Vesti
Društvo

Obuka za buduće studente. Prijava u toku

U opštinama Gračanica, Štrpce i Severna Mitrovica organizuje se napredna nastava za mlade kao priprema za fakultet. Projekat sprovodi RIT Kosovo u saradnji sa Forumom za razvoj i multietničku saradnju i uz podršku ambasade SAD-a u Prištni.
Obuka za buduće studente. Prijava u toku
Ilustracija (Foto Istock)

U ovkiru projekta "Bridge", trideset do četrdeset tinejdžera pohađaće 400 sati nastave engleskog jezika, informatike i matematike u periodu od dve godine, kako bi stekli potrebno znanje za upis na željeni fakultet.

Pravo učešca u projektu imaju svi učenici srednjih škola, uzrasta od 14 do 18 godina. "Ovaj projekat ima za cilj da poboljša edukativne sposobnosti naše dece, odnosno naših srednjoškolaca i pripremi ih za upis na fakultet. Nastava je na engleskom jeziku. Ništa se ne plaća, roditelji nemaju nikakve troškove a čak i troškovi putovanja dece će biti plaćena u okviru projekta", kaže za RTV Kim izvršni direktor FDMC-a Dejan Radivojević.

Forum za razvoj i multietnicku saradnju/FDMC je inicirao projektne aktivnosti u saradnji sa obrazovnim insitutucijama u Gracčanici i Štrpcu a realizacija obuke biće sprovedena u vidu vannastavne aktivnosti, ne ometajući time redovnu nastavu.

Aplikacioni proces je započcet i trajaće od 29 oktobra ove godine.

Više informacija o projektu, kao i aplikacionu formu, možete pronaći na sledećem linku: 

...Ostale vesti

Štrajk u RTV Gračanica: Kosovski dodatak, veće plate i bolji uslovi za rad
Grupa od 22 zaposlenih u RTV Gračanica koji pripada Javnom preduzeću „Mreža Most“ započelo je štrajk glađu. Medijski radnici traže takozvani "kosovski dodatak" na postojeće plate ali i novu opremu i bolje uslove rada. Danas ih je u Gračanici posetio predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević.
  • 29.11.2022
“Porodice kindapovanih i nestalih diskriminisane i bez odgovora”
Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa KiM organizovali su u Gračanici sastanak kako bi razgovarali o zastoju u rešavanju problema nestalih lica. Poziv je upućen Kancelariji za nestala lica Vlade Kosova i Britanskoj ambasadi, ali se njihovi predstavnici nisu odazvali. 
  • 29.11.2022
Porast dezinformacija u digitalnom svetu

Rastom uticaja drušvenih mreža ali i otvranjem velikog broja portala raste i broj informacija ali i dezinformacija. Na „Konferenciji informacije identiteta“ (DISICON) u Prištini novinari su govorili o potencijalnim oblastima koje trebaju intervencije. „Nažalost ljudi često biraju informacije u odnosu na nacionalnu pripadnost pa tako i biraju dezinformacije po svom nahođenju“, kazao je direktor Radija Kim Isak Vorgučić.

  • 29.11.2022
EFJ: Ubistva novinara na Kosovu nisu rešena zbog nedostatka saradnje
Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Rikardo Gutieres ocenio je da je nedostatak saradnje "Srbije, Kosova i Albanije" glavni problem u identifikovanju odgovornih za 19 ubijenih, kidnapovanih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji.
  • 28.11.2022
Istraživanja: Nizak stepen poverenja u političare
Podaci dobijeni iz ovogodišnjeg istraživanja NVO Aktiv, “Analiza trendova - Stavovi srpske zajednice na Kosovu” pokazuju da je zadovoljstvo trenutnom političkom, ekonomskom i bezbednosnom situacijom veoma nisko. U poslednje dve godine poverenje prema političarima se dodatno urušilo. Ispitanici, njih 67 odsto kaže da na Kosovu ne postoje političke partije ili političari kojima veruju.
  • 28.11.2022
Dan zastave Albanije
Albanci širom sveta danas obeležavaju Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Na Kosovu se ovaj datum obeležava kao nacionalni praznik, pa većina javnih ustanova ne radi.
  • 28.11.2022