Vesti
Društvo

Od nedelje za vozače obavezna zimska oprema

Vozači na Kosovu bi od nedelje 15. novembra umesto letnjih, trebalo da imaju zimske gume na svojim vozilima, ali i ostalu neophodnu opremu za vožnju u zimskim uslovima. U suprotnom, kazne za neopremljene biće velike, najavljuju iz Saobraćajne policije.

Od nedelje za vozače obavezna zimska oprema
Zemena guma (Foto Kim)

Prema Uredbi o kontrolnom pregledu motornih vozila, koja će biti na snazi od 15. novembra, predviđeno je da vozači moraju imati kutiju Prve pomoći i lance za sneg. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti 4 mm, a profil guma najmanje kombinovani M+S. U suprotnom, primenjivaće se kazne.

„Zakonom o sabraćaju novčana kazna za fizika lica iznosi 40, dok je za pravna 150 evra, a vozilo koje nema zimku opremu isključuje se iz saobraćaja. Regionalna saobraćajna policija vozače upozorava na početak zimske sezone, kontrola će biti pojačana na putevima u cilju preuzimanja zakonskih mera“, kazao je šef Operative regionalne saobraćajne jedinice Sulejman Halili.

Vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ukoliko se zbog vremenskih uslova na putu nalaze sneg, led i poledica.

U jedinoj vulkanizerskoj radnji u Gračanici danas je bila gužva. Vlasnici ove radnje, međutim, nisu bili raspoloženi za razgovor sa našom novinarskom ekipom, a nije nam dozvoljeno ni snimanje.

Meštani Gračanice sa kojima smo razgovarali kažu da su već obezbedili zimsku opremu za svoje automobile.

„Svoj automobil opremio sam zimskom opremom prošle nedelje, zamenio sam gume, a tu je i prva pomoć. Spremno dočekujemo zimu“, kazao je Živojin Andrejević.

„Kupio sam opremu ali gume još uvek nisam montirao, još uvek je toplo vreme pa i nemam predstavu da je vreme za zamenu guma. Već za vikend planiram ono što je najosnovnije, zamena guma, filtera i sve što dolazi uz to“, naveo je Siniša Đorđević.

„Opremio sam automobil, kupio zimske gume i uradio mali i veliki servis i sve što se podrazumeva“, rekao je Nebojša Jevtić.

U zavisnosti od dimenzija i proizvođača guma njihova cena kreće se od 37 do 80 evra, dok usluga zamene košta od 2 do 5 evra.

Uredba kojom je predviđeno da vozači svoja motorna vozila prilagode zimskim uslovima na putu biće na snazi do 15. marta naredne godine.

 Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020