Vesti
Društvo

Obrazovanje, zdravstvo i policija danas u štrajku

Zaposleni u obrazovanju, zdravstvu i policiji na Kosovu danas stupaju u štrajk sa zahtevom da se decembarske zarade isplate prema Zakonu o platama, koji je Ustavni sud juče suspendovao, prenosi Ljajmi.
Obrazovanje, zdravstvo i policija danas u štrajku
Priština (Foto arhiva Kim)

Pacijenti na Univerzitetskom kliničkom centru Kosova u Prištini jutros u 07.00 sati su vraćeni, jer su, osim Hitne pomoći, ostale službe u štrajku.

Kosova pres prenosi da su mnogi građani ljuti zbog takve situacije, optužujući institucije države za probleme koji su nastali.

Savez zdravstvenih sindikata Kosova najavio je da će štrajk biti održan od 07.00 do 15.00 sati, sa zahtevom da se primeni Zakon o platama koji je stupio na snagu 1. decembra, a koji je Ustavni sud suspendovao do 30. marta sledeće godine.

U obrazovnim institucijama kosovskog sitema, u vrtićima, univerzitetima i u obe smene u svim školama, najavljen je dvočasovni štrajk upozorenja.

Zahtevi sindikata su da zaposleni u obrazovanju, ali i svi ostali, dobiju decembarsku platu na osnovu Zakona o platama.

Štrajk u vrtićima biće organizovan od 06.30 do 08.30 sati, na univerzitetima od 08.00 do 10.00 a u školama u prva dva sata na početu obe smene.

Institucija ombudsmana podnela je pre nekoliko dana Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti tog Zakona, nakon čega je taj sud doneo odluku o njegovoj suspenziji.Ostale vesti

Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020