Vesti
Društvo

Odbor za pomoć KiM: I ove godine deca sa Kosova u Republici Srpskoj

Jubilarni deseti projekat Odbora za pomoć KiM "Spojimo decu Кosova i Metohije i Republike Srpske" zaključen je danas, saopštio je predsednik Odbora Milorad Arlov.
Odbor za pomoć KiM: I ove godine deca sa Kosova u Republici Srpskoj
Deca sa Kosova (Foto Odbor za pomoć KiM)

Prema rečima Arlova, projekat je prihvatilo 13 gradova i opština Republike Srpske: Prijedor, Banja Luka, Gradiška, Čelinac, Prnjavor, Doboj, Brod, Šamac, Pelagićevo, Bijeljina, Sokolac, Istočno Novo Sarajevo i Trebinje.

Od 25. juna do 2. jula porodice iz ovih gradova i opština ugostiće oko 500 dece sa Kosova, uzrasta od 10 do 15 godina, u pratnji od oko 45 prosvetnih radnika: Leposavića, Кosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana, Velike Hoče, Orahovca, Vitine, Gračanice, Lipljana, Goraždevca, Srbice, Parteša, Pasjana, Novog Brda i Кosovske Кamenice.

Među njima biće i 25 dece i mladih sa poteškoćama u razvoju u pratnji svojih roditelja iz Udruženja "Podrži me" iz Кosovske Mitrovice, koje će ugostiti Odbor za pomoć KiM.

Arlov dodaje da su u goste pozvali i oko 30 srpske dece iz Gline sa Banije u Hrvatskoj.

Projekat “Spojimo decu Кosova i Metohije i Republike Srpske” sprovodi se od 2012. godine i u okviru njega oko 5.000 srpske dece i 500 prosvetnih radnika do sada je obišlo gradove i opštine Republike Srpske.Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022