Vesti
Društvo

OEBS predstavio novi izveštaj o proceni prava zajednica na Kosovu

“U posebnom fokusu je namera da se kosovski pravni okvir uskladi sa međunarodnim standardima i da se institucije pridržavaju zakona koji štiti prava zajednica”, kazao je ambasador OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport prilikom predstavljanja petog Izveštaja o proceni prava zajednica.
OEBS predstavio novi izveštaj o proceni prava zajednica na Kosovu
Sa predstavljanja izveštaja (Foto Kim)

Stopa povratka se svake godine smanjivala
U najnovijem OEBS-ovom izveštaju o proceni prava zajednica se konstatuje da se prema podacima Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), zaključno sa decembrom 2019. godine, na Kosovo od 2000. vratila 28.302 raseljena lica, a da se stopa povratka smanjivala svake naredne godine i da je ovaj trend i dalje u opadanju. UNHCR procenjuje da se na Kosovu nalazi 16.151 raseljeno lice, od kojih 412 živi u nekom od privremenih kolektivnih prihvatilišta (22).

U dokumentu se navodi da je “ostvaren napredak od decembra 2015. do decembra 2019. godine u oblasti integracije pravosuđa”, podseća da je usvojena “pravno obavezujuća Uredba o provratku raseljenih”, te da je “poboljšana funckija Institucije ombudsmana”.

Međutim, zaključuje se da se “u drugim oblasima situacija se nije promenila”, te da su i dalje “prisutni problemi sa primenom Zakona o upotrebi jezika”. Navodi se da obrazovanje na srpskom jeziku nije zastupljeno u kosovskom institucionalnom okviru i podseća da svake godine vraća sve manje raseljenih. Ističe se da je stopa nezaposlenosti među pripadnicima nevećinskih zajednica, posebno Roma, Aškalija i Egipćana visoka. U izveštaju se podseća da se i dalje dešavaju incidenti koji pogađaju manjinske zajednice, kao i da postoje međuetničke tenzije. Medijski sadržaj namenjen nevećinskim zajednicama ocenjen je kao “oskudan”.

“Cilj izveštaja je da podignemo svest o izazovima i problemima koji postoje, kako bi unapredili prava svih nevećinskih zajednica na Kosovu, ali i da izgradimo kapacitete kosovskih institucija da nezavisno teže da obezbede stabilne međuetničke odnose među zajednicama”, istakla je šefica Odseka za zajednice misije OEBS-a na Kosovu Nadica Pavlovska.

Ključna komponenta misije OEBS-a na Kosovu je praćenje primene standarda ljudskih prava i prava zajednica.

“U svakom demokratskom društvu važno je da sve zajednice mogu da žive u sigurnom okruženju, da mogu da koriste svoj jezik, da se praktikuju svoju kulturu i religiju. Nadam se će sve relevantne institucije ozbiljno razmotriti preporuke i slediti odgovarajuće mere, jer je unapređe prava nevećinskih zajednica kamen temeljac u izgradnji stabilnog drustva”, kazao je Devenport i dodao da će misija OEBS-a nastaviti da podržava sve kosovske institucije, kako na opštinskom, tako i na vladinom nivou u uvođenju neophodnih promena radi zaštite svih zajednica.

OEBS je važan za stabilnost na Kosovu, istakla je zamenica premijera Kosova zadužena za manjinska pitanja, ljudska prava i zajednice Emilija Redžepi.

“OEBS je jedna od najvažnih organizacija za sigurnost i bezbednost manjinskih zajednica kada je u pitanju njihov život, opstanak, funkcionisanje. Izvestaj koji je načinjen je jako relevantan”, kazala je Redžepijeva.

Ukoliko želimo da se manjinske zajednice osećaju ravnopravno, kao deo sistema, potrebno da se integiršu u sve tokove modernog kosovskog društva, smatra ona.

“Svoj identitet, kulturu, običaje svaki narod treba da čuva, neguje i štiti, ali je obaveza većinskog naroda da poštuje, uvažava sve različitosti. Manjinski narodi nisu krivi jer su u malom broju, što ne znači da neko ko je u većem broju ima veća prava”, zaključila je Redžepijeva.

Misija OEBS-a na Kosovu periodično objavljuje izveštaje o proceni prava zajednica radi praćenja napretka koji su kosovske institucije ostvarile u primeni preporuka Komiteta ministara Saveta Evrope. Prvi ovakav izveštaj sačinjen je 2009. godine.Ostale vesti

Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022