Vesti
Društvo

Odobreno 400.000 evra za zaštitu od koronavirusa

Kosovska vlada donela je danas odluku o izdvajanju 400.000 evra iz budžeta za zaštitu od koronavirusa. Sredstva će biti namenjena uvođenju zaštitnih mera, prenose kosovski mediji.
Odobreno 400.000 evra za zaštitu od koronavirusa
Vlada Kosova (Foto Kim)

Ministar finansija, Besnik Bisljimi izjavio je da je ova suma novca izdvojena na zahtev Ministarstva zdravlja za obezbeđenje zaštitnih sredstava za pripremu u vezi sa koronavirusom.

Prethodno je ministar zdravlja, Arben Vitia, sam potvrdio da je od vlade zatražio 400.000 evra za zaštitu od ovog virusa, prenela je Gazeta Express.

Ukazao je na to da je karantin pripremljen u slučaju postojanja zaraženih koronavirusom.

„Jedno izolovano odeljenje Klinike za infektivne bolesti pripremljeno je sa 25 kreveta. U zavisnosti od potrebe, Odeljenje na Univerzitetskoj klinici u Prištini takođe može biti prošireno."

Vitia je takođe govorio o potrebi za postavljenje karantina u slučaju širenja korona virusa, navodeći da će ukoliko se virus proširi, predložiti karantin u blizini „Biznis parka", u Prizrenu, naselju Vrani Do.

Potvrdio je da na Kosovu još nije zabeležen nijedan slučaj koronavirusa.Ostale vesti

Od ponedeljka se ukida mera samoizolacije i zabrana kretanja

Ministar zdravlja Armend Zemaj, najavio je danas ublažavanje mera u borbi protiv koronavirusa. Od ponedeljka 8. juna, građani koji uđu na Kosovo neće biti povrgnuti samoizolaciji, takođe, ukida se mera zabrane kretanja od 21 sat do pet časova ujutru, prenosi Koha.

  • 06.06.2020
Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg Sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020