Vesti
Društvo

Odložena svečanost zbog odsustva Šarčevića

Zbog sprečenosti dolaska ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladena Šarčevića, najavljene aktivnosti na Univerzitetu u Prištini, planirane za danas, se otkazuju, saopšteno je iz kabineta rektora.
Odložena svečanost zbog odsustva Šarčevića
Prištinski univerzitet u Kosovskoj Mitrovici (Foto Kontakt)

Ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević trebalo je da povodom početka nove akademske godine danas poseti Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Šarčević je trebao da prisustvuje sednici Rektorskog kolegijuma u proširenom sastavu, a nakon toga da, zajedno sa rektorom Univerziteta, prof. dr Zdravkom Vitoševićem, u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka uruči indekse brucošima 51. generacije studenata fakulteta u sastavu univerziteta.

Prištinska Gazeta Ekspres prenela je ranije da odluka o zabrani ulaska na Kosovo srpskom ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću, koju je juče izdalo kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova, može biti promenjena u kabinetu Avdulaha Hotija.

Iz kosovskg premijera Avdulaha Hotija juče je saopšteno da razmatraju da dozvole Šarčeviću da uđe na Kosovo, pošto je takav predlog stigao iz međunarodne zajednice.

"To je zbog opuštanja odnosa između dve zemlje, ali još nema konačne odluke", izjavio je savetnik kosovskog premijera Dževat Bećiri.

Međutim, iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova je rečeno da se Šarčevića poseta Kosovskoj Mitrovici odbija iz više razloga, među kojima je to "što Vlada Srbije nastavlja kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova", stalno ažurira međunarodne poternice za navodne ratne zločine u Interpolu i što se "neprestano meša u napore kosovskih institucija za integraciju srpske zajednice na Kosovu i bolju koordinaciju na severu Kosova".

Šarčević je juče za Tanjug rekao da mu je poseta zabranjena bez ijednog "pametnog obrazloženja", a da su kao obrazloženje naveli politički događaj na jugu, hapšenja, koji nemaju veze sa obrazovanjem.

 Ostale vesti

’’Novaku ću preneti da mu je lepa domovina’’
Jelena Đoković, supruga jednog od najboljih tenisera sveta svih vremena i direktorka fondacije ’Novak Đoković’ je danas, zajedno sa predstavnicima fondacije ’Ana i Vlade Divac’ i Mohanđijem posetila manastir Pećku Patrijaršiju i Veliku Hoču.
  • 19.09.2021
Jelena Đoković posetila manastir Gračanicu
Jelena Đoković, supruga najboljeg svetskog tenisera, boravila je juče popodne u Gračanici.
  • 19.09.2021
Deca Metohije - Velika Hoča
Deca u orahovačkom naselju Velika Hoča, mnogo vole da se druže i igraju. Od svih predmeta u školi, omiljena im je matematika. Maštaju da postanu fudbaleri, lekari, umetnici... Kažu da im najviše im nedostaje bioskop, javlja Radio Goraždevac.
  • 19.09.2021
Sušica: Kvar u snabdevanju električnom energijom
U Sušici kod Gračanice od juče nema jedne faze u elektro-mreži, a napon je toliko nizak da aparati u domaćinstvima ne mogu ili otežano rade. 
  • 18.09.2021
Festival ’’Šild’’: Istorijska čitanka uživo
U srednjovekovnom parku „Red zmaja“ u Gračanici otvoren je peti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild”. Zbog situacije sa koronom, ove godine njegov program nije dostupan posetiocima.
  • 18.09.2021
Multietnički odnosi na slikama i crtežima

Nova društvena inicijativa (NSI) je pokrenula program "Oči u oči" (Linking throuhg lenses, LTL) sa ciljem da se mladi ljudi priključe izazovu na društvenim mrežama i putem svojih slika ili crteža predstave pozitivne međuetničke odnose na Kosovu.

  • 17.09.2021