Vesti
Društvo

Odabrani pobednici literarnog konkursa „Dostinikov dukat“

Dobrotvorno društvo „Dostinik“ Niš organizovalo je krajem prošle godine literarni konkurs pod nazivom „Dostinikov dukat“. Konačni rezultati saopšteni su na Sretenje, a među dobitnicima su se našli učenici iz svih krajeva Kosova.
Odabrani pobednici literarnog konkursa „Dostinikov dukat“
Nagrađeni đaci (Foto "Dostinik")

Dobrotvorno društvo pozvalo je novembru meseca učenike škola na Kosovu da im pošalju svoje radove na temu „Moji snovi i nadanja“.

Iz Dostinika sada navode da ih raduje to što su radovi stigli iz svih delova Kosova i Metohije. 

„Motivacija velikog broja osnovaca koji su poslali radove, pokazuje da se u kosovsko – metohijskim školama neguje literarno stvaralaštvo, uprkos negativnim savremenim trendovima“, naveli su.

Nagradrađeni su najbolji radovi u kategoriji mlađih istarijih osnovaca.

Prvu nagradu u mlađim razredima, tablet računar, osvojio je učenik četvrtog razreda OŠ „Veljko Dugošević“ iz Raniluga Andrej Tomić, a u starijim Teodora Milanović, učenica petog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Sočanice.

Nagradnu knjigu, za drugo mesto osvojio je Damnjan Mladenović, učenik trećeg razreda OŠ „Knez Lazar“ iz Gornje Gušterice i Jovana Kovačević, učenica sedmog razreda OŠ „Bora Stanković“ iz Koretišta.

Nagradu za treće mesto, takođe knjigu, osvojila je Minja Mitić, učenica četvrtog razreda OŠ „Veljko Dugošević“ iz Raniluga i Vasilije Milentijević, učenik četvrtog razreda OŠ „Leposavić“ iz Leposavića.

Osim za prva tri mesta, nagrade – slatke pakete, 3.000 dinara, knjige ili pohvalnice, dodeljivane su i većem broju drugih učenika sa teritorije Kosova koji su poslali svoje radove.

Nagrađeni radovi učenika biće objavljeni tokom godine na stranicama i sajtu Dobrotvornog društva „Dostinik“, najavili su.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022