Vesti
Društvo

Obnovljena zgrada ambulante u Batusu

U Batusu je danas otvorena renovirana i adaptirana seoska zdravstvena ustanova. Renoviranje ambulante koja radi u okviru Doma zdravlja Kosovo Polje urađeno je sredstvima koje su zajedno obezbedili Opština Gračanica i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Obnovljena zgrada ambulante u Batusu
Obnovljena ambulanta u Batusu (Foto Kim)

Događaju koji je organizovan povodom zavšetka radova na ovoj ambulanti prisustvovala je predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić koja je istakla da je primarna zdravstvena zaštita na vrhu liste prioriteta ove lokalne samouprave.

“U ovu ustanovu 36 godina nije bilo ulaganja. Ona je sada kompletno renovirana i snabdevena invertarom, što znači da će u budućnosti medicinski radnici imati odlične uslove za rad a samim tim i pacijenti kvalitetne usluge”, navela je Šubarićeva.

U ovu zdravstvenu ustanovu koja je za potrebe meštana Batusa sagrađena 1986. godine, sada je uloženo 15.000 evra za rekonstrukciju i 3.000 evra za inventar.

“U budućnosti ćemo i dalje ulagati i pomagati što se tiče dijagnostičkih sredstava i svega što je neophodno”, zaključila je Šubarićeva.

Direktor Doma Zdravlja Kosovo Polje, Jordan Petrović zahvalio je na pomoći svima koji učestvovali u realizaciji ovog projekta.

“Dužnost mi je da se zahvalim Opštini Gračanica, lideru sela Marku Arsiću, Kancelariji za KiM i njenim predstavnicima kao i Republici Srbiji na podršci da održimo zdravstvo u ovom obimu. Presrećan sam što će moj kolektiv zajedno sa pacijentima imati super uslove za dalji rad”, kazao je Petrović.

U ambulatni u ovom selu radi 11 medicinskih i pomoćnih radnika, a osim meštana Batusa u ovu ustanovu dolaze i pacijenti iz okolnih sela. Neretko i komšije Albanci.

“Među prvim radnicima sam zapošljena u ambulanti. Iako smo radili u veoma teškim uslovima bili smo uporni i uspeli smo da istrajemo. Renoviranje samog objekta nam je olakšalo rad i poboljšani su nam uslovi”, navela je najstarija radnica ambulante u Batusu, Danijela Simonović.

Lekarske usluge stanovnicima ovog sela dva puta nedeljno, odnosno utorkom i četvrtkom, pruža doktor opšte medicine. Za hitne potrebe pacijenti odlaze na lečenje u matičnu zdravstvenu ustanovu – Dom zdravlja Kosovo Polje čije je sedište u Ugljaru, ali i u druge ustanove u Lapljem Selu i Gračanici.

Predsednica Opštine Gračanica je kazala da na teritoriji Opštine Gračanica više “ne postoje zdravstvene ustanove kojima je potrebna velika suma novca za obnovu, već su sve opremljene i izgrađene od temelja”.

Međutim, najavljena izgradnja bolnice u Gračanici još uvek nije počela.Ostale vesti

Zbog odrona stene kod Dudinog krša magistralni put zatvoren za saobraćaj
Na magistralnom putu Mitrovica – Zvečan, tačnije kod Dudinog krša, došlo je do odrona stene i put nije prohodan za saobraćaj od jutros.
  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
  • 12.08.2022