Vesti
Društvo

Obustavljena promena Zakona o platama do marta 2020.

Kosovski Ustavni sud, odobrio je predlog Ombudsmana i kao privremenu meru potpuno obustavio sprovođenje Zakona o platama zbog čega će radnici dela javnog sektora na Kosovu ostati bez planiranog povećanja plata u decembru. Mera će biti na snazi do 30. marta 2020, a odobren je i zahtev sudskog izvestioca da se ovaj Zakon prosledi Venecijanskoj komisiji na razmatranje.
Obustavljena promena Zakona o platama do marta 2020.
Priština (Foto arhiva Kim)

Kosovski Ombudsman je početkom decembra, a kao odgovor na više desetina žalbi primljenih od strane radnika kosovskog javnog sektora, prosledio Zakon o platama u javnom sektoru na ocenu ustavnosti.

Ocena ove institucije je bila da „Zakon o platama u javnom sektoru i Aneks jedan (1) ovog zakona nisu uspeli da prenesu ustavni duh u pogledu podele vlasti, jednakosti pred zakonom a ni garanciju imovinskog prava. Štaviše, Ombudsman smatra da ovaj zakon nije u skladu sa principima vladavine zakona zbog nedostataka u pogledu njegove jasnoće, tačnosti i predvidljivosti“.

Tom prilikom od Ustavnog suda su tražili i izricanje privremene mere na primenu Zakona o platama u javnom sektoru do konačne odluke Ustavnog suda, što je ovaj sud danas odobrio.

Suspendovanjem sprovođenja zakona u potpunosti, biće obustavljena i planirana isplata uvećanih plata, a na osnovu zakona koji je stupo na snagu 1. decembra.

Sutra štrajk prosvetnih radnika

Svi univerziteti, škole i obdaništa na Kosovu će u petak organizovati dvočasovni štrajk.

Upravni odbor Jedinstvenog sindikata radnika obrazovanja, kulture i nauke je nakon više diskusija i u saglasnosti sa prosvetnim radnicima, najavio da su odobrili predsedniku i predsedništvu ovog sindikata da pokrenu zajedničku akciju sa Udruženjem zdravstvenih sindikata na Kosovu i Policijskim sindikatom.

„Na osnovu ovoga i u punoj koordinaciji sa ova dva udruženja, u petak (13.12.2019) biće održan dvočasovni štrajk upozorenja u obdaništima, na Univerzitetu i u obema smenama u školama na Kosovu. Poslaćemo obrazovnim institucijama zahtev radnika, ali i svih ostalih da u decembru dobijemo uvećane plate u skladu sa Zakonom o platama“, navodi se u saopštenju.

Dvočasovni štrajk u obdaništima će trajati od 06:30 do 08:30.

Štrajk na Univerzitetu će trajati od 08:00 do 10:00.

Štrajk u školama na Kosovu biće organizovan na dva sata u obe smene.

„Dvočasovni štrajk obrazovnih radnika je najnovije upozorenje za sve koji žele da razočaraju kosovski obrazovni i zdravstveni sistem i radnike policije, a koji treba da znaju da će se suočiti sa mnogo radikalnijim reakcijama sindikata“, navodi se u izveštaju.Ostale vesti

Sava Janjić: Izgradnja puta će naneti štetu Visokim Dečanima
U zoni manastira Visoki Dečani nastavljeni su radovi na magistralnom putu Dečani–Plav uprkos nedvosmislenoj zabrani gradnje puteva kroz zaštićene zone. Iguman Sava Janjić kaže za RTS da kosovske vlasti koriste svaku priliku da im život učine komplikovanijim i težim.
  • 14.08.2020
Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji minihidrocentrale

Na lokaciji „Obe reke“ i izvorišnom kraku reke Kaluđerke koja naselje Štrpce napaja pijaćom vodom nastavljeni su radovi na izgradnji minihidrocentrale.

  • 14.08.2020
Hoće SMS da bude pogrešan...
Više građana obratilo se redakciji RTV Kim sa primedbom da su najpre dobili SMS poruke u kojima je navedeno da pomoć od 130 evra koju je odobrila Vlada Kosova za socijalno ugrožena lica mogu da podignu, ali da im je ubrzo zatim stigla nova poruka sa obaveštenjem da prethodna poruka greška i da im pomoć nije odobrena. Iz Ministrastva rada i socijalnog staranja potvrdili su da je u pitanju tehnička greška, i da se žalbe mogu podneti Centru za socijalni rad.
  • 14.08.2020
Vladika Teodosije vraćen sa Jarinja, nisu mu dali da prenese med za manastir

Vladika Raško-prizrenski Teodosije vraćen je sinoć sa punkta Jarinje, pošto mu službenici kosovske carinske službe nisu dozvolili da prenese dve kante meda za manastir Gračanicu.

  • 14.08.2020
Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira
I pored vrlo eksplicitne zabrane gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zakone u kosovskom zakonu o Specijalnim zonama, nedvosmislenog stava Saveta za implementaciju ovog zakona i stava međunarodnih predstavnika na Kosovu da je gradnja magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira protivzakonit akt, lokalne kosovske vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule su ovih dana sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone, saopšteno je iz Eparhije Raško-prizrenske.
  • 14.08.2020
Produženo kretanje na severu Kosova

Građani severa Kosova od danas će moći da se kreću sat i po vremena duže, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 13.08.2020