Vesti
Društvo

Održan još jedan protest roditelja u Mitrovici

Tridesetak roditelja okupilo se i danas ispred OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, ponovo u znak nezadovoljstva zbog odluke da njihova deca ne idu u školu, već da časove prate onlajn.
Održan još jedan protest roditelja u Mitrovici
Detalj sa jučerašnjeg protesta roditelja u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Mitrovica sever)

Prema jučerašnjem dogovoru sa direktoricom škole "Branko Radičević" Biljanom Vukićević, došli su da vide da li ima odgovora Ministarstva na njihova pitanja i da razgovaraju sa direktorima ostalih škola u ovom gradu.

Međutim, ni u jednoj od škola nisu zatekli nadležne, iako su se ranije i najavili. Navodno, nastavnici i direktori otišli su na Jarinje. Ipak, pronašli su načelnika školske uprave za Kosovo i Metohiju, koji se takođe spremao put Jarinja.

Skup je, kao i juče, počeo u 9 sati. I dalje, roditelji traže odgovore na pitanja prema čijem sistemu rade škole, zašto se roditelji "ništa ne pitaju" kada je u pitanju sudbina i obrazovanje njihove dece, navodeći da prema podacima o broju obolelih, Sever Kosova nije u crvenoj zoni i da validnog razloga za to da se deci časovi održavaju na daljinu, nema.

Kako na njihova pitanja juče direktorica Biljana Vukićević nije imala drugačiji odgovor osim da joj je samo prosleđena odluka Ministarstva prosvete Srbije, roditelji su zahtevali da do danas prenese Ministarstvu reakciju roditelja na takvu odluku i da ih uputi u tačne epidemiološke podatke u srpskim sredinama na KiM.

Najavili su joj da će i danas sa svojom decom doći, te da ukoliko odgovori iz Ministarstva izostanu, deca će u školi ostati na časovima.

Međutim, u ovoj školi danas nisu zatekli nikoga osim kurira, preko kog im je poručeno da direktori, kao ni njihovi zamenici, nisu tu i da su zbog novonastale situacije otišli na Jarinje.

Poručili su da će na razgovor kod Vukićevićeve u istom broju doći i sutra.

U potrazi za odgovorom, roditelji su se potom uputili do Muzičke škole u kojoj se nalazi kancelarija načelnika školske uprave za Kosovo i Metohiju Ivana Zaporošca.

Zatraživši „samo 5 minuta da ih sasluša“, preko kurira im je potom poručeno to da je načelnik tu, ali da „ne može da ih primi jer se upravo sprema da ide na Jarinje“.

Uporni roditelji, nisu hteli da se udalje, te su načelnika sačekali ispred zgrade ove škole.

Po izlasku, Zaporožac prvobitno nije hteo da zastane da ih sasluša, opravdavajući se da žuri i da ne želi da o ovim temama razgovara na ulici, te da ima obaveze i da je dolazak trebalo ranije da najave.

"Ovde se brani patriotizam, braneći sudbinu dece. A ne na Jarinju. Prvo rešite ovde", uzvikivali su roditelji.

Poručio im je da za sutra pripreme delegaciju od troje ljudi, roditelja čija su deca u dve osnovne škole i jednog iz predškolske ustanove.

Iako osnovne škole u Srbiji, ali i većina srednjih, nastavu održavaju u učionicama, u srpskim školama na Kosovu nije tako. One nisu ni započinjale nastavu fizičkim prisustvom dece u učionicama, da bi i obdaništa i predškolske ustanove u međuvremenu obustavila nastavu i već drugu nedelju takođe ni ona ne rade.

Srpsko ministarstvo obrazovanja se u vezi sa tim što se časovi u srpskim školama na KiM ne održavaju u učionicama oglasilo tek 3. septembra, navodeći tada, da ove škole „nastavljaju“ sa primenom tzv. trećeg modela – odnosno organizovanja časova na daljinu. Odluka se svake nedelje produžavala, ali ona se zapravo poklapa sa odlukom kosovskog ministarstva obrazovanja da se početak školske godine na Kosovu odloži do 26. septembra.Ostale vesti

Zdrava porodica i predan rad su recept za sreću u životu
Da penzionerski dani mogu biti slatki kao ovogodišnji rod grožđa u Velikoj Hoči, govori primer Milice i Save Garić iz ovog sela. Ovaj bračni par prosvetnih radnika živi svoje „Zlatno doba“, dva sina, ćerka, desetoro unučadi, jedan praunuk su motiv za sve što rade.
  • 24.10.2021
Ugostitelji za večeras najavili protest protiv novih anti-kovid mera

Zbog neslaganja sa novim anti-kovid merama koje je donela kosovske vlada, Udruženje ugostitelja Kosova pozvalo je svoje članove da se večeras, u znak protest, okupe ispred zgrade Vlade.

  • 24.10.2021
Literarni konkurs za učenike osnovnih škola

Dobrotvorno društvo „Dostinik“ Niš raspisalo je literarni konkurs na temu „Moji snovi i nadanja”, za učenike osnovnih škola sa teritorije Kosova i Metohije.

  • 24.10.2021
Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari
U prostorijama NVO "Aktiv" u Kosovskoj Mitrovici održava se drugi po redu novinarski trening za redakcije RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Mitrovice sever, Kossev i Radio Goraždevac. Predavač je dugogodišnji novinar Zoran Sekulić.
  • 23.10.2021
Obuka za buduće studente. Prijava u toku
U opštinama Gračanica, Štrpce i Severna Mitrovica organizuje se napredna nastava za mlade kao priprema za fakultet. Projekat sprovodi RIT Kosovo u saradnji sa Forumom za razvoj i multietničku saradnju i uz podršku ambasade SAD-a u Prištni.
  • 23.10.2021
Jelena Petković nova članica Komisije za žalbe Saveta za štampu
Uprava Udruženja novinara Srbije izabrala je danas novinarku  Jelenu Petković za novu članica Komisije za žalbe Saveta za štampu u Srbiji.
  • 23.10.2021