Vesti
Društvo

Očekuju se nova poskupljenja goriva

Iako je gorivo na Kosovu poskupelo, očekuje se dalji rast cena. Poskupljenja se uglavnom pravdaju najnovijim kretanjima na međunarodnom tržištu nafte i napetostima u vezi sa odnosom Ukrajine i Rusije.
Očekuju se nova poskupljenja goriva
Ilustracija (Foto Unsplash)

Bojazan od mogućeg izbijanja novog sukoba u Ukrajini dovela je do toga da se nafta prodaje za 90 dolara po barelu (oko 159 litara) na berzi prvi put posle mnogo godina.

Predsednik kosovskog Udruženja naftaša Fadilj Berjani je potvrdio da je gorivo na Kosovu trenutno najjeftinije u regionu, ali i upozorio da će se rast cena nafte i naftnih derivata nastaviti.

"Aktuelne cene na Kosovu su otprilike 1,23 do 1,30 evra za dizel, dok je benzin 1,25 do 1,35 evra. Imamo povećanje veleprodajne cene naftnih derivata svaki dan za 25 dolara, a u maloprodaji nema promena već nedelju dana. To se ne dešava samo na Kosovu, dešava se u celom svetu. Imamo najjeftinije gorivo u regionu, ali situacija stvorena oko Ukrajine i Rusije takođe utiče na cene. Po svoj prilici, doći će do ekstremnog rasta. U decembru je iz OPEK-a poručeno da će se u januaru tržište stabilizovati, ali se to ne dešava", rekao je on.

Poskupljenju goriva na Kosovu je prethodilo poskupljenje ostalih proizvoda. Seljatin Kačaniku iz udruženja "Potrošač" zahteva da kosovske vlasti ne zatvaraju oči pred rastom cena.

"Naftaši su godinama izjavljivali da ne zarađuju više od šest do devet centi po litru. Ako je razlika devet centi, onda je tu problem. Neko ovde ne govori istinu, a kada neko ne govori istinu, Agencija za zaštitu konkurencije treba da krene u akciju. Džepovi građana su ispražnjeni, 30 odsto onih koji su živeli u siromaštvu su sada bankrotirali. Vlada treba da ispuni obećanja zbog kojih smo je izglasali", kazao je on.

Neki kosovski Albanci pre sipanja goriva u auto proveravaju na kojim je pumpama ono jeftinije.

"Na nekim mestima piše 1,33 evra, a na nekima je manje. Idemo tamo gde je jeftinije“, rekao je jedan stanovnik Prištine.

"Teško nam pada povećanje cena, ne samo nafte, nego i drugih proizvoda koji su poskupeli. Plate su iste kao što su bile, a cene su povećane duplo i više", rekao je Ibrahim Karameta.

Na samom početku pandemije korona virusa cena nafte je bila rekordno niska. U martu 2020. godine nafta se na berzi prodavala za 20 dolara po barelu.Ostale vesti

SPC: Patrijarh Porfirije uputio podršku srpskom narodu na Kosovu
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je večeras "snažnu poruku podrške" srpskom narodu na Kosovu, posle molebana u hramu Svetog Save na Vračaru.
  • 29.05.2023
Vladika Teodosije u Zvečanu služio moleban

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio moleban za mir u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, a potom u porti razgovarao sa narodom.

  • 29.05.2023
Zubin Potok: Meštani se razišli, novo okupljanje sutra
Meštani Zubinog Potoka koji su bili okupljeni ispred lokalne samouprave u ovom mestu su se razišli, potvrdio je za Kim radio predsednik GI "Za Zubin Potok" Milija Biševac.
  • 29.05.2023
BIRODI: Kosovo „nadtema“ u srpskim medijima u prethodnih šest meseci

Pitanje Kosova bilo je "nadtema" u informativnim programima televizija RTS, Pink, Hepi, B92, Prva i N1, gde je zauzelo gotovo trećinu ukupnog programa, pokazali su rezultati monitoringa Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

  • 29.05.2023
Roditelji obavešteni da se na severu Kosova prekida nastava za decu
Školske vlasti na severu donele su odluku da obustave nastavu u svim školskim ustanovama usled novonastale situacije, odnosno prisustva specijalnih jedinica Kosovske policije. Kao razlog naveli su zabrinutost roditelja i rizik po bezbednost dece. 
  • 28.05.2023
U Beogradu pronađen nestali mladić iz Kosovskog Pomoravlja
Ivan Ristić (17) iz sela Strezovce u opštini Kosovska Kamenica, koji se izgubio u petak u Beogradu, danas je pronadjen živ i zdrav u srpskoj prestonici.
  • 28.05.2023