Vesti
Društvo

Odbornici podržali predlog Komisije o rešavanju imovinskih pitanja za 10 porodica u Gračanici

Na vanrednoj sednici SO Gračanica, odbornici su većinom glasova podržali predlog Komisije za rešavanje pravono-imovinskih zahteva građana čime će im biti dodeljena nepokretna imovina na korišćenje u periodu od 99 godina. Konačnu odluku će doneti Kabinet gradonačelnika.
Odbornici podržali predlog Komisije o rešavanju imovinskih pitanja za 10 porodica u Gračanici
Sa sednice SO Gračanica (Foto Kim)

Predsednica Komisije Snežana Jovanović je objasnila da je na osnovu 25 predloga građana odlučeno da se da pozitivna preporuka za odobrenje 10 zahteva građana. Kako je kazala, Komisija je nakon obilaska porodica uvidela faktičko stanje i donela odluku.

„Nakon isrcpnog razmatranja svakog pristiglog zahteva i izlaska na teren i poseta većini porodica podnosioca zahteva, kao i organizovanja katastarskog merenja, Komisija je donela sledeće preporuke: Pozitivne preporuke da se odobre parcele Bratislavu Dašiću, Vlastimiru Đurincu, Zoranu Trajkoviću, Ivanu Popoviću, Svetlani Simjonović, Dobrinki Trajković, Mladenu Stojanoviću, Marini Dimitrijević, Nikoli Periću i Anđelki Ćup“.

Jovanovićeva je apelovala na gradonačelnika da što hitnije da potpiše ugovore sa porodicama kojima je od strane Komisije data pozitivna preporuka za dodelu neporketne imovine.

„Pozitivan je stav Komisije da se dodeli parcela na korišćenje, ne trajno, do 99 godina“, kazala je Jovanovićeva.

Kako nam je objašnjeno, osam porodica je na pojedinim parcelama još pre ratnih sukoba izgradilo kuće, ali nisu rešena pravno-imovinska procedura, dok je za porodice Perić i Ćup dat predlog za dodelu parcela za izgradnju stambenih objekata.

Prema rečima predsednice Komisije pojedini zahtevi su odbijeni zbog sudskih procesa koje porodice imaju sa opštinom, kao i da za neke od zahteva ova komisija nije bila nadležna.

Obornici su izglasali predlog o izdavanju hale u Lapljem Selu na 15 godina. Predstavnik opštine Bojan Stojanović koji je obrazložio ovaj predlog predsednika Opštine Srđana Popovića je kazao da već postoje zainteresovani privrednici za ovaj prostor. Takođe je naveo da će se time ostvariti mogućnost otvaranja novih radnih mesta. Podsetimo, ovu halu je koristila firma "Iteh korporacija" za izradu led sijalica.

Na sednici Skupštine, odbornici su usvojli i predlog Odluke o pokretanju procedura za davanje na dugoročno korišćenje Socijalnog inkubatora u Gračanici.

Polemika oko izbora potpredsednika za zajednice

Najviše polemike na današnjoj sednici SO Gračanica bilo je oko izglasavanja predloga Srđana Popovića za imenovanje njegovog zamenika za pitanje zajednica Ljutrima Ajetija.

Odbornik Milan Dimitrijević je zatražio da se ovaj predlog stopira te da se razmotri mogućnost i prijavljivanja drugih kandidata iz redova romske i aškalijske zajednice. On je kazao da predsednik opštine nije konusltovao Odbor za zajednice o ovom pitanju.

"Mislim da je logično da o kandidatima i o svemu prvo razgovaraju ljudi iz različitih zajednica koji su u tom odboru pa da tek onda predsednik Opštine može da daje predlog, prema tome ja tražim od vas da ovo za sada stopiramo i da se prvo procesuira na Odboru za zajednice, možda će se javiti još neki kandidat. Da pitamo predstavnika romske zajednice. I oni su uključeni u ovo", kazao je Dimitrijević.

Predlog Dimitrijevića su podržali i odbornici Snežana Jovanović i Ivan Savić, nakon čega je izglasan i od strane ostalih odbornika.

Odbornik iz redova albanske zajendice Granit Gaši je demonstrativno napustio sednicu a predsedavajućeg optužio da je prekršio zakon. "Danas će Skupština dobiti odgovor u vezi ovog kršenja zakona", kazao je Gaši.Ostale vesti

Forum srednjih stručnih škola: Roditelji zaključuju ocene
Članovi Foruma srednjih stručnih škola negodovali su zbog toga što, kako tvrde, u jednom broju stručnih škola nastavnici ne mogu da zaključe ocene i predlože odeljenskom veću pre nego što dobiju saglasnost roditelja da su zadovoljni zaključenom ocenom koje je njihovo dete dobilo.
  • 05.06.2023
Dani opštine Lipljan: Crkveno dvorište oaza mira i blagostanja
U porti crkve u Lipljanu, u kojoj se nalaze hram Vavedenja Presvete Bogorodice i Sveti Flora i Lavr, počeli su Dani opštine Lipljan. Okupili su se preostali lipljanci ali i meštani okolnih sela koji ovo dvorište doživljavaju kao jedinu oazu mira ali i mesto druženja u ovom gradiću.
  • 05.06.2023
Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023
Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023