Vesti
Društvo

Odbornici podržali predlog Komisije o rešavanju imovinskih pitanja za 10 porodica u Gračanici

Na vanrednoj sednici SO Gračanica, odbornici su većinom glasova podržali predlog Komisije za rešavanje pravono-imovinskih zahteva građana čime će im biti dodeljena nepokretna imovina na korišćenje u periodu od 99 godina. Konačnu odluku će doneti Kabinet gradonačelnika.
Odbornici podržali predlog Komisije o rešavanju imovinskih pitanja za 10 porodica u Gračanici
Sa sednice SO Gračanica (Foto Kim)

Predsednica Komisije Snežana Jovanović je objasnila da je na osnovu 25 predloga građana odlučeno da se da pozitivna preporuka za odobrenje 10 zahteva građana. Kako je kazala, Komisija je nakon obilaska porodica uvidela faktičko stanje i donela odluku.

„Nakon isrcpnog razmatranja svakog pristiglog zahteva i izlaska na teren i poseta većini porodica podnosioca zahteva, kao i organizovanja katastarskog merenja, Komisija je donela sledeće preporuke: Pozitivne preporuke da se odobre parcele Bratislavu Dašiću, Vlastimiru Đurincu, Zoranu Trajkoviću, Ivanu Popoviću, Svetlani Simjonović, Dobrinki Trajković, Mladenu Stojanoviću, Marini Dimitrijević, Nikoli Periću i Anđelki Ćup“.

Jovanovićeva je apelovala na gradonačelnika da što hitnije da potpiše ugovore sa porodicama kojima je od strane Komisije data pozitivna preporuka za dodelu neporketne imovine.

„Pozitivan je stav Komisije da se dodeli parcela na korišćenje, ne trajno, do 99 godina“, kazala je Jovanovićeva.

Kako nam je objašnjeno, osam porodica je na pojedinim parcelama još pre ratnih sukoba izgradilo kuće, ali nisu rešena pravno-imovinska procedura, dok je za porodice Perić i Ćup dat predlog za dodelu parcela za izgradnju stambenih objekata.

Prema rečima predsednice Komisije pojedini zahtevi su odbijeni zbog sudskih procesa koje porodice imaju sa opštinom, kao i da za neke od zahteva ova komisija nije bila nadležna.

Obornici su izglasali predlog o izdavanju hale u Lapljem Selu na 15 godina. Predstavnik opštine Bojan Stojanović koji je obrazložio ovaj predlog predsednika Opštine Srđana Popovića je kazao da već postoje zainteresovani privrednici za ovaj prostor. Takođe je naveo da će se time ostvariti mogućnost otvaranja novih radnih mesta. Podsetimo, ovu halu je koristila firma "Iteh korporacija" za izradu led sijalica.

Na sednici Skupštine, odbornici su usvojli i predlog Odluke o pokretanju procedura za davanje na dugoročno korišćenje Socijalnog inkubatora u Gračanici.

Polemika oko izbora potpredsednika za zajednice

Najviše polemike na današnjoj sednici SO Gračanica bilo je oko izglasavanja predloga Srđana Popovića za imenovanje njegovog zamenika za pitanje zajednica Ljutrima Ajetija.

Odbornik Milan Dimitrijević je zatražio da se ovaj predlog stopira te da se razmotri mogućnost i prijavljivanja drugih kandidata iz redova romske i aškalijske zajednice. On je kazao da predsednik opštine nije konusltovao Odbor za zajednice o ovom pitanju.

"Mislim da je logično da o kandidatima i o svemu prvo razgovaraju ljudi iz različitih zajednica koji su u tom odboru pa da tek onda predsednik Opštine može da daje predlog, prema tome ja tražim od vas da ovo za sada stopiramo i da se prvo procesuira na Odboru za zajednice, možda će se javiti još neki kandidat. Da pitamo predstavnika romske zajednice. I oni su uključeni u ovo", kazao je Dimitrijević.

Predlog Dimitrijevića su podržali i odbornici Snežana Jovanović i Ivan Savić, nakon čega je izglasan i od strane ostalih odbornika.

Odbornik iz redova albanske zajendice Granit Gaši je demonstrativno napustio sednicu a predsedavajućeg optužio da je prekršio zakon. "Danas će Skupština dobiti odgovor u vezi ovog kršenja zakona", kazao je Gaši.Ostale vesti

Uručene književne nagrade „Grigorije Božović“
U porti manastira Devine vode nedaleko od Zvečana danas su, nakon liturgije posvećene Presvetoj Bogorodici Trojeručici koju je služio vladika Teodosije, dodeljene nagrade Društva književnika Кosova i Metohije.
  • 25.07.2021
Merdare: Iz pravca centralne Srbije ka Kosovu zadržavanje sat vremena
Kolona vozila duga oko 150 metara formirana je na prelazu Merdare, iz pravca centralne Srbije ka Kosovu, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 25.07.2021
Koha: Revizor zabeležio niz prekršaja i u opštini Gračanica

Kancelarija državnog revizora (KDR) utvrdila je niz kršenja tokom revizije sprovedene u opštini Gračanica, prenosi Koha.

  • 24.07.2021
Ranč „Sfens“: Ostvarenje dečjih snova uz konje
Na kraju uske, gotovo neprohodne ulice koja vodi ka srednjevekovnoj tvrđavi Zvečan, nalazi se ranč „Sfens“. Njegovi vlasnici, Aleksandar Arsenijević i Lena Ilić, su zaljubljenici u konje. Imaju francuskog kasača italijanskog porekla Nerka, boričkog arabera Karima, engleskog galopera Marakeša i ponija Smokija.
  • 24.07.2021
Kurti pozvao građane na vakcinaciju protiv kovida-19

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je građane da se prijave za vakcinaciju protiv koronavirusa i naveo "da je pandemija stavljena pod kontrolu, ali da sada preti širenje delta varijante koronavirusa".

  • 23.07.2021
Vladika Teodosije sa polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole
Episkop raško-prizrenski Teodosije razgovarao je danas u porti manastira Gračanica sas polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole.
  • 23.07.2021