Vesti
Društvo

Odeljenje inspekcije: Obavezno poštovanje radnog vremena

Svi ekonomski subjekti koji vrše svoje poslovne delatnosti na teritoriji opštine Gračanica u obavezi su da obaveštenja o radnom vremenu istaknu na ulazu ili drugom vidnom mestu objekta u kojem se vrši delatnost, saopštilo je Odeljenje inspekcije ove lokalne samouprave.
Odeljenje inspekcije: Obavezno poštovanje radnog vremena
Ilustracija (Foto Pinterest)

Iz odeljenja inspekcije ističu da obaveštenje o radnom vremenu i rasporedu radnog vremena treba, minimalno, da sadrži vidljiv naziv „Radno vreme“ ispod koga mora da stoji: početak i završetak radnog vremena, neradni dani, vreme pauze (odmora) u toku radnog dana ukoliko ekonomski subjekat radi sa pauzom.

Ekonomski subjekti koji obavljaju delatnosti iz oblasti trgovine (robne kuće, samousluge, marketi) u zimskom i letnjem periodu svoju delatnost mogu da obavljaju u intervalu od 06.00 do 00.00.

Sledeći ekonomski subjekti (frizeri, pedikir, manikir, butici, parfimerije, poljoprivredne apoteke) radiće prema sledećem radnom vremenu u zimskom i letnjem periodu u intervalu od 08.00 do 18.00 časova.

Pekare će raditi prema sledećem radnom vremenu, u zimskom i letnjem periodu u intervalu od 06.00 do 00.00 časova.

Ekonomski subjekti koji se bave delatnošću keteringa i ostalim delatnostima priprema i služenja hrane (kiosci brze hrane, ćevabdžinice, burekdžinice, giros, kiosci za pripremu roštilja) radiće prema sledećem radnom vremenu, u zimskom i letnjem periodu od 08.00 do 00.00.

Ekonomski subjekti koji se bave delatnošću točenja i služenja pića, delatnost restorana i ostalim delatnostima priprema i služenja hrane i pića (kafane, restorani, hoteli, moteli, kafići, sale za iznajmljivanje proslava i slavlja) prema sledećem radnom vremenu, u zimskom i letnjem periodu 08.00 do 00.00.

Diskoteke će raditi prema sledećem radnom vremenu u zimskom i letnjem periodu u intervalu od 20.00 do 02.00 časova.

Noćni barovi u zimskom i letnjem periodu radiće od 20.00 do 03.00 časova.

Ekonomski subjekti kojima je prema odredbama važećeg pravilnika dozvoljeno produženje radnog vremena sa plaćanjem naknade isto mogu produžiti samo uz pisanu dozvolu lokalne samouprave. Dozvola za produženje radnog vremena izdaje se od strane odeljenja za ekonomski razvoj i integracije.

Zahtev za produženje radnog vremena ekonomski subjekt podnosi najkasnije 96 sati pre zahtevanog dana produženja.Ostale vesti

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da institucije u Prištini ne žele da sarađuju na rasvetljavanju slučajeva nestalih lica na Kosovu i Metohiji.
  • 06.12.2022
OG: Preduzete mere za zaštitu novog groblja od skrnavljenja
Nakon prijave građana da se novo pravoslavno groblje u Gračanici skrnavi puštanjem stoke na ispašu od strane lokalnog Albanca, inspektori opštinskog odeljenja izašli su na teren, gde su se uverili u istinitost prijave i preduzeli zakonom predviđene procedure protiv izvršioca, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 05.12.2022
Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022