Obrazovanje, zdravstvo i policija danas u štrajku

Zaposleni u obrazovanju, zdravstvu i policiji na Kosovu danas stupaju u štrajk sa zahtevom da se decembarske zarade isplate prema Zakonu o platama, koji je Ustavni sud juče suspendovao, prenosi Ljajmi.

Podeli ovaj članak sa:
 • Priština (Foto arhiva Kim)

Pacijenti na Univerzitetskom kliničkom centru Kosova u Prištini jutros u 07.00 sati su vraćeni, jer su, osim Hitne pomoći, ostale službe u štrajku.

Kosova pres prenosi da su mnogi građani ljuti zbog takve situacije, optužujući institucije države za probleme koji su nastali.

Savez zdravstvenih sindikata Kosova najavio je da će štrajk biti održan od 07.00 do 15.00 sati, sa zahtevom da se primeni Zakon o platama koji je stupio na snagu 1. decembra, a koji je Ustavni sud suspendovao do 30. marta sledeće godine.

U obrazovnim institucijama kosovskog sitema, u vrtićima, univerzitetima i u obe smene u svim školama, najavljen je dvočasovni štrajk upozorenja.

Zahtevi sindikata su da zaposleni u obrazovanju, ali i svi ostali, dobiju decembarsku platu na osnovu Zakona o platama.

Štrajk u vrtićima biće organizovan od 06.30 do 08.30 sati, na univerzitetima od 08.00 do 10.00 a u školama u prva dva sata na početu obe smene.

Institucija ombudsmana podnela je pre nekoliko dana Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti tog Zakona, nakon čega je taj sud doneo odluku o njegovoj suspenziji.

Ostale vesti

 • „Dogovor!?“: Najveći kriminal u privremenim opštinskim većima

  „Dogovor!?“: Najveći kriminal u privremenim opštinskim većima

  Postavljanje tabli sa natpisom „prodaja“ u Lapljem Selu rezultat je nezadovoljstva građana nosiocima vlasti koja nenamenski troši i zloupotrebljava sredstva koja stižu iz Beograda, smatraju učesnici novog izdanja emisije „Dogovor!?“ Nenad Rašić, Gordana Đorić i Neđeljko Zejak.

 • Predstavljen izveštaj

  Predstavljen izveštaj "Koliko su lokalne samouprave otvorene za građane"

  "Opštine bi trebale redovno da ažuriraju sadržaj na internet stranici, i da angažuju službenika za ažuriranje ovog sadržaja u okviru opštine ili posebne kancelarije“, samo su neki od glavnih zaključaka istraživanja „Koliko su lokalne samouprave otvorene za građane“, koji je predstavljen u Centru građanske energije (CEC) u Gračanici.

 • U blizini jezera gradnja naselja

  U blizini jezera gradnja naselja "bez dozvole"

  Bez dozvole Opštine Priština, Ministarstva za zaštitu životne sredine i uprkos protivljenju dela javnosti i pojedinih političara, radovi na izgradnji naselja na Badovačkom, odnosno Gračaničkom jezeru se nastavljaju. Opština Gračanica nije nadležna.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane