Obustavljena promena Zakona o platama do marta 2020.

Kosovski Ustavni sud, odobrio je predlog Ombudsmana i kao privremenu meru potpuno obustavio sprovođenje Zakona o platama zbog čega će radnici dela javnog sektora na Kosovu ostati bez planiranog povećanja plata u decembru. Mera će biti na snazi do 30. marta 2020, a odobren je i zahtev sudskog izvestioca da se ovaj Zakon prosledi Venecijanskoj komisiji na razmatranje.

Podeli ovaj članak sa:
 • Priština (Foto arhiva Kim)

Kosovski Ombudsman je početkom decembra, a kao odgovor na više desetina žalbi primljenih od strane radnika kosovskog javnog sektora, prosledio Zakon o platama u javnom sektoru na ocenu ustavnosti.

Ocena ove institucije je bila da „Zakon o platama u javnom sektoru i Aneks jedan (1) ovog zakona nisu uspeli da prenesu ustavni duh u pogledu podele vlasti, jednakosti pred zakonom a ni garanciju imovinskog prava. Štaviše, Ombudsman smatra da ovaj zakon nije u skladu sa principima vladavine zakona zbog nedostataka u pogledu njegove jasnoće, tačnosti i predvidljivosti“.

Tom prilikom od Ustavnog suda su tražili i izricanje privremene mere na primenu Zakona o platama u javnom sektoru do konačne odluke Ustavnog suda, što je ovaj sud danas odobrio.

Suspendovanjem sprovođenja zakona u potpunosti, biće obustavljena i planirana isplata uvećanih plata, a na osnovu zakona koji je stupo na snagu 1. decembra.

Sutra štrajk prosvetnih radnika

Svi univerziteti, škole i obdaništa na Kosovu će u petak organizovati dvočasovni štrajk.

Upravni odbor Jedinstvenog sindikata radnika obrazovanja, kulture i nauke je nakon više diskusija i u saglasnosti sa prosvetnim radnicima, najavio da su odobrili predsedniku i predsedništvu ovog sindikata da pokrenu zajedničku akciju sa Udruženjem zdravstvenih sindikata na Kosovu i Policijskim sindikatom.

„Na osnovu ovoga i u punoj koordinaciji sa ova dva udruženja, u petak (13.12.2019) biće održan dvočasovni štrajk upozorenja u obdaništima, na Univerzitetu i u obema smenama u školama na Kosovu. Poslaćemo obrazovnim institucijama zahtev radnika, ali i svih ostalih da u decembru dobijemo uvećane plate u skladu sa Zakonom o platama“, navodi se u saopštenju.

Dvočasovni štrajk u obdaništima će trajati od 06:30 do 08:30.

Štrajk na Univerzitetu će trajati od 08:00 do 10:00.

Štrajk u školama na Kosovu biće organizovan na dva sata u obe smene.

„Dvočasovni štrajk obrazovnih radnika je najnovije upozorenje za sve koji žele da razočaraju kosovski obrazovni i zdravstveni sistem i radnike policije, a koji treba da znaju da će se suočiti sa mnogo radikalnijim reakcijama sindikata“, navodi se u izveštaju.

Ostale vesti

 • Priština od jutros među deset najzagađenijih gradova

  Priština od jutros među deset najzagađenijih gradova

  Ni Kosovo poslednjih nedelja nije izuzeto od zagađenosti vazduha. Prema podacima sa sajta Er Vižual (Air Visual) koji se bavi procenom kvaliteta vazduha, Priština je oko podneva bila na petom mestu po zagađenosti u svetu. „Zagađenost je prisutna, pogotovo čestice PM 2,5 i PM 10 koje su štetne za stanovništvo“, kaže za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahirsuljaj.

 • Nova krađa u Čaglavici, obijena prodavnica rasvete

  Nova krađa u Čaglavici, obijena prodavnica rasvete

  Dva sata iza ponoći u Čaglavici je obijena prodavnica rasvete koja se nalazi tik do porodice Dekić koja je opljačkana pre dva dana. Iako je ovaj objekat pod video nadzorom i zaštićen sigurnosnim sistemom, lopovi su uspeli da razbiju staklena vrata i ukradu kasu sa novcem.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane