Vesti
Društvo

Odobren Zakon o ukidanju homologacije za vozila

Poslanici u kosovskoj skupštini usvojili su danas, u drugom čitanju, Nacrt zakona o vozilima kojim se ukida homologacija za nova i polovna drumska vozila, javlja KosovaPress.
Odobren Zakon o ukidanju homologacije za vozila
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Podršku ovoj izmeni dalo je 75 poslanika iz vlasti i opozicije, dok su odobrena i dva amandmana funkcionalne komisije.

Ovaj nacrt zakona je načelno usvojen pre nekoliko nedelja.

Homologacija vozila je postupak kojim se potvrđuje da određeno vozilo ispunjava odgovarajuće administrativne odredbe i tehničke standarde, precizira kosovski Zakon o vozilima.

Kako je ranije ove godine pisao Kosova.info, ovim zakonom bilo je predviđeno da se za svako vozilo koje se uvozi na Kosovo odradi postupak homologacije, koji je koštao 125 evra.

Ovaj medij je takođe preneo podatke kosovske carine, da je samo tokom 2020. godine, privatnim kompanijama za homologaciju plaćeno 2.7 miliona evra, tj, da je na Kosovo uvezeno preko 22.000 vozila, a godinu pre toga čak 26.000 vozila.

Ocena stručnjaka je da će usled ukidanja homologacije ujedno pasti i cene automobila.Ostale vesti

Kancelarija za KiM finansira uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči
Na zahtev meštana i opštine Orahovac u toku je uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči, sa izgradnjom parkinga i pristupnog stepeništa, koje finansira Kancelarija za KiM.
  • 26.07.2021
Malim virtuozima potrebna nova harmonika
Jovanu i Nikoli iz Parteša, koji spadaju među najbolje mlade harmonikaše sa Kosova, su potrebni novi instrumenti.
  • 26.07.2021
Na Kosovu Dan žalosti zbog 10 poginulih u nesreći u Hrvatskoj
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak za Dan žalosti u čast kosovskih građana koji su tragično izgubili život u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj.
  • 26.07.2021
Uručene književne nagrade „Grigorije Božović“
U porti manastira Devine vode nedaleko od Zvečana danas su, nakon liturgije posvećene Presvetoj Bogorodici Trojeručici koju je služio vladika Teodosije, dodeljene nagrade Društva književnika Кosova i Metohije.
  • 25.07.2021
Merdare: Iz pravca centralne Srbije ka Kosovu zadržavanje sat vremena
Kolona vozila duga oko 150 metara formirana je na prelazu Merdare, iz pravca centralne Srbije ka Kosovu, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 25.07.2021
Koha: Revizor zabeležio niz prekršaja i u opštini Gračanica

Kancelarija državnog revizora (KDR) utvrdila je niz kršenja tokom revizije sprovedene u opštini Gračanica, prenosi Koha.

  • 24.07.2021