Vesti
Društvo

Odbornici glasali protiv imenovanja Ajetija za potpredsednika za zajednice

Današnju sednicu Skupštine opštine Gračanica obeležila je rasprava o usvajanju predloga za imenovanje Ljutrima Ajetija za potpredsednika za zajednice. Odbornici nisu podržali predlog predsednika Opštine Gračanica Srđana Popovića da to bude Ljutrim Ajeti iz Kišnice. Sa druge strane, usvojen je predlog o rekonstrukciji Ambulante u Batusu i kupovini medicinske opreme. Odbornik Ratko Perenić ponovo je upozorio na loše uslove u zdravstvu.
Odbornici glasali protiv imenovanja Ajetija za potpredsednika za zajednice
Odbornici SO Gračanica (Foto Kim)

Na kraju tehničkog mandata i pred same lokalne izbore, pred odbornike SO Gračanica stavljen je na glasanje predlog da se Ljutrim Ajeti imenuje za potpredsednika opštine za zajednice. Predlog je došao od gradonačelnika Srđana Popovića, a nakon što je Ministarstvo administracije i lokalne samouprave tražilo da se neko imenuje na ovu poziciju. Protiv Ajetija glasalo je 13 odbornika, dok je troje bilo uzdržano.

Na jednoj od prethodnih sednica se već vodila rasprava o ovom pitanju, a odbornici su tada negodovali zato što nisu izvršene konsultacije sa Odborom za zajendice. Međutim, odbornik iz albanske zajednice Granit Gaši je istakao da za ovakvu odluku nije potrebno odobrenje pomenutog odbora.

"Najveća manjinska zajednica u opštini ima pravo da imenuje odbornika, a na osnovu podataka iz Agencije za statistiku, ova pozicija pripada albanskoj zajendici. Nakon dopisa iz Ministarstva lokalne samouprave, mi smo se sa predsednikom opštine dogovorili da to bude gospodin Ajeti jer smo procenili da, pošto gospodin Ajeti radi na takvoj poziciji, da je godinama pomagao i albanskoj, i romskoj, ali i srpskoj zajednici", kazao je Gaši.

Najglasnija protivnica Ajetijevog imenovanja bila je odbornica Snežana Jovanović koja je istakla da je predloženi protiv izgradnje mira u Kišnici.

"Park koji je izgrađen ispred srpskih kuća, i dan danas su tu prisutni problemi, verbalni napadi su i dalje prisutni na svakodnevnom nivou od strane Albanaca nad Srbima, a Ljutrim Ajeti takvu politiku brani i ne zastupa mir u Kišnici", kazala je ova odbornica Srpske liste.

Jovanovićeva je istakla da je i sama bila žrtva raznih verbalnih napada.

"Ja sam 17. avgusta lično bila žrtva verbalnog napada od strane albanskih komšija. Nazvana sam "škinjo". Jel’ to lepo, da mene tako pozivaju prve komšije i kako ja da se osećam bezbedno? Ja kao odbornik i član Odbora za bezbednost. Ko je tu od Albanaca stao na stranu mira? Niko", kazala je Jovanovićeva, kritikujući svoje kolege odbornike iz albanske zajednice.

Pošto predlog nije usvojen, Granit Gaši je optužio predsedavajućeg Ljubišu Karadžića da je radio protivzakonito, te da će protiv njega voditi političku i pravnu borbru. I on i Ljutrim Ajeti su napustili sednicu.

"Od zdravstva ništa, propade"

Na sednici se razmatrao i predlog o ulaganju u zdravstvo. Direktor odeljenja za finansije Slaviša Ničić informisao je odbornike o potrebi da se postojeći budžet za obnavljanje Ambulante u selu Batusu i kupovinu medicinske opreme poveća.

Naime, umesto izdvojenih 10.000 evra za rekonstrukciju zgrade, predlog je bio da se budžet poveća na 15.000, dok će se za kupovinu medicinske opreme, umesto 160.000 sada izdvojiti 172.000 evra.

Odbornici Ratko Perenić i Zorica Nedeljković, inače lekari po profesiji, su zahtevali objašnjenje, ističući da su tokom protekle četiri godine mnogo slušali o ulaganju u zdravstvo, a da u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama nema važnih aparata za rad.

"Za šta? Šta kupiše za godinu dana? Četiri godine sam bio obaveštavan, a od zdravstva ništa, propade. Da li vi znate da nemamo ultrazvuk na kojem možemo da radimo? To niko ne zna. Pa onda mi, lekari, grešimo u dijagnozi. Eto gde mi stojimo. Četiri godine ja pričam. Da znate da je teško. Ne pružamo adekvatnu medicinsku uslugu i tu stavljam tačku. Za nas je sramno. Naši pacijenti nemaju to. Hiljadu puta sam rekao to", ponovio je i danas Perenić.

Iako tokom ovog dela rasprave Ničić nije mogao da konkretizuje za koje aparate će biti namenjen novac, na kraju sednice je dobio informacije od direktora Odeljenja za zdravstvo Aleksandra Popovića pa ih je pročitao prisutnima.

"Holter EKG - 6 komada, holter za pritisak - 6 komada, unapređenje sistema za Fluoroskopiju OPERAT - 1 komad, EKG - 2 komada, Autoklav - 1 komad, električni bolnički krevet sa četiri preloma i dušekom - 6 komada, ultrazvuk za radiologiju - 2 komada, aparat za terapiju laserom - 1 komad, aparat za elektroterapiju - 1 komad i aparat za tens terapiju - 1 komad", naveo je Ničić.

Predlog je usvojen.

Nedeljković: Na kraju mandata se osećam jadno

Odbornica dr Zorica Nedljković je govoreći o prestojećim izborima i sastavljanju odborničke liste za Gračanicu kazala da se na kraju svog mandata oseća jadno zbog svega što nije mogla da učini došavši na ovu poziciju.

"Kada sam ulazila u ovu skupštinu, ušla sam sa takvim elanom, takvom voljom, takvom odgovornošću prema onim ljudima koji su me izglasali, a znate kako izlazim - jadno. Prvo, iz razloga što nisam mogla da uradim ništa za deo mesta u kojem živim. Šta je sa kućama koje su obećane u Badovcu, da li neko zna? Niko ništa. Šta je sa radnim mestima? Niko ništa. Šta je sa Odborom lica sa posebnim potrebama? Ništa. Osećam ljudsku dužnost prema tim licima sa posebnim potrebama koji predstavljaju posebnu grupu, posebnu populaciju, ljudima hendikepiranim i oštećenim svojom bolešću i mentalno i fizički. Otići ću lično da im se duboko izvinim što sam bila deo te grupe, a posebno predsednik, gde nisam mogla, iako sam pričala, da se za njih ništa nije učinilo", rekla je ona.

Nedeljkovićeva je zamolila, kako je rekla, naredne odbornike da pomognu osobama sa posebnim potrebama.Ostale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022