Vesti
Društvo

Očekuju se nove mere protiv kovida-19

Kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, održao je danas sastanak sa gradonačelnicima sa Kosova, na kojem se razgovaralo o epidemiološkoj situaciji, ali i, kako javlja Gazeta Express, a prenosi KoSSev, dogovoreno je da se uvedu nove mere.
 • 27.08.2021
 • 16:52 h
 • Društvo
 • izvor: KoSSev, Gazeta express, KosovaPress
 • komentara:
 • pregleda: 886
Očekuju se nove mere protiv kovida-19
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Predsednik Asocijacije kosovskih opština, Sazan Ibrahimi, rekao je nakon sastanka za ovaj medij da je odlučeno da će biti uveden policijski čas, kao i da će biti dozvoljen rad ugostiteljskih objekata do 21:30.

Ibrahimi je ujedno kazao da će se polazak u školu biti odložen do 13. septembra.

„Škola se odlaže za 13. septembar. Ugostiteljski objekti će raditi do 21:30. Policijski čas biće uveden od 22.00 do 05.00“, kazao je Ibrahimi, prenosi Gazeta Express, ali bez preciziranja kada će biti održana sednica kosovske vlade na kojem će se glasati o uvođenju novih mera i kada će one da stupe na snagu.

Kosovski ministar zdravlja sastao se juče i sa predstavnicima ugostiteljsko-turističke komore koji su ujedno najavili uvođenje novih mera.

Prištinski Kallxo izvestio je nakon ovog sastanka da će, pored uvođenja policijskog časa i manjeg broja radnih sati ugostiteljskih objekata, ujedno biti zatvoreni tržni centri i restorani koji u njima rade.

Ujedno, prema pisanju Kallxo-a, svadbene dvorane, noćni klubovi i bioskopi i dalje će biti potpuno zatvoreni.

Podsetimo, sastanci sa gradonačelnicima i predstavnicima ugostiteljsko-turističke komore, na kojem se razgovaralo o uvođenju novih mera prati nagli porast broja inficiranih i preminulih usled posledica kovid-19.

Predsednik Privredne komore Kosova, Berat Rukići i udruženje gastronomije i Ugostiteljsko-turistička komora, protive se novim merama protiv kovida-19, koje je najavila Vlada Kosova.

S druge strane, gastronomi traže od vlade podršku za vremensko ograničenje radnog vremena, mada je za njih neprihvatljivo dopuštanje rada samo na otvorenim prostorima u vreme kada su temperature pale.

Rukići kaže za KosovaPress da su pored alarmantne situacije potrebne i mere, ali kako naglašava vladin fokus na upravljanju pandemijom treba da bude orijentisan na masovnu vakcinaciju građana poput drugih zemalja.

Prema Rukićevim rečima, mere utiču na svaki sektor, zatim i na privredu Kosova.

„Svakako, potrebne su mere za zaustavljanje velikog broja smrtnih slučajeva i hospitalizacija, ali cilj glavnih zemalja danas je podstrekavanje vakcinacije kako bi se sprečile hospitalizacije i smrti. Ovo bi trebao biti fokus upravljanja pandemijom“, naglasio je Rukići.

Što se tiče vraćanja policijskog časa, predsednik Komore za hotelijerstvo i turizam Hisen Sogojeva je protiv. Za ovu meru je zatražio da se ponovo razmotri, jer prema njegovim rečima, to nije potrebno.

„Mere koje se očekuju da se preduzmu su smanjenje radnog vremena ugostiteljskih objekata za jedan sat, onda ćemo raditi samo na otvorenim prostorima sa 75 odsto kapaciteta. Takođe, drugi sektori, prema informacijama, ni škole neće početi do 13. septembra,pa bi prema tome vlada trebala da gubitke pokrije te gubitke pronađe alternative i oblike za njihovo pokrivanj", kazao je Sogojeva.Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
 • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
 • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

 • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
 • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

 • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

 • 19.05.2022