Vesti
Društvo

Odloženo ročište u sporu između Univerziteta u Prištini i SPC

Pripremna sudska sednica po tužbi Univerziteta u Prištini "Hasan Priština" protiv opštine Priština i Srpske pravoslavne crkve, zarad dokazivanja prava na korišćenje i vraćanje imovine kampusu, gde se nalazi crkva, koja je trebalo da se danas održi, odložena je jer je traženo izuzeće sudije, piše prištinska Koha, prenosi Tanjug
Odloženo ročište u sporu između Univerziteta u Prištini i SPC
Priština (Foto EPA-EFE/Valdrin Xhemaj)

Prema navodima tužbe, Univerzitet u Prištini koristi nekretnine na spornom zemljištu od 12. decembra 1975. godine i koje su postale, prema navodima, sastavni deo univerzitetskog kampusa prema detaljnom urbanističkom planu Univerzitetskog centra u Prištini.

U tužbi se ističe da je prvotužena, Opština Priština, protivno urbanističkom planu, bez pravnog osnova i nezakonito dala na korišćenje drugotuženoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi zemljište i da je izgradila pravoslavni hram Hrista Spasa, na površini od 0,54,12 hektara, sa dvorištem od 3,73,04 hektara.

Dodaje se da, na osnovu ovih činjenica, podnosilac tužbe prema važećem zakonu, kao nosilac prava korišćenja nepokretnosti, ima pravo da zahteva vraćanje sporne nepokretnosti, kao što je rekao da je imao zakonitu upotrebu i posed ove imovine.

Univerzitet u Prištini "Hasan Priština" traži od suda da prihvati tužbu, ali i da obaveže opštinu Priština da promeni nosioca prava korišćenja nepokretnosti.Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022