Vesti
Društvo

Odluka o povećanju cene struje do 20. februara

Upravni odbor Regulatorne kancelarije za energetiku (RKE) je odobrio maksimalne prihode za KEDS i KESCO, pa se na narednom sastanku očekuje donošenje odluke o pitanju novih tarifa za električnu energiju.
Odluka o povećanju cene struje do 20. februara
Ilustracija (Foto Unsplash)

Posle sastanka na kome su razmotreni maksimalno dozvoljeni prihodi za KOSTT, KEDS i KESCO, predsednik Upravnog odbora RKE Imer Fejzulahu je naveo da su prošlog meseca primećene suštinske promene u prognozama koje su naveli u januaru, kada su objavili konsultativni izveštaj sa predlogom za povećanje cene struje.

"Suštinska razlika je u tome što smo uzeli u obzir tekuće troškove u januaru radi obaveštavanja javnosti. Sada imamo veliku razliku između prognoziranih i realno ostvarenih troškova za taj mesec, oni su veći od onih koje smo predvideli u konsultativnom izveštaju. Međutim, imali smo i neke druge komponente koje su bile mnogo niže nego što smo predvideli u istom izveštaju", rekao je on.

Da bi odluka stupila na snagu 1. februara, predsednik Uparvnog odbora RKE je dodao da pokušavaju da odluku o poskupljenju donesu pre 20. februara, pri čemu nije isključio mogućnost da sastanak o povećanju cena bude održan do kraja ove nedelje.

"Trudimo se da se to desi ranije, pre 20. februara. To je vanredno razmatranje, trudimo se da što pre završimo proces, s obzirom da imamo dodatni trošak u sistemu. Zato moramo da donesemo odluku da ove troškove što pre pokriju potrošači, u ovom slučaju i državna subvencija, koja je opredeljena na prošlom sastanku", rekao je Fejzulahu.

Odbor RKE je na današnjem sastanku odobrio 179,56 miliona evra prihoda za KEDS i 347 miliona evra za KESCO. Ovim su prihodi smanjeni za oko 100 miliona evra, jer će ta sredstva subvencionisati Vlada Kosova zbog rasta cena energenata na međunarodnom tržištu. Za Operatora prenosnog sistema i tržišta (KOSTT) odobreno je 38,84 miliona evra.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022