Vesti
Društvo

Odloženi protesti protiv Nobelove nagrade za Handkea

Protesti protiv dobitnika Nobelove nagrade Petera Handkea, koji su za danas pre prepodne zakazani ispred Ambasade Kraljevine Švedske u Prištini, otkazani su jer nisu odobreni od policije.
Odloženi protesti protiv Nobelove nagrade za Handkea
Okupljeni ispred zgrade švedske ambasade (Foto RTS)

Ispred grupe profesora sa Univerziteta u Prištini, koja stoji iza organizacije protesta, jedan od organizatora je okupljenim novinarima brojnih albanskih i srpskih redakcija saopštio da se protesti odlažu jer nije dobijena dozvola policije za okupljanje, uz obrazloženje da je skup trebalo da budu najavljen 72 časa unapred.

Takođe, najavljeno je da će o vremenu i mestu protesta obavestiti javnost.

Međutim, ispred zgrade švedske ambasade, u naselju gradić Pejton u širem centru Prištine, okupila su se četvorica Albanaca obučena u nacionalne simbole, a jedan od njih nosio je parolu na kojoj je pored fotografije uplakanog deteta pisalo: „Evropo gde si, gde ti je savest“.

Niko od službenika švedske ambasade nije se pojavljivao tokom tih kraćih protesta, dok su zgradu obezbeđivale pojačane snage kosovske policije.Ostale vesti

Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020