Vesti
Društvo

Obeležena godišnjica povratka Srba u Osojansku dolinu

Prazničnom Liturgijom u hramu Sabora Svetog arhangela Gavrila, pomenom stradalima, sečenjem slavskog kolača i izložbom slika „Vidovdan 2020“ obeležen je dan povratka u Osojansku dolinu. 
Obeležena godišnjica povratka Srba u Osojansku dolinu
Sa obeležavanja 19 godina od povratka u Osojane (Foto Ž.Rakočević)

„Ova sveta zemlja Metohija je blagoslovena povratkom ljudi, ovim svetim hramom i svima koji se mole i trude da ostanu na svome i sa svojima. Jedni drugima moramo pomoći, moramo podstaći druge da slede primer Osojana“, rekao je paroh osojanski Jovan Cvetković.

Za razliku od prethodnih godina kada se u Osojanu okupljao veliki broj meštana i gostiju danas se u crkvu dolazilo porodično i odvojeno u malim grupama poštujući mere predostrožnosti zbog epidemije virusa korona.

U crkvenom dvorištu gradjani su imali priliku i da vide izložbu slika „Vidovdan 2020“ u oraganizaciji Doma kulture „Gračanica“ koji u proteklom periodu podžava i podstiče kulturne aktivnosti u ovom kraju.

Na obeležavanje povratka organizovano su dolazili i predstavnici lokalnih institucija i predsednik Privremenog organa Opštine Istok Mališa Djurić.

Srbi povratnici su se organizovano vratili pre devetnaest godina i odmah su krenuli u obnovu uništenih kuća u centru sela pored škole. Živeli su u kontejnerskom naselju dok su kuće obnavljane u etapama.

U Osojanskoj dolini živi oko dveseta povraničkih domaćinstava, mnogi se bave poljoprivredom, dok je jedan deo zaposlen u lokalnoj administraciji.Ostale vesti

Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020
Vladika Teodosije: Život nije lak, ali ne prodajte imovinu
Vladika Teodosije pozvao je vernike Eparhije raško-prizrenske da ostanu na svojim ognjištima i da ne prodaju imovinu koju su njihovi preci sticali i sačuvali.
  • 23.09.2020
Šarčević: Od početka školske godine zaraženo oko 60 đaka
Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je od početka nove školske godine u Srbiji, koronavirusom inficirano oko 60 učenika što je, kako je ocenio, „nizak rezultat” kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika.
  • 23.09.2020
Obustavljeno rušenje škole u Drajčićima
Radovi su obustavljeni i škola neće biti srušena, objavio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić na svom Tviter nalogu.
  • 23.09.2020
Promocija proizvoda srpskih proizvođača u Prištini
NVO Aktiv poslednjih dana vrši promociju proizvoda tridesetak registrovanih srpskih proizvođača sa Kosova po ugostiteljskim objektima u Prištini. Ideja je da se približe zajednice i stvori poslovna veza između Srba i Albanaca koji ovde žive, kažu iz organizacije.
  • 22.09.2020
Gračanica: Svečana akademija povodom Dana opštine

„Gračanica ima počasno mesto na mapi Srbije i mi moramo opravdati časno ime koje su za nas izvojevali naši preci“, poručio je predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine.

  • 21.09.2020