Vesti
Društvo

Od danas je za vozače obavezna zimska oprema

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, danas je počela zimska sezona na putevima na Kosovu. Vozači su dužni da u svojim vozilima imaju neophodnu opremu, ali i da letnje gume zamene zimskim. Ova mera biće na snazi do 15. marta naredne godine.
Od danas je za vozače obavezna zimska oprema
Zamena pneumatika (Foto Kim)

Osim kompleta za prvu pomoć koji mora biti uvek u vozilu, vozači su dužni da zamene pneumatike, imaju lance za sneg, a poželjno je da imaju i dovoljno tečnosti za vetrobransko staklo, te četku i drugi pribor za čišćenje stakla.

Šef operative Saobraćajne jedinice za region Prištine Sulejman Halili kaže za Kim da motorna vozila moraju da imaju zimsku opremu ukoliko je putevima poledica, sneg i led.

"Pod zimskom opremom podrazumevamo pneumatike M+S na svim točkovima, a dubina šare treba da bude minimum četiri milimetra. Mogu da se koriste i letnje gume, ali bi trebalo postaviti lance za sneg najmanje na dva pogonska točka", kazao je on.

Iz Saobraćajne policije upozoravaju da će kažnjavati vozače koji ne poseduju sve što je potrebno za bezbednu vožnju u zimskim uslovima. Kazne za fizička lica iznose 40, dok će se pravna kažnjavati sa 150 evra.

"Vozilo će biti isključeno iz saobraćaja sve dok se ne budu stekli uslovi za dalje kretanje", naglasio je Halili.

Regionalna saobraćajna jedinica kosovske policije je tokom redovne kontrole saobraćaja vozače obaveštavala kako da svoja vozila opreme zimskom opremom, rekao je on.

"Upozoravam vozače da ne kreću na put ukoliko prethodno svoj automobil nisu opremili zimskom opremom. Osim opreme, dužni su da poštuju i saobraćajne znakove, vode računa o uslovima na putu u cilju zaštite života i imovine građana", naveo je Halili i dodao da danas počinje pojačana kontrola policije na svim putevima.

U vulkanizerskim radnjama na području opštine Gračanica od jutros je više posla.

"Zamena guma košta 12 evra. Imamo popust do 30. novembra, cena je 10 evra. Ima gužve, ali zavisi kako kad. Vozači mogu da dođu ovde kod nas lično ili da zakažu termin za zamenu", rekao je za Kim radnik u Vulkanizerskoj radnji i perionici "Beli" u Lapljem Selu Damir Jakupović.

Nove gume koštaju od 50 do 100 evra, dok se polovne mogu naći i za 20 evra. Oni koji ne žele da rizikuju i plaćaju kazne, svoje automobile su već opremili zimskom opremom.

"Kupio sam nove gume. Prošle godine nisam kupovao, a ove godine sam jednu gumu platio 60 evra", kazao je Ismail Bitići iz Livađa.

"Ove godine nisam menjao zato što sam prošle godine kupio gume. Znam da gume moraju da se menjaju ako su stare, sa starim gumama ne smemo da vozimo. Mnogo su poskupele, čini mi se da je jedna guma sada 60 evra, a onaj ko nema pare teško će da priušti da kupi sebi sve četiri gume. To je negde oko 250 evra“, kazao je Momčilo Nedeljković iz Badovca.

"Ja sam imao gume od prošle godine, zamenio sam. A čuo sam da su sada duplo skuplje", rekao je Boban Grbić iz Donje Brnjice.

Kosovska policija je od nedavno opremljena "inteligentnim vozilima", koja će njenim pripadnicima omogućiti lakšu kontrolu saobraćaja.

"Svaki region na Kosovu poseduje po jedno ili dva takva vozila. Ona imaju oko šest kamera koje se rotiraju 360 stepeni i beleže sve prekršaje. Može da registruje brzinu kretanja vozila napred i pozadi, nepropisno parkirane, kao i neregistrovane automobile. Vozilo obavlja dužnost jednog policajca. Imali smo dosta uspeha jer su prekršaji smanjeni, pogotovu brzine kretanja koja je glavni uzrok saobraćajnih nezgoda“, zaključio je šef operative saobraćajne jedinice za region Prištine Sulejman Halili.

Tokom 2022. godine u regionu Prištine u saobraćaju je život izgubilo 21 lice, najviše pešaka. Zbog svoje i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju, vozači treba da znaju da letnje gume zbog svog sastava gube sposobnost adekvatnog prijanjanja na podlogu na temperaturama nižim od deset stepeni Celzijusa.Ostale vesti

Nezadovoljni građani traže poništavanje konkusa o dodeli stanova

Tridesetak građana centralnog Kosova koji su konkurisali za dodelu stambenih jednica na osnovu Javnog poziva Opštine Gračanica objavljenog marta ove godine, okupilo se ispred ove lokalne samouprave kako bi izrazili nezadovoljstvo objavljenom listom dobitnika i zatražili njeno poništavanje. Oni su se sastali sa predstavnicima lokalne samouprave koji su ih pozvali da ulože žalbu.

  • 04.10.2023
Elek: Ponestaju lekovi, nema fizioloških rastvora i vakcina za najmlađe

Direktor Kliničko-bolničkog centra (KBC) Kosovska Mitrovica Zlatan Elek rekao je da na severu Kosova ponestaje lekova, jer je zabrana za uvoz iz Srbije na snazi od sredine juna.

  • 04.10.2023
Prelaz Brnjak potpuno otvoren za saobraćaj

Prelaz Brnjak na severu Kosova, otvoren je za saobraćaj u oba pravca, potvrdio je za Kim radio zamenik direktora Policije za Region sever Veton Eljšani. Ovaj prelaz je bio zatvoren deset dana.

  • 04.10.2023
Nezadovoljstvo zbog dodele stanova, na listi dobitnika i lekari i oni koji su prodali imovinu
Spisak dobitnika stanova na teritoriji opštine Gračanica objavljen je juče zvanično, a u javnosti je procurio dan ranije. Osim socijalno ugroženih i mladih roditelja koji nemaju rešeno stambeno pitnaje, među dobitnicima su brojni lekari i drugi zdravstveni radnici, ali i ljudi koji su prodali svoje kuće. Kandidati čije je zahteve opštinska komisija odbacila su nezadovoljni ovakvom raspodelom.
  • 04.10.2023
Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023