Vesti
Društvo

Obeležena godišnjica bitke u porti crkve u Pasjanu

U Pasjanu je obeleženo 110 godina od bitke u porti crkve Preobraženja Gospodnjeg tokom koje su se sukobili pripadnici Komita, srpske elitne vojne jedinice, i turske vojske, kazao je za RTV Kim organizator događaja Jovan Cvetković.
Obeležena godišnjica bitke u porti crkve u Pasjanu
Porta crkve Preobraženja Gospodnjeg (Foto Udruženje

Bitka u porti crkve Preobraženje Gospodnjeg u ovom selu trajala je od 2. do 4. jula 1907. godine.

Obeležavanje godišnjice je, prema rečima organizatora Jovana Cvetkovića, za sve prisutne bilo i čas istorije, jer su bili u prilici da čuju nešto više o ovom događaju.

"Boj u pasjanskoj crkvi desio se neplanirano, jer su u porti crkve tog dana odmarale Komite, odnosno elitna jedinica koju je činilo tridesetak ljudi koji su se borili za oslobođenje srpskog naroda. Pasjanska crkva i selo Pasjane nisu bili njihovo konačno odredište, oni su krenuli putem Skopske Crne Gore, ali desilo se to da su Turci shvatili gde se ta četa nalazi, opkolili je i tako je počeo neplanirani boj. S obzirom da je reč o elitnoj jedinici, oni su uspeli da se izbore sa znatno nadmoćnijom turskom vojskom", objašnjava Cvetković.

On dodaje da se godišnjica boja u porti crkve u Pasjanu obeležava prvi put, ali da će se udruženje "Sveta Srbija" koje je organizator ovog događaja, potruditi da se ono nastavi i u budućnosti.

"Nadam se da će iduće godine to biti i veći skup, da naučnici koji su se bavili time govore o tome, da organizujemo jedno predavanje da se ljudima sve razjasni, jer oni ovde žive u zabludi, ne znaju šta se zaista desilo. Do skoro je postojala legenda da je četu izdala jedna baba, a to nije istina", ističe Cvetković.

Obeležavanju godišnjice prisustvovala su deca koja su članovi pravoslavnog sportskog društva "Sveta Srbija" zajedno sa svojim roditeljima.Ostale vesti

Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
  • 12.08.2022
Za izlazak sa Kosova preko Merdara čeka se dva i po sata
I ovoga jutra najveće gužve beleže se na prelazu Merdare gde se za izlazak sa Kosova čeka dva i po sata u koloni dugoj 1.000 metara, najnoviji su podaci kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
  • 12.08.2022