima veća prava”, zaključila je Redžepijeva.

Misija OEBS-a na Kosovu periodično objavljuje izveštaje o proceni prava zajednica radi praćenja napretka koji su kosovske institucije ostvarile u primeni preporuka Komiteta ministara Saveta Evrope. Prvi ovakav izveštaj sačinjen je 2009. godine.Ostale vesti

PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
  • 03.12.2022
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022
Priština: Održan protest zbog ubistva trudnice
Uz parole "Ostavka nije dovoljna", "Policija ima krv na rukama", "Privatni i javni prostori su nebezbedni", "Krvlju žena pišete istoriju Kosova!", sinoć je u Prištini održan protest zbog ubistva trudnice kojoj je dan ranije (u sredu) presudio bivši suprug.
  • 02.12.2022
Predavanje o značaju prevencije HIV-a/AIDS-a u Medicinskoj školi

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a, Đački parlament Medicinske škole u Lapljem Selu u saradnji sa Crvenim krstom organizovao je predavanje o značaju prevencije protiv ove bolesti za učenike.

  • 01.12.2022