Vesti
Društvo

Od početka pandemije bez posla ostalo više od 50.000 ljudi

Radnici na Kosovu imaju najnižu minimalnu zaradu u regionu, a uprkos mnogim obećanjima, ona nikada nije povećana. Pandemija koronavirusa pogodila je gotovo sve privredne grane, a bez posla je ostalo više od 50.000 radnika.

Od početka pandemije bez posla ostalo više od 50.000 ljudi
Priština (Foto Kim arhiva)

Predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini kaže za RTV Kim da je tokom pandemije koronavirusa ugašeno preko 20.000 preduzeća, bez posla je ostalo više od 50.000 radnika.

“Prosek plate na Kosovu u javnom sektoru je 550 evra, dok je u privatnom 440, što je na nivou regiona. Međutim, cene se povećavaju, a plate ostaju iste. Preduzetnici nemaju mogućnost da povećaju platu zbog pandemije, ali i nedostatke pomoći od strane Vlade Kosova”, rekao je Šahini.

On smatra da Sindikati ne brane u dovoljnoj meri prava radnika.

"Mi smo poslali zahtev premijeru Kosova i svim ministrima u kome smo 12 tačaka tražili bolje uslove za radnike, preduzeća, privrednu i ekonomiju. Tražili smo da se ukine PDV na zaštitne maske koje se moraju nositi po zakonu, država njih treba da obezbedi i podeli svojim građanima”, rekao je Šahini.

Predsednik Asocijacije privrednika KiM Saša Sekulić slaže se da je od početka pandemije ugašen veliki broj radnih mesta.

“Velika većina nadređenih poštuje prava radnika, mada postoje i oni koji svojim radnicima neisplaćuju za njihov rad za vreme praznika, nedelje. Gubitak radnih mesta doveo je do toga da je privreda u lošem položaju, jer su skoro sve njene grane pogođene. Nadamo se da će sve ovo da prođe i da ćemo sledeći praznik dočekati u boljim uslovima. Što se tiče cene rada, smatram da ona nije dovoljna, i očekujemo kao što je i premijer Kurti najavio da će ona biti povećana", rekao je Sekulić.

Vatrogasna jedinica u Lapljem Selu, Prvi maj provešće radno, prema rečima upravnika Dragana Sekulića, oprema je već dotrajala, a nedostaje im i prikladni objekat.

„Mi smo još uvek u privremenim prostorijama, tzv. kontejnerima. Apelujem da se izgradi vatrogasni dom. Već smo dali podatke, šta nam je potrebno, međutim nema ništa od toga. Prave se sportske hale i ostaju neiskorišćene. Niko nas ne obilazi, iako nas je snimalo više televizijskih ekipa, niko ne reaguje“, rekao je Sekulić.

Minimalna zarada na Kosovu, iako bi prema Zakonu o radu trebalo da se povećava svake godine, od 2011. i dalje iznosi 130 evra za zaposlene mlađe od 35 godina, odnosno 170 evra za zaposlene starije od 35 godina.

 Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021