Vesti
Društvo

Održan još jedan protest u Gračanici

U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
Održan još jedan protest u Gračanici
Detalj sa protesta u Gračanici (Foto Kim)

Iako skup nije dozvoljen jer je prema navodima iz Policije Kosova potrebno da se prijavi 48 sati unapred, učenicima to nije smetalo da se ponovo okupe.

Srednjoškolci su nosili transparente i uzvikivali: "Niste sami" i "Pravda za braću".

„Došao sam da podržim mlade ljude koji iskazuju svoje mišljenje. Ovo što se desilo izlazi iz konteksta realnosti, jer grehota je i sramota da se na bilo čijoj muci, kao što je muka porodica mladića koji u zatvoru, sakupljaju poeni sa bilo koje strane. Vršanjačko nasije predstvalja realan problem“, istakao je Dušan Borisavljević.

„Ne pravdam nasilje, ali smatram da je to bila obična vršnjačka tuča. To je uzelo maha i otišlo na politički nivo. Nije fer da mladići stradaju zbog nečijeg političkog interesa “, rekla je Anita Jovanović, drugarica privedenih mladića.

Podsetimo, Osnovni sud u Gračanici odlučio je da sedmorici mladića koji su učestvovali u nedavnoj masovnoj tuči u Lapljem Selu odredi po trideset dana pritvora.

Advokat jednog od mladića, Predrag Miljković, kazao je za RTV Kim da su žalbu Apelcionom sudu predali tokom jučerašnjeg dana, a da odgovor očekuju u toku sledeće nedelje.

Učenici su nakon pola sata protesta u centru Gračanice počeli da se razilaze.Ostale vesti

“Mediji da se više bave istinom, činjenicama i suštinom”
Reagujući na najnoviji izveštaj “Reportera bez granica” glavni i odgovorni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević napominje da mediji koji izveštavaju na srpskom i dalje nailaze na barijere od strane predstavnika kosovskih institucija. Katarina Marinković novinarka Medija centra iz Čaglavice ističe da ih verbalni napadi i provokacije pojedinaca zbog načina njihovog izveštavanja samo podstiču da još bolje rade svoj posao, profesionalno i odgovorno.
  • 21.04.2021
Recitacijom protiv nasilja nad Lukom
U Gračanici je i danas održan još jedan vid protesta zbog napada na devetnaestogodišenjeg Luku Dimitrijevića. Naime, gimnazijalke Anđela i Mila su recitovanjem pesama pružile podršku pretučenom mladiću.  Istovremeno, predstavnici civilnog društva su ponovo zatražili veću bezbednost za stanovništvo.
  • 21.04.2021
GR: Počela sancija ulice i kanalizacione mreže u romskoj mahali
Timovi odeljenja Javnih službi i JKP “Ekologija” počeli su sa uređenjem "Kajmakčalanske ulice" u romskoj mahali u Gračanici, navodi se u objavi na Fejsbuk nalogu.
  • 20.04.2021
Udruženje novinara Kosova zabrinuto zbog stanja slobode medija
Uruženje novinara Kosova izrazilo je zabrinutost zbog izveštaja organizacije "Reporteri bez granica" o stanju slobode medija na Kosovu za 2021. godinu, koji pokazuje da je Kosovo palo za osam mesta i sada se nalazi na 78. mestu u svetu, po slobodi štampe, prenosi Reporteri.
  • 20.04.2021
GR: Održava se performans
U Gračanici, ispred Omladinskog saveta održava se performans "Prilog za harač" kojim civilno društvo ukazuje na, kako navode, bezrazložno kažnjavanje oca Luke Dimitrijevića.
  • 20.04.2021
Saradnja privrednih komora Srbije i Kosova i regionalne inicijative
Privredne komore u regionu dobro sarađuju i nastoje da uklone barijere u razmeni roba i usluga, ocenili su direktor u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović i predsednik kosovske Privredne komore Berat Rukići.
  • 20.04.2021