Vesti
Društvo

Od ponedeljka na Kosovu obavezna zimska oprema za vozila

Kosovska policija danas je uputila javni apel vozačima, ponavljajući da zahteva od učesnika u saobraćaju (vozača) da imaju zimsku opremu.

Od ponedeljka na Kosovu obavezna zimska oprema za vozila
Pneumatici (Foto Kim)

"Od 15. novembra do 15. marta zahteva se od vozila u saobraćaju da imaju zimsku opremu. Apelujemo na sve vozače da počnu da pripremaju svoja vozila i budu oprezni tokom ove zimske sezone", naveli su.

Portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović, u ranijoj izjavi je za Radio Kontakt Plus poručio da policija Kosova ima nultu toleranciju prema svim prekršiocima zakona kada je u pitanju neposedovanje zimske opreme.

"Ukoliko vozač ne poseduje zimsku opremu, a učestvuje u saobraćaju, ili u saobraćajnoj nezgodi, kazne su različite i zavise od nekoliko faktora, da li je vozilo osigurano, da li je vozač bio pod dejstvom alkohola ili opojnih supstanci i tako dalje", poručio je Radović.

Za nove gume je potrebno izdvojiti od 4.000 do 60.000 dinara, u zavisnosti od tipa vozila, proizvođača pneumatika.

Zamena guma košta i do 2.000 dinara po točkuOstale vesti

KP: Korišćenje pirotehnike dozvoljeno od 26. decembra do 2. januara
Bliže se božićni i novogodišnji praznici, a sa njima i upotreba pirotehničkih sredstava. Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu oprezni. „Slavi srcem a ne oružjem“, poručili su, te upozorili na to da je korišćenje pirotehničkih sredstava dozvoljeno tek od 26. decembra.
  • 08.12.2021
Napadi i pritisci na medije
Stanje slobode medija u čitavom regionu je loše, a najveći problemi su verbalni i fizički napadi na novinare, autocenzura, ekonomski i politički pritisci i neregulisano medijsko tržište, ocenili su danas učesnici konferencije koju je organizovalo Udruženja novinara Srbije (UNS), u okviru projekta "Pod pritiskom".
  • 08.12.2021
Građani Severne Mitrovice o novim merama: Samo otežavaju ljudima
Vlada Kosova usvojila je 30. novembra nove opšte i posebne mere za kontrolu, sprečavanje i borbu protiv pandemije kovida-19 .
  • 08.12.2021
“Čitanje je ključ dobrog pisanja”

Dom kulture „Gračanica“ organizovao je treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“. ”Iako je Gračanica malo mesto, mališani koji pohađaju radionicu su vanserijski talentovani”, istakla je književnica i predavač Milica Matijević.

  • 08.12.2021
Sevce: Oštećena javna rasveta
U selu Sevce, u Gornjoj Mahali, došlo je do fizičkog oštećenja na trafou javne rasvete gde je iščupana fotoćelija koja reguliše rasvetu, usled čega su žitelji ovog mesta sinoć ostali bez osvetljenja. 
  • 08.12.2021
Misija OEBS-a na Kosovu osudila rušenje spomen ploče otetim novinarima
"Misija OEBS-a na Kosovu osuđuje ponovljeni vandalizam na spomen-ploči kraj Velike Hoče posvećenoj dvojici novinara kosovskih Srba koji su nestali u tom području 21. avgusta 1998. godine", navodi se u poruci na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove misije.
  • 07.12.2021