Vesti
Društvo

Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini

U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
Hram Hrista Spasa u Prištini (Foto Kim arhiva)

Ročište je odloženo zbog neupućivanja poziva za ročište podnosiocima tužbe, prenose prištinski mediji i dodaju da je sledeće zakazano za 25 mart.

"Izvinjavamo se zbog propusta, nismo mogli pravilno uručimo pozive, a danas ne možemo da održimo glavni pretres", rekao je sudija Jovica Mitrović i objasnio da je ročište odloženo na zahtev predstavnika Univerziteta u Prištini.

Prošlo je više od tri godine nakon što je Univerzitet u Prištini podneo tužbu Sudu u vezi sa zemljišnom parcelom na kojoj je izgrađena pravoslavna crkva. Univerzitet u tužbi tvrdi da se radi o zemljištu u vlasništvu univerzitetskog kampusa.

Nekoliko hektara zemljišta je u vlasništvu SPC, a u martu 2017. godine Univerzitet u Prištini izgubio je prvu parnicu na sudu.

Univerzitet je potom obnovio tužbu, a albanska javnost, rukovodstvo Univerziteta i studentska organizacija protive se gradnji i postojanju pravoslavnog hrama u centru Prištine izgrađenog početkom devedesetih godina prošlog veka, tvrdeći da je podignut tokom režima Slobodana Miloševicća.

Studentska demokratija, organizacija koja okuplja studente albanske nacionalnosti je više puta protestovala u blizini hrama Hrista Spasa, a imenovanje srpskog sudije u slučaju pravoslavne crkve ocenila "skandaloznim" i zatražila promenu sudije Jovice Mitrovića.Ostale vesti

“Mediji da se više bave istinom, činjenicama i suštinom”
Reagujući na najnoviji izveštaj “Reportera bez granica” glavni i odgovorni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević napominje da mediji koji izveštavaju na srpskom i dalje nailaze na barijere od strane predstavnika kosovskih institucija. Katarina Marinković novinarka Medija centra iz Čaglavice ističe da ih verbalni napadi i provokacije pojedinaca zbog načina njihovog izveštavanja samo podstiču da još bolje rade svoj posao, profesionalno i odgovorno.
  • 21.04.2021
Recitacijom protiv nasilja nad Lukom
U Gračanici je i danas održan još jedan vid protesta zbog napada na devetnaestogodišenjeg Luku Dimitrijevića. Naime, gimnazijalke Anđela i Mila su recitovanjem pesama pružile podršku pretučenom mladiću.  Istovremeno, predstavnici civilnog društva su ponovo zatražili veću bezbednost za stanovništvo.
  • 21.04.2021
GR: Počela sancija ulice i kanalizacione mreže u romskoj mahali
Timovi odeljenja Javnih službi i JKP “Ekologija” počeli su sa uređenjem "Kajmakčalanske ulice" u romskoj mahali u Gračanici, navodi se u objavi na Fejsbuk nalogu.
  • 20.04.2021
Udruženje novinara Kosova zabrinuto zbog stanja slobode medija
Uruženje novinara Kosova izrazilo je zabrinutost zbog izveštaja organizacije "Reporteri bez granica" o stanju slobode medija na Kosovu za 2021. godinu, koji pokazuje da je Kosovo palo za osam mesta i sada se nalazi na 78. mestu u svetu, po slobodi štampe, prenosi Reporteri.
  • 20.04.2021
GR: Održava se performans
U Gračanici, ispred Omladinskog saveta održava se performans "Prilog za harač" kojim civilno društvo ukazuje na, kako navode, bezrazložno kažnjavanje oca Luke Dimitrijevića.
  • 20.04.2021
Saradnja privrednih komora Srbije i Kosova i regionalne inicijative
Privredne komore u regionu dobro sarađuju i nastoje da uklone barijere u razmeni roba i usluga, ocenili su direktor u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović i predsednik kosovske Privredne komore Berat Rukići.
  • 20.04.2021