Vesti
Društvo

Obilne padavine izazvale poplave u rejonu Đakovice i Orahovca

Obilne padave izazvale su poplave u rejonu Orahovca i Đakovice. Gradonačelnik Orahovca, Smajlj Ljatifi, izrazio je zabrinutost i zatražio pomoć centralnih vlasti.

Obilne padavine izazvale poplave u rejonu Đakovice i Orahovca
Poplave u Đakovici (Foto Fejsbuk@Smajl Latifi, Fejsbuk@Gjakova Sot)

"Od ranih jutarnjih sati suočavamo se sa teškom situacijom posle obilnih padavina, i u tu svrhu formirali smo štab za vanredne situacije opštine Orahovac" - naveo je Ljatifi.

Navodi da su poplavljene stambene kuće, domaćinstva, preduzeća, javni prostori i objekti, poljoprivredno zemljište, putna infrastruktura, te da je posebno teška situacija u više sela u opštini Orahovac.

Građane je pozvao da se u hitnim slučajevima obrate vatrogasnoj jedinici u Orahovcu na broj telefona - 029-277-555.

"Direkcija javnih službi sa vatrogasnom službom, direkcija za poljoprivredu, policijska stanica Orahovac, kompanije koje je naša opština ugovorila i brojni volonterski timovi rade bez prestanka kako bi zaštitili građane i njihovu imovinu i izbegli rizik od poplava, kao i otklanjanje posledica. Ako se nastave obilne kiše, šteta bi mogla biti još veća" - naveo je.

Građane je takođe pozvao da budu oprezni i da se ne kreću na tačkama gde i dalje postoji opasnost od poplava.

"Na terenu smo i delovaćemo u okviru svojih mogućnosti" - poručio je, navodeći i da će njegovom odlukom biti formirane posebne komisije za procenu štete.

Kosovski mediji izvestili su da je identična situacija u Đakovici.

Kancelarija za informisanje Kosovske policije u regionu Đakovice potvrdila je za RTK da su obilne kiše izazvale poplave u nekim oblastima regiona Đakovice i Orahovca.

"U opštini Đakovica poplavljeni su putevi, dok su automobili blokirani. Takođe, poplave koje su nastale usled obilne kiše uzrokovale su materijalnu štetu" - preneo je RTK.Ostale vesti

Priština: Deficit anesteziologa i medicinskih tehničara
Deficit anesteziologa i medicinskih sestara lako je uočljiv u Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova (UKCK).
  • 30.09.2022
’’Bazar nade i rukotvorina’’: U potrazi za trajnim rešenjima problema raseljenih

"Bazar nade i rukotvorina" koji ima za cilj ekonomsko osnaživanje i osamostaljivanje raseljenih lica, je u organizaciji Foruma za razvoj i multetničku saradnju (FDMC) po četvrti put održan u Gračanici. Učesnice današnjeg skupa su istakle da su zarade skromne, te da bi pomoć šire društvene zajednice bila značajna.

  • 29.09.2022
Saradnja u borbi protiv lažnih vesti
U okviru projekta "Program nezavisnih medija, borba protiv dezinformacija i sprečavanje lažnih vesti" Radio Kim medija grup (Radio Kim Media Group, RKMG) je potpisala ugovore o saradnji sa medijima iz romske i bošnjačke zajednice.
  • 29.09.2022
UNS: Nedopustivo objavljivanje intervjua sa serijskim silovateljem kojim se traumatizuju žrtve
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog objavljivanja intervjua u Informeru sa višestrukim silovateljem koji je u zatvoru zbog ovih krivičnih dela proveo skoro tri decenije.
  • 28.09.2022
Gračanica: Nastava po planu, grejanje u školama na vreme
Na prvoj vanrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u Opštini Gračanica njegovi članovi su istakli da nastava teče po planu, kao i da će većina škola spremno dočekati grejnu sezonu, uprkos naglom poskupljenju ogreva. Budžetska izdvajanja za kapitalne investicije će biti višestruko uvećana, na red će doći i rubni delovi opštine, poručila je direktorica opštinskog Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Ničić.
  • 27.09.2022
Više od 120 rudara koji su bili zarobljeni u Trepči izlaze na površinu
Rudari iz Trepče, koji su od jutros bili zarobljeni ispod zemlje zbog nestanka struje izazvanog udarom groma počeli su da izlaze na površinu, rekao je predsednik sindikata Gani Osmani, prenosi Koha.
  • 27.09.2022