Vesti
Društvo

Odložena svečanost zbog odsustva Šarčevića

Zbog sprečenosti dolaska ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladena Šarčevića, najavljene aktivnosti na Univerzitetu u Prištini, planirane za danas, se otkazuju, saopšteno je iz kabineta rektora.
Odložena svečanost zbog odsustva Šarčevića
Prištinski univerzitet u Kosovskoj Mitrovici (Foto Kontakt)

Ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević trebalo je da povodom početka nove akademske godine danas poseti Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Šarčević je trebao da prisustvuje sednici Rektorskog kolegijuma u proširenom sastavu, a nakon toga da, zajedno sa rektorom Univerziteta, prof. dr Zdravkom Vitoševićem, u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka uruči indekse brucošima 51. generacije studenata fakulteta u sastavu univerziteta.

Prištinska Gazeta Ekspres prenela je ranije da odluka o zabrani ulaska na Kosovo srpskom ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću, koju je juče izdalo kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova, može biti promenjena u kabinetu Avdulaha Hotija.

Iz kosovskg premijera Avdulaha Hotija juče je saopšteno da razmatraju da dozvole Šarčeviću da uđe na Kosovo, pošto je takav predlog stigao iz međunarodne zajednice.

"To je zbog opuštanja odnosa između dve zemlje, ali još nema konačne odluke", izjavio je savetnik kosovskog premijera Dževat Bećiri.

Međutim, iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova je rečeno da se Šarčevića poseta Kosovskoj Mitrovici odbija iz više razloga, među kojima je to "što Vlada Srbije nastavlja kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova", stalno ažurira međunarodne poternice za navodne ratne zločine u Interpolu i što se "neprestano meša u napore kosovskih institucija za integraciju srpske zajednice na Kosovu i bolju koordinaciju na severu Kosova".

Šarčević je juče za Tanjug rekao da mu je poseta zabranjena bez ijednog "pametnog obrazloženja", a da su kao obrazloženje naveli politički događaj na jugu, hapšenja, koji nemaju veze sa obrazovanjem.

 Ostale vesti

Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022