Vesti
Društvo

Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini

U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
Hram Hrista Spasa u Prištini (Foto Kim arhiva)

Ročište je odloženo zbog neupućivanja poziva za ročište podnosiocima tužbe, prenose prištinski mediji i dodaju da je sledeće zakazano za 25 mart.

"Izvinjavamo se zbog propusta, nismo mogli pravilno uručimo pozive, a danas ne možemo da održimo glavni pretres", rekao je sudija Jovica Mitrović i objasnio da je ročište odloženo na zahtev predstavnika Univerziteta u Prištini.

Prošlo je više od tri godine nakon što je Univerzitet u Prištini podneo tužbu Sudu u vezi sa zemljišnom parcelom na kojoj je izgrađena pravoslavna crkva. Univerzitet u tužbi tvrdi da se radi o zemljištu u vlasništvu univerzitetskog kampusa.

Nekoliko hektara zemljišta je u vlasništvu SPC, a u martu 2017. godine Univerzitet u Prištini izgubio je prvu parnicu na sudu.

Univerzitet je potom obnovio tužbu, a albanska javnost, rukovodstvo Univerziteta i studentska organizacija protive se gradnji i postojanju pravoslavnog hrama u centru Prištine izgrađenog početkom devedesetih godina prošlog veka, tvrdeći da je podignut tokom režima Slobodana Miloševicća.

Studentska demokratija, organizacija koja okuplja studente albanske nacionalnosti je više puta protestovala u blizini hrama Hrista Spasa, a imenovanje srpskog sudije u slučaju pravoslavne crkve ocenila "skandaloznim" i zatražila promenu sudije Jovice Mitrovića.



Ostale vesti

Da li su ove mašine rešenje za pse lutalice?
Nije retkost da psi lutalice napadnu ljude, a često smo u prilici da pročitamo kako su ovi psi progonjeni i ubijani. U većini kosovskih gradova čopor pasa lutalica na ulici nije retka slika. Zbog nebrige nadležnih pate i ljudi i psi.
  • 22.01.2022
Iz Srbije u prošloj godini na Kosovo otišlo robe za 300 miliona evra
Na Kosovo je tokom protekle godine iz Srbije stigo robe u vrednosti od oko 300 miliona evra, dok je u suprotnom smeru plasirano manje od 2 miliona evra.
  • 22.01.2022
Zima u oronulom objektu: Hoće li Đorđevići uskoro dobiti novu kuću?
Zoran i Vesna Đorđević iz Gračanice, uprkos brojnim obećanjima nadležnih da će im pomoći u izgradnji kuće, još uvek žive u trošnoj letnjoj kuhinji bez kupatila. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju u najnovijem odgovoru za RTV Kim su ponovili da će Đorđevićima biti dodeljen građevinski materijal, a da će datum početka gradnje nove kuće biti poznat naredne nedelje.
  • 22.01.2022
Konačno završen srednjoškolski centar u Lapljem Selu
Tri godine posle isteka roka završeni su radovi na izgradnji Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu. Izgradnju u vrednosti od 2,7 miliona evra finansirala je Evropska unija, a objekat će za oko mesec dana biti otvoren i predat opštini Gračanica, potvrđeno je Glasu Amerike iz Kancelarije EU na Kosovu.
  • 21.01.2022
Novak Đoković odlikovan Ordenom
Najbolji teniser sveta Novak Đoković odlikovan je Ordenom Nikole Tesle, saopšteno je iz Tesline naučne fondacije iz SAD, koju čine američki Srbi, Amerikanci i obožavaoci srpskog genija iz čitavog sveta.
  • 21.01.2022
Brnabić: Poništene dozvole, odluke, rešenja, stavili smo tačku na Rio Tinto
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sednici Vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom "Rio Tinto".
  • 20.01.2022