Vesti
Društvo

Održano takmičenje u lepom govoru posvećeno Nikoli Dančetoviću

Takmičenje u lepom govoru “Na sav glas”, u organizaciji Katedre za engleski jezik, organizovano je sinoć na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. 
Održano takmičenje u lepom govoru posvećeno Nikoli Dančetoviću
Takmičenje u lepom govoru (Radio Kontakt Plus)

Ovo recitatorsko takmičenje na engleskom jeziku, koje ima za cilj da promoviše lepo govorenje, poeziju i lepu reč, od ove godine posvećeno je nedavno preminulom docentu na Katedri za engleski jezik i književnost, Nikoli Dančetoviću.

„Nikola Dančetović je bio stručnjak za fonologiju. Bavio se dikcijom, intonacijom, akcentom i bio je jedan od najboljih govornika na fakultetu među nastavnicima. Ova naša ideja je upravo potekla od prošle godine sa željom da čuvamo sećanje na Nikolu i da ono traje“, kaže vanredni profesor i šef Katedre za engleski jezik i književnost, Danijela Kulić.

Takmičenje je otvorila mala Danica, ćerka Nikole Dančetovića, koja je sinoć pobrala sve simpatije publike.

Nakon toga, svoje recitatorsko umeće je pokazalo 36 srednjoškolaca i studenata sa različitih katedri Filozofskog fakulteta, što je u odnosu na proteklu godinu, znatno veći broj.

Žiri, u sastavu profesora ovog fakulteta i nastavnika engleskog jezika iz srednjih škola u Kosovskoj Mitrovici, vrednovali su pravilnost govora, artikulaciju, akcentuaciju, te prirodnost kazivanja.

Ove godine, prvo mesto pripalo je učenici IV godine Gimnazije, Anđeli Rakić.

Kazivala je stihove Volta Vitmana “O Captain! My Captain!”. Kaže da se pobedi nije nadala, ali da je priželjkivala.

“Pripremala sam se par nedelja sa profesorkom Biljanom Dobrić. Jako mi znači ova pobeda, jer ovo nije samo moj uspeh, već i moje profesorke, koja mi je izuzetno pomogla što se tiče akcentovanja i same izvedbe. Pripremala sam se par nedelja. Ovo je možda bila jedna od najemotivnijih pesama i mislila sam da ću možda najbolje da je izvedem. Nisam pogrešila, nadam se. Imala sam tremu, nadam se da se nije videlo.“

Drugo mesto osvojila je Teodora Spasojević, takođe učenica Gimnazije, dok je treće mesto zauzela Smiljana Jovanović, studentkinja 4. godine engleskog jezika i književnosti.

Za osvojena prva tri mesta obezbeđene su novčane nagrade – 20.000 za prvo, 10.000 za drugo i 5.000 dinara za treće osvojeno mesto.Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023