Vesti
Društvo

"Obezbeđivanje boljih uslova za osobe sa invaliditetom i posebnim potrebama"

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

Detalj sa sednice Odbora osoba sa invaliditetom (Foto Kim)

Doktorka Sonja Ilić Odalović, predsednica Odbora, rekla je da se u ovoj godini teži ka obezbeđivanju boljih uslova u zdravstvu za osobe sa posebnim potrebama.

"Na poslednjoj sednici u 2022. godini pričali smo o uredjenju parking mesta za invalide, kao i informacije o održavanju ’Medjunarodni dan osoba sa invaliditetom’, koji se održava 3. decembra", rekla je ona.

Napominje da je izveštaj za prethodnu godinu sažet. Plan za rad odbora je prikupio statistiku koliko ima osoba sa invaliditetom na našim prostorima.

"Uz pomoć opštine i gradonačelnice obezbedili smo da se obeleže parking mesta za osobe sa posebnim potrebama. Takođe smo imali sastanke sa predsednicima udruženja distrofičara i slepih, sa gospodinom Draganom Josifovićem, takođe tu je i bio prisutan Božidar Stojanovic", kazala je doktorka Odalović.

Ona ističe da osobe sa invaliditetom treba da budu prioritet, da im se pruži finansijska pomoć, ali i da se ispuni kvota za zapošljavanje osoba sa invalididetom, što je predviđeno zakonom. Podsetimo, svaki pedeseti zapošleni radnik treba bude osoba sa invaliditetom.

"Mogu reći da nije veliki odziv i da ljudi ne žele da iskažu svoj problem. Dosta ima dece, lekovi koje ta deca koriste su vrlo skupi. Jako puno bi nam značilo da u saradnji sa gradonačelnicom bar dobijemo neki deo novca koji bi mogli njima da uručimo", dodala je ona.Ostale vesti

Mojsilović i Ristuća o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ishodu sastanka u Ohridu
Komandant KFOR-a general-major Angelo Mikele Ristuća razgovarao je u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije (VS) generalom Milan Mojsilovićem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ishodu sastanka u Ohridu. 
  • 21.03.2023
Velika Hoča: Učenici OŠ ’’Svetozar Marković ’’ obeležili Svetski dan poezije
Svetski dan poezije. 21. mart je rezervisan za promociju pisanja i čitanja poezije, najstarije vrste umetnosti. Današnji dan obeležili su učenici OŠ "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči.
  • 21.03.2023
Kosovska policija poslala prvog oficira za vezu u EUROPOL
Kosovska policija saopštila je da je poslala prvog oficira za vezu u međunarodnu organizaciju EUROPOL.
  • 21.03.2023
Borba protiv diskriminacije Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu
Dan borbe protiv diskriminacije se obeležava svakog 1. marta, a 21. marta se obeležava Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije. Obeležavanje ovih datuma ima za cilj da ukaže na diskriminaciju koja se odnosi na prihode, godine, zdravstveno stanje, profesiju, invaliditet, seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rasnu, etničku i versku pripadnost.
  • 21.03.2023
Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023