Vesti
Društvo

Održana treća redovna sednica SO Gračanica

Na trećoj redovnoj sednici SO Gračanica odbornici su usvojili izveštaje o radu Odeljenja inspekcije, javnih službi i Odbora za javne službe. Usvojen je i predlog predsenika opštine Gračanica Srđana Popovića o proglašenju parcele u Čaglavici u delu naselja poznatijem kao „Potok“ zemljištem od opšteg javnog interesa.

Održana treća redovna sednica SO Gračanica
Detalj sa sednice (Foto Kim)

Na početku sednice koja je održana u velikoj sali Doma kulture najpre je usvojen zapisnik sa prethodne redovne sednice koja je održana krajem aprila.

Direktorica Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović predstavila je odbornicima izveštaj o radu inspekcije za zaštitu životne sredine za 2020. godinu, plan ispekcije i četvoromesečni izveštaj za ovu godinu. Ona je kazala da je radeći analize ovo odeljenje konstatovalo da se opština Gračanica zbog nepravilnog odlaganja komunalnog otpada, nalazi „na ivici da bude ugrožena“.

„Komunalni otpad možemo da nađemo u svim selima, rečnim koritima i međuseoskim zonama. Inspekcija je uradila analizu terena i tačno su indikovane i locirane sve velike divlje deponije. Kao rezultat našeg nadzora danas imamo potpisan ugovor o saradnji sa JKP `Ekologija` i divlje deponije polako počinju da se uklanjaju“.

Ona je pozvala javnost da se uključi u rešavanje ovog problema.

„Svaka prijava inspekciji ostaje anonimna. Kada nekog prijavite morate imati adekvatan dokaz, a za to vam mogu poslužiti fotografije kada je u pitanju civilno društvo, što se tiče teških teretnjaka i firmi koje dolaze iz opština Kosovo Polje i Priština i ovde rade pretovar zemlje bitno je da za njih posedujete i fotografije registarskih oznaka kako bismo ih identifikovali u saradnji sa Policijom“, navela je Stojanovićeva.

Na sednici je bilo reči i o problemu sa kanalizacijom koji meštani gornjeg dela Gračanice ka Ajvaliji, imaju od 2013. godine i izlivanjem vode sumnjivog sadržaja pored njihovih kuća.

Stojanovićeva je kazala da je voda sumnjivog sadržaja bila u protoku manje od sat vremena, da je potom ispitana i da u njoj nisu pronađene štetne materije.

Odbornici su na sednici usvojili predlog predsednika opštine Srđana Popovića o proglašenju parcele koja se nalazi u Čaglavici u delu naselja poznatijem kao „Potok“ zemljištem od opšteg javnog interesa. U ime predsednika opštine odbornicima je ovaj predlog obrazložio Bojan Stojanović službenik Odeljenja za urbanizam i prostorno planiranje.

„Parcela je površine 18 ari i 44 kvadrata, vrsta korišćenja parcele je infrastruktura, a trenutno se koristi kao privatni put. Razlog zbog kog se ova parcela predlaže da se proglasi od opšteg javnog interesa jeste zato što su ovim putem povezane ukupno 32 parcele kojima je ovo jedini pristup glavnom putu koji prolazi kroz Čaglavicu. Opština Gračanica nema drugih mogućnosti da im obezbedi pristup javnom putu osim preko pomenute parcele. Ovaj predlog je u saglasnosti sa Zakonom o davanju na korišćenje i procene opštinske nepokretne imovine, inicijalna radnja za pokretanje postupka razmene parcela“, rekao je Stojanović i dodao da će nakon usvajanja ovaj predlog biti prosleđen Kancelariji za procenu nepokretne imovine u okviru Odeljenja za porez na imovinu pri Ministarstvu finansija.

Na sednici su jednoglasno usvojeni izveštaji Odeljenja i Odbora javnih službi. Takođe je formirana radna grupa za izradu Akcionog plana za transparentan proces budžetiranja.

Pre sednice SO Gračanica održana je sednica Odbora za politiku i finansije sa istim dnevnim redom.

Sedinici su prisustvovali i predstavnici Kfor-a i Osce-a.Ostale vesti

Osmani i Gevesler o životnoj sredini
"Energetska tranzicija, upravljanje otpadom i očuvanje vodenih resursa, ostaju neki od ključnih izazova na Kosovu", poručila je predsednica Vjosa Osmani tokom sastanka sa austrijskom ministarkom za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler.
  • 23.06.2021
Počeo prijemni ispit za osmake
Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna, ze je sada pred njima jedan od najvažnijih zadataka u životu, polaganje male mature. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić, kazao je za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama, nego đaka koji će polagati završni ispit.
  • 23.06.2021
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
  • 23.06.2021
Ublažene antikovid mere, dozvoljene proslave i venčanja

Vlada Kosova usvojila je nove, blaže mere protiv koronavirusa i dozvolila održavanje zabava, venčanja i maturskih večera u trajanju do 23 časa, prenosi Koha.

  • 22.06.2021
Raste cena goriva
Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.
  • 22.06.2021
Kraj školske godine, sutra počinje mala matura
Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se danas i od sutra počinje letnji raspust. Osmaci su sa nastavom završili ranije 8. juna, dok su maturanti gimnazija slavili kraj školovanja 25. maja.
  • 22.06.2021