Vesti
Društvo

Od danas je za vozače obavezna zimska oprema

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, danas je počela zimska sezona na putevima na Kosovu. Vozači su dužni da u svojim vozilima imaju neophodnu opremu, ali i da letnje gume zamene zimskim. Ova mera biće na snazi do 15. marta naredne godine.
Od danas je za vozače obavezna zimska oprema
Zamena pneumatika (Foto Kim)

Osim kompleta za prvu pomoć koji mora biti uvek u vozilu, vozači su dužni da zamene pneumatike, imaju lance za sneg, a poželjno je da imaju i dovoljno tečnosti za vetrobransko staklo, te četku i drugi pribor za čišćenje stakla.

Šef operative Saobraćajne jedinice za region Prištine Sulejman Halili kaže za Kim da motorna vozila moraju da imaju zimsku opremu ukoliko je putevima poledica, sneg i led.

"Pod zimskom opremom podrazumevamo pneumatike M+S na svim točkovima, a dubina šare treba da bude minimum četiri milimetra. Mogu da se koriste i letnje gume, ali bi trebalo postaviti lance za sneg najmanje na dva pogonska točka", kazao je on.

Iz Saobraćajne policije upozoravaju da će kažnjavati vozače koji ne poseduju sve što je potrebno za bezbednu vožnju u zimskim uslovima. Kazne za fizička lica iznose 40, dok će se pravna kažnjavati sa 150 evra.

"Vozilo će biti isključeno iz saobraćaja sve dok se ne budu stekli uslovi za dalje kretanje", naglasio je Halili.

Regionalna saobraćajna jedinica kosovske policije je tokom redovne kontrole saobraćaja vozače obaveštavala kako da svoja vozila opreme zimskom opremom, rekao je on.

"Upozoravam vozače da ne kreću na put ukoliko prethodno svoj automobil nisu opremili zimskom opremom. Osim opreme, dužni su da poštuju i saobraćajne znakove, vode računa o uslovima na putu u cilju zaštite života i imovine građana", naveo je Halili i dodao da danas počinje pojačana kontrola policije na svim putevima.

U vulkanizerskim radnjama na području opštine Gračanica od jutros je više posla.

"Zamena guma košta 12 evra. Imamo popust do 30. novembra, cena je 10 evra. Ima gužve, ali zavisi kako kad. Vozači mogu da dođu ovde kod nas lično ili da zakažu termin za zamenu", rekao je za Kim radnik u Vulkanizerskoj radnji i perionici "Beli" u Lapljem Selu Damir Jakupović.

Nove gume koštaju od 50 do 100 evra, dok se polovne mogu naći i za 20 evra. Oni koji ne žele da rizikuju i plaćaju kazne, svoje automobile su već opremili zimskom opremom.

"Kupio sam nove gume. Prošle godine nisam kupovao, a ove godine sam jednu gumu platio 60 evra", kazao je Ismail Bitići iz Livađa.

"Ove godine nisam menjao zato što sam prošle godine kupio gume. Znam da gume moraju da se menjaju ako su stare, sa starim gumama ne smemo da vozimo. Mnogo su poskupele, čini mi se da je jedna guma sada 60 evra, a onaj ko nema pare teško će da priušti da kupi sebi sve četiri gume. To je negde oko 250 evra“, kazao je Momčilo Nedeljković iz Badovca.

"Ja sam imao gume od prošle godine, zamenio sam. A čuo sam da su sada duplo skuplje", rekao je Boban Grbić iz Donje Brnjice.

Kosovska policija je od nedavno opremljena "inteligentnim vozilima", koja će njenim pripadnicima omogućiti lakšu kontrolu saobraćaja.

"Svaki region na Kosovu poseduje po jedno ili dva takva vozila. Ona imaju oko šest kamera koje se rotiraju 360 stepeni i beleže sve prekršaje. Može da registruje brzinu kretanja vozila napred i pozadi, nepropisno parkirane, kao i neregistrovane automobile. Vozilo obavlja dužnost jednog policajca. Imali smo dosta uspeha jer su prekršaji smanjeni, pogotovu brzine kretanja koja je glavni uzrok saobraćajnih nezgoda“, zaključio je šef operative saobraćajne jedinice za region Prištine Sulejman Halili.

Tokom 2022. godine u regionu Prištine u saobraćaju je život izgubilo 21 lice, najviše pešaka. Zbog svoje i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju, vozači treba da znaju da letnje gume zbog svog sastava gube sposobnost adekvatnog prijanjanja na podlogu na temperaturama nižim od deset stepeni Celzijusa.Ostale vesti

Istraživanja: Nizak stepen poverenja u političare
Podaci dobijeni iz ovogodišnjeg istraživanja NVO Aktiv, “Analiza trendova - Stavovi srpske zajednice na Kosovu” pokazuju da je zadovoljstvo trenutnom političkom, ekonomskom i bezbednosnom situacijom na Kosovu veoma nisko. U poslednje dve godine poverenje prema političarima se na Kosovu se dodatno urušilo. Ispitanici, njih 67 odsto kaže da na Kosovu ne postoje političke partije ili političari kojima veruju.
  • 28.11.2022
Dan zastave Albanije
Albanci širom sveta danas obeležavaju Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Na Kosovu se ovaj datum obeležava kao nacionalni praznik, pa većina javnih ustanova ne radi.
  • 28.11.2022
Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

  • 27.11.2022
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.
  • 27.11.2022
Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022