Vesti
Društvo

Obeležen Dan oslobođenja Kosovske Mitrovice u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca i cveća na spomen-obeležje palim borcima i rudarima na Partizanskom brdu, kao i izložbom fotografija u Gradskom muzeju, obeležena je 78. godišnjica oslobođenja Kosovske Mitrovice u Drugom svetskom ratu.
Obeležen Dan oslobođenja Kosovske Mitrovice u Drugom svetskom ratu
Obeležen Dan oslobođenja Kosovske Mitrovice u Drugom svetskom ratu (Foto Radio Kontakt Plus)

Vence su položili predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, predsednik Srpske liste Goran Rakić, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Dušica Nikolić i predsednik SUBNOR-a Slobodan Bogićević.

Bogićević je podsetio da je tokom četvorogodišnje borbe u Drugom svetskom ratu (1941-1944), Kosovska Mitrovica sa okolinom imala 1.074 pala borca.

"Ovaj dan opominje na strahote Drugog svetskog rata. Ovo je prilika da odamo počast hrabrosti svima koji su se suprotstavili nacizmu, posebno onima koji su u toj borbi za slobodu ugradili svoje živote. Obavezni smo da mlade generacije podsećamo da su države i narodi dužni da čine sve kako ne bi došlo do novih ratova. Ideal slobode kao univerzalne kategorije je danas temelj razvoja svakog društva", poručio je on.

Obeležavanje godišnjice oslobođenja grada nastavljeno je u Gradskom muzeju izložbom fotografija i eksponata koji svedoče o periodu okupacije Kosovske Mitrovice tokom Drugog svetskog rata.

U slobodu grada koji je u novijoj istoriji pretrpeo žrtve i stradanja ugrađeni su životi generacija. Istorija je ta od koje treba da učimo na koji način da stvaramo budućnost, naveo je istoričar Slaviša Vlašković.

"Borba protiv fašizma trajno je utkana u temelje srpske države, naročito srpskog društva, a istorija nas uči da će tako i ostati, jer ako ne znamo svoju prošlost, nećemo znati ni svoju budućnost. Čitavo naše društvo je u obavezi da, naročito ove naše mlađe generacije, obavežemo i opominjemo na ovakve događaje kako se ne bi u budućnosti ponavljali", podvukao je on.

U prisustvu zvaničnika, priređen je i kratak muzički program, a skupu su prisustvovali i članovi porodica palih boraca.

Kosovska Mitrovica ujedno obeležava i Dan opštine. Tim povodom je organizovana svečana akademija u Mitrovačkom dvoru.Ostale vesti

Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
  • 03.12.2022
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022
Priština: Održan protest zbog ubistva trudnice
Uz parole "Ostavka nije dovoljna", "Policija ima krv na rukama", "Privatni i javni prostori su nebezbedni", "Krvlju žena pišete istoriju Kosova!", sinoć je u Prištini održan protest zbog ubistva trudnice kojoj je dan ranije (u sredu) presudio bivši suprug.
  • 02.12.2022