Vesti
Društvo

"Obustava gradnje MHE veoma značajna"

Najava zamenika ministra za infrastrukturu i životnu sredinu Avnija Zogianija da će privremeno obustaviti izgradnju hidroelektrana na Kosovu obradovala je meštane Sirinićke župe. Dobrivoje Stevanović je za RTV Kim kazao da se nada da je reč o iskrenoj nameri.
Radovi na izgradnji MHE (Foto arhiva Kim)

Zamenik ministra za infrastrukturu i životnu sredinu Avni Zogiani najavio je da će privremeno zaustaviti gradnju mini hidroelektrana i prekunitu izdavanje novih dozvola. Ova vest je kod žitelja Sirinićke župe izazvala pozitivne reakcije.

Jedan od organizatora protesta protiv izgradnje mini hidroelektrana u Štrpcu Dobrivoje Stevanović je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da je to dobra vest, kao i da se nada da je reč o iskrenoj nameri.

“Ova vest neće obradovati samo mene već i sve one koji me stalno pitaju `šta ćemo dalje`. Sada ću da obavestim ljude, da održimo jedan sastanak i da na neki način proslavimo ovu radosnu vest. Ova najava nam daje nadu da ćemo bar što se toga tiče ležerno da živimo, a s druge strane, sačuvaćemo našu lepotu. Oni (kompanije) su zahvatili vode iz nacionalnog parka, a osnovna okosnica razvoja naše župe jeste turizam, a razvoj turizma bez zdrave i čiste sredine nema smisla i nema perspektive”, kazao je Stevanović.

Stevanović se nada podršci od strane novoimenovanog sekretara Ministarstva za infrastrukturu i životnu sredinu Izedina Bitićija.

“Mi ćemo imat sada podršku da se aktiviramo i da zaustavimo dalju izgradnju mini hidroelektrana na pritokama reke Lepenac”, dodao je Stevanović.

Meštanin Donje Bitinje Idriz Arifi je kazao da je nakon protesta protiv izgradnje mini hidroelektrana, koji su trajali pet godina, privremena obustava radova veoma značajna, ali da se ne zna „koliko će trajati i šta će biti kasnije“.

„U policiji postoji dokumetacija da smo preko 200 puta protestovali povodom izgradnje mini hirdolektrana. Ovo je pozitivna vest i narod je veoma radostan što je izgradnja obustavljena. Narod je jedvao čekao da se ovo desi“, istakao je Arifi.

Širom Kosova rade 14 mini hidroelektrana i još 21 koje su u različitim fazama izgradnje.Ostale vesti

Sneg na Brezovici
Ćudljivo vreme krajem maja višim planinskim predelima donelo je sneg. Pored Kopaonika, zabelela se i Brezovica.
  • 26.05.2020
Povratak u školske klupe 1. juna
U školama na centralnom Kosovu koje funkcionišu prema planu i programu Minstarstva prosvete Republike Srbije vrše se pripreme za povratak đaka koji je planiran za 1. jun. Narednog meseca će se održati i polaganje maturskog ispita kako za svršene osmake, tako i za buduće studente. Maturanti uveliko uče i pripremaju se za završni test.
  • 26.05.2020
Uprkos tome što je situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa obećavajuća, o otvaranju administrativnih prelaza odlučivaće se tek posle 1. juna, tj. početka treće faze ublažavanja mera i nakon sprovedene analize o primeni istih, izjavio je za portal KoSSev, portparol kosovske vlade Perparim Krueziu.
  • 26.05.2020
Nov predmet za prvačiće
Od septembra đake prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet.
  • 25.05.2020
Gračanica: Počela isplata od 100 evra
Danas je počela isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za sve građane koji su se prijavili. U Gračanici ispred pošte nije primećen veliki broj ljudi. Sa druge strane, ispred Komercijalne banke zatekli smo meštane koji su došli da podignu pomoć, koja je u toku prošle nedelje uplaćena na račune penzionera i korisnika socijalne pomoći.
  • 25.05.2020
Psihološkinja Đurđica Kazić rekla je u emisiji „Slobodno srpski“ da je sasvim izvesno da će pandemija koronavirusa ostaviti određene posledice po psihičko zdravlje jednog broja ljudi.
  • 25.05.2020