Vesti
Društvo

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir

Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Prva vanredna sednici Odbora za obrazovanje SO Gračanica (Foto Kim)

Na samom početku sednice u prisustvu svih članova Odbora za obrazovanje jednoglasno je usvojen zapisnik sa druge redovne sednice održane 9. novembra. 2022. godine.

Predsednik Odbora za obrazovanje Ljubiša Karadžić i direktorica Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Nićić potvrdili su da je drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama počelo na vreme.

"Za sada nemamo nikakvih problema za normalnu i redovnu realizaciju plana i programa. Što se tiče grejanja, grejanje je u redu", rekla je Nićićeva.

"Nastava se odvija u osnovnim i srednjim školama, naravno i u predškolskim ustanovama. Težićemo ka tome, uz logističku podršku Odeljenja za obrazovanje, da privedemo kraju ovu školsku godinu, u najboljim uslovima za naše učenike kako u osnovnim, tako i u srednjim školama", naveo je Karadžić.

Predsednik Odbora za obrazovanje je dodao da se na sastanku Aktiva direktora škola koji je nedavno održan govorilo o ogrevu u obrazovnim institucijama.

"Postoje razlike u tome koliko je količinski kojoj školi potrebno ogreva. Neki objekti su mnogo veći za grejanje, pa se više ogreva troši. Na prethodnim sastancima govorili smo da će Opština Gračanica svakako školama kojima je to potrebno ogrev dopremiti, da dok traje grejna sezona škole budu obezbeđene. Škole nemaju tehničkih problema oko kotlova i grejanja", rekao je Karadžić.

Direktorica Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Nićić navela je da do sada ni u jednoj školi nije bilo problema sa grejanjem.

"Opština Gračanica je na raspolaganju da u svakom trenutku priskoči u pomoć, svakoj instituciji kojoj takva vrsta pomoći treba. To smo radili godina unazad, to ćemo raditi i sada, u skladu sa našim mogućnostima. Još uvek budžet Opštine Gračanica nije otvoren, ali svakako ćemo naći načina da škole opremimo ogrevnim materijalom da ne bi došlo do zastoja i prekida u nastavi, što je i cilj svima nama", dodala je ona.

Humanitarni turnir svih škola u martu

Dragan Maksimović, član Odbora za obrazovanje i direktor OŠ "Knez Lazar" u Donjoj Gušterici je na sednici rekao da su direktori osnovnih i srednjih škola jednoglasno podržali ideju da se organizuje sportski turnir prosvetnih radnika u martu ove godine.

"Iskreno očekujem da će učešće uzeti sve osnovne i srednje škole, jer ono što je značajno je da će taj turnir imati takmičarski duh, ali i da će biti humanitarnog karaktera. Sav novac od uplata usmerićemo u humaniratne svrhe. Očekujemo pomoć oko organizacije. Ideja je da to bude tradicija, da se on (turnir) održava u Donjoj Gušterici, gde imamo uslove", rekao je Maksimović.

Direktor Osnovne škole "Miladin Mitić" u Lapljem Selu i predsedavajući Odobra za obrazovanje Ljubiša Karadžić je dodao da će OŠ "Knez Lazar" u Donjoj Gušterici podneti najveći teret organizacije, ali da će je ostale škole u tome podržati.

"Sama ideja je odlična, ali nisu svi prosvetni radnici sportskog tipa, glavni akcenat je da svi radnici i škole na teritoriji opštine Gračanica okupe sa idejom druženja i takmičenja, a da ekipe uplate određena sredstva koja ćemo donirati u humnitarne svrhe. To je naše malo, ali nekome će značiti", dodao je Karadžić.

Direktorka Odeljenja obrazovanja Brankica Nićić je kazala joj se ideja sviđa, a posebno njen kranji cilj.

"Opština Gračanica i Odeljenja obrazovanja vam stoji na usluzi. Imate našu logističku podršku", rekla je Nićićeva.

Sve škole na teritoriji opštine Gračanica su, u duhu tradicije, obeležile školsku slavu Svetog Savu, kazao je predsednik Odbora za obrazovanje Ljubiša Кaradžić i dodao da zbog slabe zainteresovanosti ove godine nije organizovan Svetosavski bal.Ostale vesti

Mojsilović i Ristuća o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ishodu sastanka u Ohridu
Komandant KFOR-a general-major Angelo Mikele Ristuća razgovarao je u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije (VS) generalom Milan Mojsilovićem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ishodu sastanka u Ohridu. 
  • 21.03.2023
Velika Hoča: Učenici OŠ ’’Svetozar Marković ’’ obeležili Svetski dan poezije
Svetski dan poezije. 21. mart je rezervisan za promociju pisanja i čitanja poezije, najstarije vrste umetnosti. Današnji dan obeležili su učenici OŠ "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči.
  • 21.03.2023
Kosovska policija poslala prvog oficira za vezu u EUROPOL
Kosovska policija saopštila je da je poslala prvog oficira za vezu u međunarodnu organizaciju EUROPOL.
  • 21.03.2023
Borba protiv diskriminacije Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu
Dan borbe protiv diskriminacije se obeležava svakog 1. marta, a 21. marta se obeležava Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije. Obeležavanje ovih datuma ima za cilj da ukaže na diskriminaciju koja se odnosi na prihode, godine, zdravstveno stanje, profesiju, invaliditet, seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rasnu, etničku i versku pripadnost.
  • 21.03.2023
Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023