Vesti
Društvo

Od ponedeljka počinju sa radom ugostiteljski objekti

Od ponedeljka 19. aprila na Kosovu sa radom počinje ugostiteljski sektor i tržni centri uz strogo poštovanje mera, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka predstavnika kosovskog Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu, ministarstva zdravlja i gradonačelnika opština na Kosovu o situaciji u vezi sa pandemijom.
Od ponedeljka počinju sa radom ugostiteljski objekti
Ilustracija (Foto Freepick.com)

„Formirane su radne grupe sa predstavnicima ugostitelja, koji će raditi na pristupu i radu ovog sektora ubuduće i njihova aktivnost će se nastaviti od 19. aprila“, saopštili su danas iz kosovskog ministarstva administracije i lokalne samouprave nakon sastanka predstavnika kosovskih institucija.

Razgovaralo se i o koordinaciji između institucija centralnog i lokalnog nivoa u sprečavanju i borbi protiv pandemije koronavirusa.

Kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, naglasio je da se odluke kosovske vlade donose se na osnovu preporuka kosovskog Instituta za javno zdravlje, a da će se uzeti u razmatranje i zahtevi Asocijacije kosovskih opština.

Istakao je i to da je „situacija u zdravstvenim ustanovama prilično alarmantna jer su ove ustanove prenatrpane pacijentima zaraženim kovidom i da su kapaciteti ovih ustanova na izmaku“.

Podsetio je i na to da odluka o aktuelnim merama zaštite od koronavirusa koju je kosovska vlada usvojila 5. aprila, a kojom je, između ostalog, i predviđena zabrana rada ugostiteljskih objekata i tržnih centara, ističe 18. aprila, i naglasio da su od ponedeljka 19. aprila, neophodne nove mere.

One, kako je dodao moraju da budu sačinjene u koordinaciji sa lokalnim nivoom vlasti i na osnovu predloga gradonačelnika i predstavnika opština.

Za ministarstvo zdravlja, prioritet je snabdevanje anti-kovid vakcinama, ocenio je Vitia i dodao da je Kosovo na dobrom putu da će narednih meseci svi stariji ljudi stariji od 65 godina imati priliku da se vakcinišu.Ostale vesti

Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Kosovskoj Mitrovici
U toku je akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u KIliničko-bolničkom centru u organizaciji Crvenog krsta iz Kosovske Mitrovice.
  • 11.05.2021
Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021
Mali: Od srede isplata 30 evra prijavljenim punoletnim građanima

„Za dva dana krenućemo sa isplatom prvih 30 evra za sve punoletne građane koji su se već prijavili. Već u sredu očekujem da ćemo isplatiti najmanje 630.000 građana Srbije. Potom ćemo, u narednih nekoliko dana, isplatiti sve one koji se budu prijavili“, najavio je ministar finansija Srbije, Siniša Mali, dodajući da prijava građana za 30+30 evra pomoći traje do 15. maja.

  • 10.05.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Zajednički rad svih zajednica za bolju budućnost
Aktivnosti mladih iz različitih etničkih zajednica koje podstiču zajedničko kreiranje i stvaranje u velikoj meri doprinose zajedničkom radu za bolju budućnost svih zajednica na Kosovu, rekli su u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ Fiona Šehu iz „jCoders“ akademije i Aljbinot Saljihu iz Alpinističkog kluba Priština. Ove dve organizacije već nekoliko godina okupljaju mlade ljude  iz svih zajednica na Kosovu koji se kroz tehnologiju i sport upoznaju i zbližavaju.
  • 10.05.2021
Odgovor generalnog sekretara UNS-a: Pravda za Živojina
Slažem se sa Ljiljanom Smajlović koja u nepotpisanom tekstu pod naslovom „Kad potpredsednik i generalni sekretar UNS-a optužuju predsednika UNS-a da im ugrožava bezbednost“, kaže da je "dobro što u UNS-u postoje različita mišljenja i što se za rukovodeća mesta kandidovalo dvostruko više kandidata nego što se bira na izbornoj skupštini 29. maja“. Verujem da sam negovanju kulture dijaloga i brojnosti članstva najveće novinarske organizacije na Balkanu i sam doprineo.
  • 09.05.2021
Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope
Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope. 
  • 09.05.2021