Vesti
Društvo

Od srede obavezna zimska oprema

Od 15. novembra vozači su u obavezi da svoja motorna vozila prilagode zimskim uslovima na putu i opreme ih neophodnom zimskom opremom. Kazne za nesavesne vozače kretaće se od 40 do 300 evra.
Od srede obavezna zimska oprema
Pneumatici (Foto Kim)

Uredbom o kontrolnom pregledu motornih vozila, koja će biti na snazi od 15. novembra do 15. marta, predviđeno je da vozači moraju imati kutiju prve pomoći i lance za sneg. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti 4mm, a profil guma najmanje kombinovani M+S.

"Za ovaj prekršaj vozači se kažnjavaju 40 evra, dok pravna lica od 100 do 300 evra. U ovakvim slučajevima vozila se isključuju iz saobraćaja", kazao je šef Operative regionalne saobraćajne jedinice Sulejman Halili.

Halili savetuje vozačima da poštuju saobraćajna pravila i da se na vreme pripreme za zimske uslove na putu.

"Zimsku sezonu karakterišu slave, prznici, tako da ovom prilikom upozoravam vozače da ne konzumiraju alkohol. Nije cilj samo sprovoditi zakon nego i zaštita imovine i ljudi", kazao je on.

Vozači na centralnom Kosovu upoznati su sa uredbom kojom je predviđena zimska oprema. Oni koje smo pitali kažu da će svoja motorna vozila opremiti na vreme.

"Čuo sam za uredbu, nešto sam opremio, a nešto nisam. Za koji dan završiću sve to. Promena gume, balansiranje, to radimo svake godine, prvenstveno zbog samih vozača i bezbednosti u saobraćaj", kazao je Jovan Tomić iz Čaglavice.

"Još uvek nisam obezbedio zimsku opremu za svoje vozilo, ali do 15. novembra ću to uraditi. Ima još vremena", rekao je Slobodan Dimitrijević iz Gračanice.

"Zimsku opremu kupio sam prošle godine, tako da ću za dan ili dva da zamenim gume", kazao je Slaviša Denić iz Čaglavice.

Cene zimskih pneumatika zavise od dimenzija i proizvođača, a najprodavaniji su oni čija se cena kreće od 30 do 70 evra.

Uredba kojom je predviđeno da vozači svoja motorna vozila prilagode zimskim uslovima na putu biće na snazi do 15. marta naredne godine.Ostale vesti

Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021
Mali: Od srede isplata 30 evra prijavljenim punoletnim građanima

„Za dva dana krenućemo sa isplatom prvih 30 evra za sve punoletne građane koji su se već prijavili. Već u sredu očekujem da ćemo isplatiti najmanje 630.000 građana Srbije. Potom ćemo, u narednih nekoliko dana, isplatiti sve one koji se budu prijavili“, najavio je ministar finansija Srbije, Siniša Mali, dodajući da prijava građana za 30+30 evra pomoći traje do 15. maja.

  • 10.05.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Zajednički rad svih zajednica za bolju budućnost
Aktivnosti mladih iz različitih etničkih zajednica koje podstiču zajedničko kreiranje i stvaranje u velikoj meri doprinose zajedničkom radu za bolju budućnost svih zajednica na Kosovu, rekli su u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ Fiona Šehu iz „jCoders“ akademije i Aljbinot Saljihu iz Alpinističkog kluba Priština. Ove dve organizacije već nekoliko godina okupljaju mlade ljude  iz svih zajednica na Kosovu koji se kroz tehnologiju i sport upoznaju i zbližavaju.
  • 10.05.2021
Odgovor generalnog sekretara UNS-a: Pravda za Živojina
Slažem se sa Ljiljanom Smajlović koja u nepotpisanom tekstu pod naslovom „Kad potpredsednik i generalni sekretar UNS-a optužuju predsednika UNS-a da im ugrožava bezbednost“, kaže da je "dobro što u UNS-u postoje različita mišljenja i što se za rukovodeća mesta kandidovalo dvostruko više kandidata nego što se bira na izbornoj skupštini 29. maja“. Verujem da sam negovanju kulture dijaloga i brojnosti članstva najveće novinarske organizacije na Balkanu i sam doprineo.
  • 09.05.2021
Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope
Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope. 
  • 09.05.2021
Patrijarh Porfirije: Kosovski zavet izraz je vernosti srpskog naroda Hristu
Patrijarh srpski Porfirije je u intervjuu za Večernji list rekao da bilo čije slobodno, bez prisile izjašnjavanje o bilo čemu, bilo kojoj socijalnoj karakteristici, uključujući i nacionalnu pripadnost, ne može biti upitno ni za koga, prenosi Tanjug.
  • 09.05.2021