Vesti
Društvo

Obustavljeno rušenje škole

Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić saopštio je da je na njegov zahtev obustavljeno rušenje škole u Drajčićima u opštini Prizren.
Obustavljeno rušenje škole
Dalibor Jevtić (Foto KIM)

Jevtić je kazao da će se založiti da se rušenje u potpunosti zabrani.
Kako je saopštio, Jevtić je nakon informacije o rušenju OŠ “Sredska” u selu Drajčići, pozvao nadležne u opštini Prizren.

On je u usmenom zahtevu obavestio opštinu Prizren da je objekat deo kulturnog nasleđa nevećinskih zajednica koji žive u Drajčićima i da je bilo potrebno pronaći rešenje pre odluke da se sa rušenjem škole započne.

"Očekujem da nadležni organi u opštini Prizren uzmu u obzir značaj ovog objekta za sve meštane Drajčića ali i ne samo za njih već za pripadnike nevećinskih zajednica u celini. Mora se iznaći alternativno rešenje”, kazao je Jevtić.

“Kulturno nasleđe koje ima poseban značaj za srpsku zajednicu, ali i ostale zajednice na Kosovu, mora biti posebno tretirano i zaštićeno. Na kraju krajeva ovo je direktan zahtev onih koji su ovaj objekat koristili više od jednog veka. O ovome ću sutra razgovarati i sa kolegom ministrom obrazovanja," rekao je Dalibor Jevtić.

Jutros je u selu Drajčići započeto rušenje škole koja je do 1999. godine bila istureno odeljenje  OŠ "Sredska" iz Sredske, a koju su pohađali zajedno Srbi i Bošnjaci, po srpskom obrazovnom planu i programu. To je jedna od najstarijih škola na teritoriji opštine Prizren koja funkcioniše punih 109 godina.

Učitelj Toma Tomić KIM radiju je kazao da je jutros srušen krov na školi.Ostale vesti

Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021
Šeholi ponovo izabran za direktora IAMN
U Prištini je danas održana skupština Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa (IAMN), na kojoj je izabran novi bord ove organizacije. Za predsednika borda je izabran Miljazim Gaši, a za potpresednika Vladimir Živković, potvrdio je za RTV Kim Fatmir Šeholi.
  • 19.10.2021
Matica srpska i Prizrenska bogoslovija na „Pijaci knjiga“; Zbog velikog interesovanja sajam produžen do ponedeljka
U okviru „Pijace knjiga“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, sutra će se, od 18 časova, predstaviti Prizrenska bogoslovija. Organizator je, zbog velikog interesovanja, ali i kasnijeg prijavljivanja izdavača, odlučio da trajanje sajma produži do ponedeljka 25. oktobra, pa će u četvrtak 21. oktobra, svoja izdanja predstaviti i Matica srpska iz Novog Sada.
  • 19.10.2021
Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće
Zoran Đorđević kome je u martu srušena kuća još uvek čeka ispunjenje obećanja lokalnih vlasti - da otpočnu gradnju nove. Zoran se sada brine kako će prezimiti zimu u letnjoj kuhinji u kojoj boravi sa teško obolelom suprugom.
  • 19.10.2021
Kosovska Mitrovica: Poskupela taksi usluga
Taksi usluga u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu skuplja je za 50 dinara.
  • 18.10.2021
OG: Dezinfikovane školske i predškolske ustanove

Opština Gračanica izvršila je danas dezinfekciju školskih ustanova u kojima se juče odvijao izborni proces.

  • 18.10.2021