Vesti
Društvo

Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja

Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Kombi prevoz iz Gračanice (Foto Kim)

Počinje prevoz iz Gračanice za Beograd

Agencija za prevoz putnika – Kimko od ponedeljka ponovo počinje s radom.

Ova agencija vrši prevoz putnika na relaciji Gračanica-Beograd-Gračanica. Zbog pandemije korona virusa, prevoz putnika je bio obustavljen sve vreme trajanja vanrednih mera.

Neophodne informacije putnici mogu dobiti telefonom ili u kancelariji agencije u Gračanici.

Sa druge strane, prevoznik iz Gračanice koji je pre pandemije saobraćao na liniji Gračanica-Kosovska Mitrovica, još uvek ne zna da li će otpočeti sa radom. „Sve zavisi od toga da li će otvoriti fakultete i ukinuti posebnu dozvolu na osnovu koje se plaća 20 evra za dezinfekciju vozila posle svake ture“, poručuje Mirko Todorović.

Portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti, podseća da se sa procesom normalizacije gradskog i međugradskog prevoza otpočelo 18. maja, tj. sa početkom druge faze ublažavanja mera, ali pod uslovom da je popunjeno 50 odsto kapaciteta vozila, da putnici održavaju fizičku distancu i nose zaštitne maske.

Prevoznici su u drugoj fazi bili u obavezi da imaju „specijalnu dozvolu“.

Ovom dozvolom, kako je za ovaj portal prethodno potvrdio prevoznik iz Gračanice koji je pre pandemije saobraćao na liniji Gračanica-Kosovska Mitrovica, vlasnik TTP „Trend“, Mirko Todorović, zahtevalo se od prevoznika da nakon svake ture dezinfikuju svoja vozila u Prištini, kod ovlašćenih firmi, a za šta se plaćalo 20 evra.

Todorović je upravo zbog ekonomske neisplativosti, ali i nedostatka putnika, odlučio da sačeka treću fazu, u nadi da će tada biti normalizovan međugradski saobraćaj.

U novom razgovoru, Todorović za KoSSev kaže da još uvek ne zna da li će početi sa radom od juna.

„Sve zavisi od toga da li će ukinuti posebnu dozvolu, tj. da ne moramo da posle svake ture plaćamo 20 evra za dezinfekciju, već da sami dezinfikujemo vozila“, navodi.

Da li će početi sa radom zavisi i od otvaranja Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

„Ukoliko ne otvore fakultete ja neću imati putnike“, dodao je Todorović.

Treća faza ublažavanja mera kosovske vlade predviđena je za 1. jun. Za ovu fazu je još pre uvođenja prve faze, tj. 4. maja, između ostalog, najavljena normalizacija gradskog i međugradskog prevoza, ali takođe sa „specijalnom dozvolom“.

Međutim, da li će i od juna biti neophodna specijalna dozvola ostaje da se vidi.

Na pitanje da li će prevoznici od 1. juna moći da prevoze putnike kao i pre pandemije, bez posebnih dozvola ili ukoliko ne, koje će obaveze imati prevoznici? portparol kosovskog ministarstva zdravlja navodi da će novi pravilnik biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze.

Trećom fazom predviđen je i početak rada taksi službi, takođe sa prepolovljenim brojem korišćenih sedišta u prevoznom sredstvu.

Od danas, kako je prethodno najavio na svom Fejsbuk profilu vlasnik kompanije „Joe Travel“, Goran Antić, kreću polasci iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu.

Vreme za polazak iz Beograda je 10:35, a ide se preko Kragujevca, objavio je Antić.Ostale vesti

Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020
Gračanica: JKP „Ekologija“ počelo sa radom
Javno komunalno preduzeće „Ekologija“, koje je formirano pri Opštini Gračanica, zvanično je počelo sa radom 1. jula.
  • 06.07.2020
Meštani Stanišora protestovali zbog nelegalne izgradnje puta
Desetina meštana sela Stanišor u opštini Novo Brdo, protestovalo je jutros protiv nelegalne izgradnje puta u njihovom mestu.
  • 06.07.2020
Štrpce: Civilno društvo i meštani o narednim koracima u borbi protiv MHE
Predstavnici NVO „GAIA Kosovo“ i meštani Štrpca održali su u subotu sastanak u vezi sa problemom izgradnje mini hidroelektrana na Šar-planini. Dogovoreni su naredni koraci koji će biti preduzeti radi zaštite pijaće vode i životne sredine, a najavljene su i pravne akcije.
  • 06.07.2020