Vesti
Društvo

Obeležena godišnjica povratka Srba u Osojansku dolinu

Prazničnom Liturgijom u hramu Sabora Svetog arhangela Gavrila, pomenom stradalima, sečenjem slavskog kolača i izložbom slika „Vidovdan 2020“ obeležen je dan povratka u Osojansku dolinu. 
Obeležena godišnjica povratka Srba u Osojansku dolinu
Sa obeležavanja 19 godina od povratka u Osojane (Foto Ž.Rakočević)

„Ova sveta zemlja Metohija je blagoslovena povratkom ljudi, ovim svetim hramom i svima koji se mole i trude da ostanu na svome i sa svojima. Jedni drugima moramo pomoći, moramo podstaći druge da slede primer Osojana“, rekao je paroh osojanski Jovan Cvetković.

Za razliku od prethodnih godina kada se u Osojanu okupljao veliki broj meštana i gostiju danas se u crkvu dolazilo porodično i odvojeno u malim grupama poštujući mere predostrožnosti zbog epidemije virusa korona.

U crkvenom dvorištu gradjani su imali priliku i da vide izložbu slika „Vidovdan 2020“ u oraganizaciji Doma kulture „Gračanica“ koji u proteklom periodu podžava i podstiče kulturne aktivnosti u ovom kraju.

Na obeležavanje povratka organizovano su dolazili i predstavnici lokalnih institucija i predsednik Privremenog organa Opštine Istok Mališa Djurić.

Srbi povratnici su se organizovano vratili pre devetnaest godina i odmah su krenuli u obnovu uništenih kuća u centru sela pored škole. Živeli su u kontejnerskom naselju dok su kuće obnavljane u etapama.

U Osojanskoj dolini živi oko dveseta povraničkih domaćinstava, mnogi se bave poljoprivredom, dok je jedan deo zaposlen u lokalnoj administraciji.Ostale vesti

Jalovište kod Leposavića izlilo se u Ibar
Deo jalovišta u Leposaviću kombinata "Trepča" u ranim popodnevnim satima obrušilo se u reku Ibar. Meštani kažu da se žale već godinama, a iz Trpeče poručuju da je problem već saniran, ukazujući na nedavne poplave. Planirano je zatvaranje starog i otvaranje novog jalovišta u blizini rudnik.
  • 17.01.2021
Iguman Janjić sa Federičijem o Kosovu
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić istakao je u objavi na Tviteru da je "Kfor značajan garant stabilnosti na Kosovu".
  • 17.01.2021
Protest ispred SANU zbog izjave Kostića o Kosovu
Ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu je održan protestni skup stotinak građana zbog izjave njenog predsednika Vladimira Kostića o Kosovu. Oni su držali zastave Srbije i Rusije i zastavu s konturom Kosova i natpisom "Nema predaje".
  • 16.01.2021
Vladika Teodosije obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu
Eiskop raško-prizrenski Teodosije je juče obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu, dodelivši novčanu pomoć, hranu i higijenske pakete za 20 najugroženijih porodica, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
  • 16.01.2021
Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021