Vesti
Društvo

Obustava rada gradonačelnika usporava otvaranje autobuskih linija. Pokrenuta peticija

Na sajtu www.peticije.online, juče je pokrenuta peticija za uspostavljanje autobuske linije na relaciji Zvečan – Kosovska Mitrovica, zbog poslednjeg poskupljenja taksi usluga za čak 30%.
Obustava rada gradonačelnika usporava otvaranje autobuskih linija. Pokrenuta peticija
Autobuska stanica u Mitrovici (Foto Radio Mitrovica sever)


„Poštovani sugrađani, roditelji dece školskog uzrasta, molim Vas da podržite peticiju za uvođenje dodatnih autobuskih linija na relaciji Zvečan – Kosovska Mitrovica, obzirom da su cene taksi usluga otišle u nebesa, a dobar deo roditelja nije u stanju da svakodnevno odvaja 400 dinara po detetu koja pohađaju nastavu u srednjim školama. Takođe bi isto koristilo građanstvu uopšte u ovim izazovnim vremenima kada su cene svega na tržištu poremećene“ naveo je stanovnik Zvečana Milan Bulić, autor peticije koju je do trenutka objavljivanja ovog teksta potpisalo 109 ljudi.

Naime, od petka 1. aprila, cena vožnje od Kosovske Mitrovice do Zvečana, košta 200 dinara, pa je to nagnalo građane na ovu vrstu aktivizma.

Nakon prvog poskupljenja taksi usluga, do kojeg je došlo u oktobru prošle godine, Radio Kosovska Mitrovica sproveo je anketu o uvođenju autobuske linije na pomenutoj relaciji, u kojoj su građani iskazali želju da ponovo bude uveden redovan gradski prevoz na gradskim i prigradskim relacijama, kako je nekada i bilo.

Na pitanje: „Da li biste se vozili autobusom sa ustaljenim polascima?“, odgovorilo je skoro tri stotine pratilaca Radio Mitrovice sever na Fejsbuku, a njih više od 500 je potvrdilo.

Čelnici lokalnih samouprava Severna Mitrovica i Zvečan su tada iskazali dobru volju da se konkretno krene u realizaciju. Oni su čak nagovestili da bi moglo da se ujedno radi i na povezivanju Zvečana sa ostalim selima u ovoj opštini. Ista ideja odnosila bi se i na opštine Leposavić i Zubin Potok.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević potvrdio je tada za program Radija Kosovska Mitrovica, da će narednih dana održati sastanak sa gradonačelnicima opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, na kom bi bila razmatrana mogućnost saradnje i uspostavljanja redovnog, prigradskog i međuopštinskog saobraćaja sa redovnim polascima, koji će koristiti građani i koji bi pokrivao sve četiri opštine na severu Kosova.

Prema informacijama kojima raspolaže Radio Kosovska Mitrovica a čiji izvor nije želeo da bude imenovan, o tome je zaista i bilo reči na narednim sastancima gradonačelnika i svi su dali saglasnost, smatrajući da su zahtev građana kao i njihovo nezadovoljstvo, potpuno opravdani.
Čak su i lokalni prevoznici bili spremni da se angažuju po tom pitanju. Ipak, evidentno je da se sa sprovođenjem te odluke nije žurilo i nakon pola godine, građani su dočekali još jedno poskupljenje taksi usluga.

Ono što je sigurno jeste da trenutna situacija, imajući u vidu obustavljanje rada srpskih političara, pa i gradonačelnika u kosovskim institucijama zbog suspenzije predsednice suda u Severnoj Mitrovici Ljiljane Stevanović, administrativno otežava realizaciju ovog i sličnih planova. Gradonačelnici trenutno ne obavljaju svoje funkcije i tako će biti sve dok se, kako su politički predstavnici Srba rekli, ne povuče suspenzija izrečena Stevanovićevoj.

U međuvremenu, kako to obično biva, građani plaćaju, piše ovaj medij.

„Fakultet mi je u Mitrovici, a živim kod rođaka u Zvečanu. Svakodnevno dajem 400 dinara samo za prevoz i ja to ne mogu da podnesem“ kaže Milica Popović, studentkinja prava.

U istoj poziciji je i veliki broj srednjoškolaca koji žive u Zvečanu a školuju se u Kosovskoj Mitrovici, kao i ogroman broj građana čije radno mesto je u susednoj opštini.

Taksisti: Nije moglo drugačije

Sa druge strane, iz taksi udruženja poručuju da nisu mogli drugačije. Sa cenom goriva, skaču cene svih ostalih roba i usluga. Plaćaju gorivo skuplje, delove za automobile kao i same servise.

“Očekivali smo, nakon što je gorivo poskupelo, da će se cene možda vratiti na staro, pa stoga nismo odmah podizali cene naših usluga… Međutim, postalo je neisplativo ako se uzmu u obzir i usluge za održavanje i amortizaciju, pa je bilo nemoguće raditi” kažu iz taksi udruženja “Maxi” napominjući da se ovakva odluka donosi zajednički, na nivou svih gradskih taksi udruženja.

Radio Mitrovica sever podseća da je gradski i prigradski autobuski saobraćaj, na području kosovskomitrovačkog okruga, funkcionisao do početka bombardovanja Jugoslavije 1999. godine. Autobuski prevoznik „Kosmet prevoz“ držao je redovne linije na svim gradskim i prigradskim relacijama, povezujući Kosovsku Mitrovicu najpre sa Zvečanom i selima na području ove opštine, a potom i sa opštinama Leposavić i Zubin Potok. Od 1999. godine, ove vrste prevoza nema, pa su građani osuđeni na korišćenje taksi usluga.Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022