Vesti
Društvo

Obeležen Dan Prištinskog univerziteta

Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Obeležavnje Dana Prištinskog univerziteta (Foto Radio Kontakt Plus)

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava 52. godinu postojanja, trudeći se da u potpunosti ostvari svoju misiju, a to je obrazovanje mladih ljudi, istakao je rektor prof. dr Nebojša Arsić.

„Naša najveća investicija su naši mladi ljudi – studenti. Oni su naša budućnost. Među njima regrutujemo naše stručne saradnike, nastavnike, istraživače“, rekao je Arsić i dodao da iza uspešnog rada na polju obrazovanja stoji kontinuirana podrška i pomoć Srbije.

„Kontinuirana podrška svih relevantnih državnih institucija daje nam vetar u leđa, inspiriše nas da sa još većom posvećenošću realizujemo postavljene ciljeve“, poručio je rektor.

Kaže da nauka ne poznaje administrativne propise niti granice, te da ova visokoškolska ustanova blisko sarađuje sa sličnim ustanovama širom regiona i Evrope, da je deo mnogobrojnih nacionalnih, ali i međunarodnih projekata i da pruža mogućnost usavršavanja, kako studentima tako i i nastavnom kadru na mnogim evropskim univerzitetima.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, prof. dr Marijana Dukić Mijatović, navela je da su napori da Univerzitet ostane na ovim prostorima ključni za obrazovanje i opstanak ovdašnjeg srpskog naroda, dodajući da se Srbija trudi da pomaže koliko god može. 

„Ovaj Univerzitet i svi fakulteti koji su u njemu, prošli su kroz najveća iskušenja i izazovi se nisu odnosili samo na obezbeđivanje kontinuiteta u održavanju nastave, već su bili duboko povezani i sa sudbinom i stradanjem našeg naroda na ovim prostorima. Drage kolege, vi ste uspeli jer vaš univerzitet i dalje živi, fakulteti u njegovom sastavu i dalje rade, studenti studiraju (...) i dalje nas ima na Kosovu i Metohiji“, rekla je Dukić Mijatović.

Tradicionalno priznanje Vidovdanska povelja ove godine dodeljena je ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branku Ružiću i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu sa kojim Prištinski univerzitet ima višegodišnju blisku saradnju.

Za sveukupne naučne, stručne i pedagoške rezultate, kao i za posebne zasluge u razvoju, napretku i afirmaciji Univerziteta i fakulteta, profesorima ovog Univerziteta danas su dodeljena Vidovdanska priznanja. 

Redovni profesor na Pravnom fakultetu, dr Dušanka Jovović, jedna od nagrađenih, navela je da im je velika čast što su učestvovali u prenošenju znanja studentima koji su, kako je istakla, stasavali u dobre stručnjake i ljude.

„Generacije koje su odavde otišle na svoja radnja mesta, koje postižu sjajne rezultate u svojim sredinama, svedoče o tome da smo dobro sejali i da je seme dalo dobar rod.“ 

Dodaje da posebnu čast čini to što im je priznanje uručeno na Vidovdan.

„Na dan koji nas je odredio, utemeljio. Dan koji nas je obavezao i pokazao put kojim se ide.“

Za najbolji uspeh i zalaganje tokom studija nagradu „Istaknuti student“ koja se sastoji od diplome i 20.000 dinara dobilo je 10 studenata. 

U ime nagrađenih obratila se studentkinja Odseka za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta, Alma Hamza, koja je uputila zahvalnost kako profesorima, tako i roditeljima i prijateljima zbog podrške na koju nailaze tokom čitavog školovanja.

„Hvala vam što ste nam pomogli da postanemo ono što jesmo. Nadam se da ćemo uspeti da vam se odužimo i opravdamo vaše poverenje. Trudićemo se da svoje znanje i iskustva nesebično delimo sa budućim naraštajima“, poručila je Hamza.

Na današnjoj svečanosti zahvalnice su uručene i nenastavnom osoblju.

Usled zabrane ulaska na Kosovo ministrima u Vladi Srbije, među kojima je i ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, danas je izostala dodela stipendija, koje je studentima trebalo upravo on da uruči. Dodela stipendija biće naknadno organizovana u dogovoru sa resornim ministarstvom, najavio je rektor Arsić.

Događaj je upotpunjen i muzičkim programom, koji su izveli studenti ovdašnjeg Fakulteta umetnosti.

Rektor Univerziteta, prof. dr Nebojša Arsić, iskoristio je priliku da pozove sve zainteresovane na koncert studenata Fakulteta umetnosti iz Kosovske Mitrovice pod nazivom “Simfonija orijenta” Josipa Slavenskog u petak 1. jula u 21.00 čas, u Atrijumu Rektorata Univerziteta u Beogradu, u “Kapetan-Mišinom zdanju”.Ostale vesti

Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022