Vesti
Društvo

Odgovor generalnog sekretara UNS-a: Pravda za Živojina

Slažem se sa Ljiljanom Smajlović koja u nepotpisanom tekstu pod naslovom „Kad potpredsednik i generalni sekretar UNS-a optužuju predsednika UNS-a da im ugrožava bezbednost“, kaže da je "dobro što u UNS-u postoje različita mišljenja i što se za rukovodeća mesta kandidovalo dvostruko više kandidata nego što se bira na izbornoj skupštini 29. maja“. Verujem da sam negovanju kulture dijaloga i brojnosti članstva najveće novinarske organizacije na Balkanu i sam doprineo.
Odgovor generalnog sekretara UNS-a: Pravda za Živojina
Nino Brajović (Foto arhiva Kim)

Ne slažem se, jer to nije tačno, da sam se uključio u „prljavu kampanju koju deset članova Uprave UNS-a vodi sa lažne imejl adrese, lažno se predstavljajući medijima kao rukovodstvo UNS-a koje broji 40 ljudi.“ Ne učestvujem u bilo kakvoj kampanji, ali kao član UNS-a zadržavam pravo na vlastito, slobodno mišljenje.

Članovi Uprave UNS-a koji su s razlogom kritikovali kolektivno učlanjenje čitavih redakcija po nalogu menadžmenta i organizacije na čijem je čelu vlasnik dva medija, i to pred Izbornu skupštinu UNS-a, poslali su medijima pismo koje na žalost nije objavljeno na vlastitom sajtu, mediju UNS-a.

Lako je proveriti da ta adresa glasi „članovi Uprave UNS“ a ne „Uprava UNS-a“ kako su neki mediji pogrešno preneli, a vi ih neosnovano otužili. Da su potpisani imenom i prezimenom.

Zajedno sa potpredsednikom UNS-a Budimirom Ničićem podneo sam prijavu Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara pre svega zbog zabrinutosti za sigurnost kolege Živojina Rakočevića, zbog komentara, između ostalog, objavljenih na portalu Kosovo onlajn ispod teksta povodom boravka predsednika UNS-a na KiM Vladimira Radomirovića, ali i zastrašujućeg pisma koje je čelnim ljudima UNS-a uputila po svemu sudeći osoba koja se krije iza lažne imejl adrese.

Opasne poruke i laži koje očigledno cirkulišu u javnosti, a upućene našim najboljim aktivistima Živojinu Rakočeviću i Budimiru Ničiću usledile su nakon što je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović naložio da se na više od stotinu imejl adresa novinara i članova UNS-a na Kosovu i Metohiji, a u kojima i potpisnika ovih redova, bez ikakvog osnova optužuje da su hteli da odvoje Društvo novinara Kosova i Metohije od UNS-a radi „pristupa stranim fondovima i budžetskoj kasi“.

UNS na Kosovu i Metohiji, kao jedino privredno društvo sa imenom Srbija u svom nazivu, postoji od 18. 10. 2002. godine, pa ako je greh što možemo da legalno postojimo pod tim imenom i da se borimo za rasvetljavanje ubistava i otmica novinara onda smo za to najpre odgovorni Vladimir Radomirović, Ljiljana Smajlović i ja koji smo kao predsednici UNS-a to omogućili, ali ne i Živojin Rakočević i Budimir Ničić koji su nas sledili.

Nepošteno je što zanemarujete učinak i značaj Živojina Rakočevića i Budimira Ničića za razvoj i opstanak srpske medijske zajednice i UNS-a na Kosovu i Metohiji. Najmanje što mi, njihove kolege, i država Srbija za njih možemo da uradimo je da tražimo da Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara utvrdi ko se i zbog čega krije iza lažnih optužbi protiv ovih ljudi i da se izborimo da taj nezasluženi atak na njih što pre prestane. Zar to nije interes svih nas.

I na kraju, Ljiljana Smajlović piše da me kao „predsednica UNS-a godinama branila od odvratnih optužbi za ratne zločine dok sam za RTS izveštavao sa vukovarskog ratišta“ i dodaje „da sam poslednji čovek na svetu koji bi smeo da odvratno optužuje bez dokaza“. Ne sećam se da me neko optuživao za ratne zločine ali me je Ljiljana svakako s razlogom branila od lažnih optužbi. Kao što i ja danas s punim pravom i činjenicama tražim da Vladina Radna grupa utvrdi ko ugrožava bezbednost Budimira Ničića, Živojina Rakočevića, i drugih novinara sa Kosova i Metohije, ali i njihovih porodica.Ostale vesti

Osmani i Gevesler o životnoj sredini
"Energetska tranzicija, upravljanje otpadom i očuvanje vodenih resursa, ostaju neki od ključnih izazova na Kosovu", poručila je predsednica Vjosa Osmani tokom sastanka sa austrijskom ministarkom za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler.
  • 23.06.2021
Počeo prijemni ispit za osmake
Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna, ze je sada pred njima jedan od najvažnijih zadataka u životu, polaganje male mature. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić, kazao je za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama, nego đaka koji će polagati završni ispit.
  • 23.06.2021
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
  • 23.06.2021
Ublažene antikovid mere, dozvoljene proslave i venčanja

Vlada Kosova usvojila je nove, blaže mere protiv koronavirusa i dozvolila održavanje zabava, venčanja i maturskih večera u trajanju do 23 časa, prenosi Koha.

  • 22.06.2021
Raste cena goriva
Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.
  • 22.06.2021
Kraj školske godine, sutra počinje mala matura
Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se danas i od sutra počinje letnji raspust. Osmaci su sa nastavom završili ranije 8. juna, dok su maturanti gimnazija slavili kraj školovanja 25. maja.
  • 22.06.2021