Vesti
Društvo

Od nedelje za vozače obavezna zimska oprema

Vozači na Kosovu bi od nedelje 15. novembra umesto letnjih, trebalo da imaju zimske gume na svojim vozilima, ali i ostalu neophodnu opremu za vožnju u zimskim uslovima. U suprotnom, kazne za neopremljene biće velike, najavljuju iz Saobraćajne policije.

Od nedelje za vozače obavezna zimska oprema
Zemena guma (Foto Kim)

Prema Uredbi o kontrolnom pregledu motornih vozila, koja će biti na snazi od 15. novembra, predviđeno je da vozači moraju imati kutiju Prve pomoći i lance za sneg. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti 4 mm, a profil guma najmanje kombinovani M+S. U suprotnom, primenjivaće se kazne.

„Zakonom o sabraćaju novčana kazna za fizika lica iznosi 40, dok je za pravna 150 evra, a vozilo koje nema zimku opremu isključuje se iz saobraćaja. Regionalna saobraćajna policija vozače upozorava na početak zimske sezone, kontrola će biti pojačana na putevima u cilju preuzimanja zakonskih mera“, kazao je šef Operative regionalne saobraćajne jedinice Sulejman Halili.

Vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ukoliko se zbog vremenskih uslova na putu nalaze sneg, led i poledica.

U jedinoj vulkanizerskoj radnji u Gračanici danas je bila gužva. Vlasnici ove radnje, međutim, nisu bili raspoloženi za razgovor sa našom novinarskom ekipom, a nije nam dozvoljeno ni snimanje.

Meštani Gračanice sa kojima smo razgovarali kažu da su već obezbedili zimsku opremu za svoje automobile.

„Svoj automobil opremio sam zimskom opremom prošle nedelje, zamenio sam gume, a tu je i prva pomoć. Spremno dočekujemo zimu“, kazao je Živojin Andrejević.

„Kupio sam opremu ali gume još uvek nisam montirao, još uvek je toplo vreme pa i nemam predstavu da je vreme za zamenu guma. Već za vikend planiram ono što je najosnovnije, zamena guma, filtera i sve što dolazi uz to“, naveo je Siniša Đorđević.

„Opremio sam automobil, kupio zimske gume i uradio mali i veliki servis i sve što se podrazumeva“, rekao je Nebojša Jevtić.

U zavisnosti od dimenzija i proizvođača guma njihova cena kreće se od 37 do 80 evra, dok usluga zamene košta od 2 do 5 evra.

Uredba kojom je predviđeno da vozači svoja motorna vozila prilagode zimskim uslovima na putu biće na snazi do 15. marta naredne godine.

 Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021