Vesti
Društvo

Obuka za konobare, prilika za posao

Turistička organizacija Gračanice, po drugi put, organizuje obuku za konobare. Priliku da nauče kako da ugoste mušterije u gračaničkim restoranima imaju nezaposleni mladi ljudi, ali i oni koji su se već oprobali u ovom poslu.

Obuka za konobare, prilika za posao
Obuka za konobare u Gračanici (Foto Kim)

Sedmodnevnu obuku pohađa petnaest mladića koji prolaze praktični deo i slušaju teorijsku nastavu.

„Obuka se organizuje drugi put, a njen cilj je da pomogne mladim ljudima da što lakše dođu do posla u ugostiteljstvu“, rekao je Nemanja Dimitrijević iz Turističke organizacije Gračanice.

Polaznici ove obuke ističu da će ovim predavanjima steći potrebno znanje i veštine kako bi dobro obavljali ovaj posao.

„Već nekoliko godina radim kao konobar u restoranu. Ova obuka mi izgleda kao dobra prilika da unapredim svoje znanje. Posao konobara je dosta težak, ali je lep i ima neku svoju draž. Preporučio bi svima da ovde dođu i nauče nešto novo, kako bi se ostvarili u životu“, naveo je Nemanja Milić.

„Nisam zaposlen kao konobar, za ovu obuku me prijavio brat i na njegovu inicijativu sam došao. Očekujem novo iskustvo i zaposlenje, naučio sam dosta stvari za koje verujem da će mi koristiti u ovom poslu“, rekao je Nemanja Ristić.

„Zaposlen sam kao konobar, prijavio sam se kako bi naučio nešto novo i družio se. Na ovoj obuci očekujem da naučim da pravilno radim svoj posao i na koji način da se ophodim prema ljudima“, kazao je Stefan Simić.

Obuka za konobare se organizuje u okviru projekta „Održivi razvoj i promocija turizma u opštini Gračanica“, koji sprovodi Turistička organizacija u saradnji sa opštinom.

„Ono što mi njih ovde učimo jeste da rade po pravilima koja su svuda u svetu prihvaćena i po kojima treba da posluje svaki restoran. To je nešto što će služiti njima, kao i restoranu u kome rade. Budući da će imati više posla i veći broj gostiju koji će biti zadovoljni njihovom uslugom“, kaže za RTV Kim Teodora Đokić iz ove organizacije.

Obuka se održava svakog dana, a polaznici imaju priliku da od predavača čuju savete kako da pravilno ophode prema gostima.

„Koncept predavanja sastoji se iz teorijskog dela, na kome im kroz prezentaciju prikazujemo šta će učiti na praktičnom delu, koji dolazi u drugom delu predavanja. Završnim ispitom polaznici ove obuke stećiće sertifikat kojim će moći da dokažu da imaju znanja koja su potrebna da se bave ovim poslom“, kazala je Đokićeva.

Ovim projektom Turistička organizacija Gračanice ima za cilj poboljšanje kvaliteta usluga u oblasti ugostiteljstva.Ostale vesti

Mladi u borbi za spas pčela od izumiranja

Osnivanje „Tematskog parka o pčelarstvu“, aktiviranje mladih da se bave ovom plemetinom delatnošću, očuvanje životne sredine i zaštita pčela od izumiranja neki su od ciljeva članova Mlade aktivne Gračanice predstavljeni na takmičenju „Startap poduhvat“ koji je organizovao Inovacioni centar Kosova, a na kojem su osvojili drugu nagradu.

  • 27.10.2020
Na severu Kosova nema fiskalnih računa
Prema podacima Poreske uprave Kosova, u četri opštine na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom, Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, registrovano je 981 preduzeće sa ukupno 1.316 aktivnih jedinica.
  • 27.10.2020
Grenel na liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel prisustvovao je liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju, koju je služio starešina hrama, protojerej stavrofor Dragan Veleušić.
  • 25.10.2020
Vodenica stara tri veka još uvek melje
Uz crkvu i školu, vodenica je nekada smatrana najznačajnijim objektom u naselju jer se u njoj mlelo žito i dobijalo brašno za hleb. Potočara od kamena napravljena pre 300 godina u Grnčaru, srpskom selu sa oko 500 stanovnika u blizini Vitine, još uvek melje. Vodenice, generalno, spadaju među retke stvari koje su ljudi stvorili da im služe, a da pritom ne ugrožavaju životnu okolinu.
  • 24.10.2020
Hoti potpisao memorandum o saradnji sa SAD za stvaranje 5G mreže na Kosovu
Premijer Kosova Avdulah Hoti i član američkog Stejt departmenta za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu Keit Krač potpisali su memorandum o saradnji za stvaranje bezbednih mreža pete generacije komunikacija (5G), prenosi Koha.
  • 24.10.2020
"Na Kosovu postoji kolektivna svest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika, a politika pokušava da podeli tu baštinu po nacionalnosti, na srpsko i albansko", poruka je debate "Kosovo – Nasleđe sećanja", koja se održava tokom drugog dana festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, saopštili su organizatori.
  • 23.10.2020