Vesti
Društvo

OEBS predstavio novi izveštaj o proceni prava zajednica na Kosovu

“U posebnom fokusu je namera da se kosovski pravni okvir uskladi sa međunarodnim standardima i da se institucije pridržavaju zakona koji štiti prava zajednica”, kazao je ambasador OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport prilikom predstavljanja petog Izveštaja o proceni prava zajednica.
OEBS predstavio novi izveštaj o proceni prava zajednica na Kosovu
Sa predstavljanja izveštaja (Foto Kim)

Stopa povratka se svake godine smanjivala
U najnovijem OEBS-ovom izveštaju o proceni prava zajednica se konstatuje da se prema podacima Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), zaključno sa decembrom 2019. godine, na Kosovo od 2000. vratila 28.302 raseljena lica, a da se stopa povratka smanjivala svake naredne godine i da je ovaj trend i dalje u opadanju. UNHCR procenjuje da se na Kosovu nalazi 16.151 raseljeno lice, od kojih 412 živi u nekom od privremenih kolektivnih prihvatilišta (22).

U dokumentu se navodi da je “ostvaren napredak od decembra 2015. do decembra 2019. godine u oblasti integracije pravosuđa”, podseća da je usvojena “pravno obavezujuća Uredba o provratku raseljenih”, te da je “poboljšana funckija Institucije ombudsmana”.

Međutim, zaključuje se da se “u drugim oblasima situacija se nije promenila”, te da su i dalje “prisutni problemi sa primenom Zakona o upotrebi jezika”. Navodi se da obrazovanje na srpskom jeziku nije zastupljeno u kosovskom institucionalnom okviru i podseća da svake godine vraća sve manje raseljenih. Ističe se da je stopa nezaposlenosti među pripadnicima nevećinskih zajednica, posebno Roma, Aškalija i Egipćana visoka. U izveštaju se podseća da se i dalje dešavaju incidenti koji pogađaju manjinske zajednice, kao i da postoje međuetničke tenzije. Medijski sadržaj namenjen nevećinskim zajednicama ocenjen je kao “oskudan”.

“Cilj izveštaja je da podignemo svest o izazovima i problemima koji postoje, kako bi unapredili prava svih nevećinskih zajednica na Kosovu, ali i da izgradimo kapacitete kosovskih institucija da nezavisno teže da obezbede stabilne međuetničke odnose među zajednicama”, istakla je šefica Odseka za zajednice misije OEBS-a na Kosovu Nadica Pavlovska.

Ključna komponenta misije OEBS-a na Kosovu je praćenje primene standarda ljudskih prava i prava zajednica.

“U svakom demokratskom društvu važno je da sve zajednice mogu da žive u sigurnom okruženju, da mogu da koriste svoj jezik, da se praktikuju svoju kulturu i religiju. Nadam se će sve relevantne institucije ozbiljno razmotriti preporuke i slediti odgovarajuće mere, jer je unapređe prava nevećinskih zajednica kamen temeljac u izgradnji stabilnog drustva”, kazao je Devenport i dodao da će misija OEBS-a nastaviti da podržava sve kosovske institucije, kako na opštinskom, tako i na vladinom nivou u uvođenju neophodnih promena radi zaštite svih zajednica.

OEBS je važan za stabilnost na Kosovu, istakla je zamenica premijera Kosova zadužena za manjinska pitanja, ljudska prava i zajednice Emilija Redžepi.

“OEBS je jedna od najvažnih organizacija za sigurnost i bezbednost manjinskih zajednica kada je u pitanju njihov život, opstanak, funkcionisanje. Izvestaj koji je načinjen je jako relevantan”, kazala je Redžepijeva.

Ukoliko želimo da se manjinske zajednice osećaju ravnopravno, kao deo sistema, potrebno da se integiršu u sve tokove modernog kosovskog društva, smatra ona.

“Svoj identitet, kulturu, običaje svaki narod treba da čuva, neguje i štiti, ali je obaveza većinskog naroda da poštuje, uvažava sve različitosti. Manjinski narodi nisu krivi jer su u malom broju, što ne znači da neko ko je u većem broju ima veća prava”, zaključila je Redžepijeva.

Misija OEBS-a na Kosovu periodično objavljuje izveštaje o proceni prava zajednica radi praćenja napretka koji su kosovske institucije ostvarile u primeni preporuka Komiteta ministara Saveta Evrope. Prvi ovakav izveštaj sačinjen je 2009. godine.Ostale vesti

Laplje Selo: Stigle tablice, ali ne i uputsvo za izdavanje. Građani nervozni
Ispred Centra za registraciju u Lapljem Selu stvaraju se gužve. Sve više građana dolazi da preuzme privremene registarske oznake RKS. Kako saznajemo, tablice su stigle, ali ne i uputsvo na koji način službenici ovog centra mogu da ih izdaju vozačima.
  • 21.09.2021
Preko Jarinja građani samo pešaka, sve više ljudi protestuje

Administrativni prelaz Jarinje moguće je preći samo pešaka, javlja sa lica mesta novinarka Radio Kosovske Mitrovice Ivana Vanovac. Broj Srba znatno je veći nego tokom jučerašnjeg dana.

  • 21.09.2021
U Registracionom centru u Lapljem Selu još uvek ne izdaju probne tablice
Iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova juče najavilo da će danas biti moguće izdavanje probnih kosovskih tablica u svim registracionim centrima, u Lapljem Selu to nije slučaj.
  • 21.09.2021
Privremene tablice od sutra u svim centrima za registraciju
Od utorka se privremene registarske tablice mogu izvaditi u svim opštinskim registracionim centrima za registraciju vozila, saopštio je MUP Kosova.
  • 20.09.2021
Protest roditelja u KM: Traže omogućavanje nastave u školama
Roditelji učenika OŠ „Branko Radičević“ u Kosovskoj Mitrovici okupili su se kako bi mirnim protestom izrazili nezadovoljstvo povodom odluke da se deci, kako kažu, uskraćuje pravo na normalno školovanje i da se jedino škole zatvaraju. Oni su zatražili da se njihovoj deci omogući redovno školovanje kao i uslovi za normalnu nastavu.
  • 20.09.2021
U Goraždevcu počela zamena srpskih registarskih oznaka
U policijskoj stanici u Goraždevcu počela je da se vrši evidencija građana koji imaju srpske registarske tablice, kako bi otišli na najbliži prelaz Kula da preuzmu probne RKS tablice.
  • 20.09.2021