Vesti
Društvo

“Obnovom komunikacije među ljudima do normalizacije odnosa”

Udruženje “Majka Tereza” iz Prištine i Centar za regionalizam iz Novog Sada predstavili su u Prištini projekat pod nazivom “Dalji razvoj građanskog dijaloga između Kosova i Srbije”. Njegovi inicijatori očekuju da će dalje uključivanje nevladinih organizacija i lokalnih samouprava sa Kosova i iz Srbije doprineti obnavljanju komunikacije. 
“Obnovom komunikacije među ljudima do normalizacije odnosa”
Detalj sa konferencije u Prištini (Foto Kim)

Projekat je podržala Evropska unija. Počeo je u februaru ove, a trajaće naredne tri godine.

Udruženje “Majka Tereza” iz Prištine i Centar za regionalizam iz Novog Sada sarađuju već 23 godine. Cilj njihovog najnovijeg zajedničkog projekta, prema rečima izvršnog direktora Uduženja “Majka Tereza” Zefa Šalje je dalji razvoj građanskog dijaloga između Srbije i Kosova koji treba da doprinese izgradnji dobrosusedskih odnosa.

„Ovaj projekat će pružiti podršku u uspostavljanju saradnje mladih sa Kosova i Srbije u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, životne sredine i kulture. Takođe će pružiti podršku aktivnom angažovanju u civilnom dijalogu mladih, žena i nacionalnih manjina“, kazao je on.

U oblastima obrazovanja, životne sredine i kulture biće angažovano oko 30 nevladinih organizacija, 15 sa Kosova i 15 iz Srbije, dodao je Šalja. Njihove aktivnosti će biti podržane malim grantovima.

„Podržaćemo i 20 opština, 10 na Kosovu i 10 u Srbiji, kako bi videli kako se sprovode lokalne politike u multietničkim zajednicama. Imaćemo aktivnosti koje su zajedničke između omladinskih organizacija. U tu svrhu, formirali smo i veb sajt gde će se prijaviti 50 nevladinih organizacija sa Kosova i isto toliko iz Srbije kako bi predstavili svoje ideje. Biće izabrano po 15 nevladinih organizacija sa obe strane, a nakon toga doći će do podizanja njhovog kapaciteta“, kazao je Šalja.

Direktor Centra za Regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov je rekao da su ciljne grupe ove dve organizacije mladi, žene i mediji, a pre svega obnavljanje komunikacije među ljudima koji su „najpodložniji manipulacijama nacionalista“.

„Obnova komunikacije među ljudima predstavalja abecedu bilo kakve normalizacije odnosa. Dok se ljudi međusobno ne vide, upoznaju, druže postoji zazor, a ono što je najgore, postoje stereoptipi da su oni ovakvi ili onakvi. Kada se nađemo oči u oči, posebno mladi ljudi, vidimo da imaju iste probleme, težnje, želje, da žive u normalnoj atmosferi, da mogu normalno da se školuju i rade. To je zajedničko za Kosovo i Srbiju“, kazao je Popov.

Osim podrške nevladinim organizacijama, kroz ovaj projekat biće unapređena i saradnja lokalnih samouprava sa Kosova i iz Srbije, a poseban fokus biće na jačanju njihovih kapaciteta.

„Projekat će se realizovati na taj način što će izabrane lokalne samouprave iz Srbije posetiti tri multietničke lokalne samouprave na Kosovu i mislim da će to biti prilika da razmene iskustva, primere dobre prakse i šta se može primeniti na drugoj strani, takođe će i 10 lokalnih samouprava sa Kosova posetiti nekoliko lokalnih samouprava u Srbiji. U bužetu ovog projekta je predviđeno da se daju određena sredstva svakoj lokalnoj samoupravi, da se napravi program zajedničkih aktivnosti koji bi išao u pravcu unapređivanja tri ciljne grupe koje smo identifikovali: žene, mladi i etničke zajednice“, dodao je Popov.

Predstavnik Kancelarije Evropske unije na Kosovu Samir Seljimi je kazao da ovaj projekat teži ka osnaživanju u procesima interegracija ka Evropskoj uniji.

“Putem osnaživanja civilnog društva i saradnjom sa lokalnim zajednicama i organizacijama na opštinskom nivou, akteri civilnog društva treba da budu angažovani u značajnim procesima i prioritetima građanskog društva. Ovaj projekat osnažuje zajednice na Kosovu i ranjive grupe u društvu, kao i jednakost prava u svim aspektima. EU je dala 150 miliona evra za organizacije civilnog društva i nevećinske zajednice na Kosovu, za osnaživanje civilnog društva, školstvo i razvoj zajednica”, rekao je on.

Projekat „Dalji razvoj građanskog dijaloga između Srbije i Kosova“ podržali su Ministarstvo loklane samouprave i Ministarstvo kulture, omladine i sporta na Kosovu.

„Više neko ikada nam je potrebna saradnja kako bi građani dve zemlje i regiona imali evropsku pespektivu“, rekao je zamenik ministra lokalne samouprave Avdulah Đešević.

Zamenik ministra kulture, omladine i sporta Sulejman Eljšani je dodao da njegovo ministarstvo podržava sve manjine koje žive na Kosovu.

„Što se tiče srpske zajednice u Republici Kosovo, Ministarstvo kulture omladine i sporta podržava sve aktivnosti mladih Srba. Podržali smo festival ’Mirdita, dobar dan’, ali i druge aktivnosti koje imaju veze sa srpskom zajednicom“, kazao je on.

Predstavljanju projekta koje je upriličeno u jednom od prištinskih hotela, prisustvovali su i predstavnici opština Kosovo Polje, Novo Brdo i Dragaš.

Podsetimo, Centar za regionalizam je u oktobru 1998. godine osnovala grupa intelektualaca iz Novog Sada, sa ciljem da afirmiše i propagira ideju regionalizma u skladu sa savremenim evropskim trendovima i iskustvima. Udruženje „Majka Tereza“ je prva lokalna NVO na Kosovu osnovana 1990. godine sa ciljem da ublaži siromaštvo i izgradi otvoreno građansko društvo.Ostale vesti

Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023
Dopis školama o zaključivanju ocena, celodnevnoj nastavi, završnom ispitu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije uputilo je dopis školama u vezi sa zaključkom Vlade kojim se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava 6. juna.
  • 02.06.2023
Zvečan: Profesori ušli u školu kako bi preuzeli dokumentaciju

Zaposleni u srednjoj školi u Zvečanu i direktor ove obrazovne institucije zatražili su jutros od KFOR-a da im omogući pristup objektu, a potom i preuzeli dokumentaciju učenika. Škola se nalazi u istoj zgradi u kojoj je i opština Zvečan, a koja je pod kontrolom KFOR-a.

  • 02.06.2023
Gračanica bez struje do 17 časova

Prema najavama iz КEDS-a, zbog planiranih radova na elektromreži danas, 2. juna, u Gračanici će biti prekinuto snabdevanje električnom energijom.

  • 02.06.2023
Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023