Vesti
Društvo

Obeležavanje 150 godina Prizrenske bogoslovije u Matici srpskoj

Veliki jubilej, 150 godina od osnivanja Bogoslovije “Svetih Kirila i Metodija” u Prizrenu, biće svečano obeležen u ponedeljak, 15. novembra u Matici srpskoj u Novom Sadu.
Obeležavanje 150 godina Prizrenske bogoslovije u Matici srpskoj
Bogoslovija u Prizrenu (Foto Fejsbuk@bprizren)

U programu obeležavanja koji će početi u 19h, u svečanoj sali Matice srpske, o istorijatu najstarije prosvetne ustanove na Kosovu i Metohiji, govoriće dr Aleksandra Novakov, protojerej Dejan Krstić i jeromonah Isidor (Jagodić).

Istovremeno, u foajeu Matice srpske, biće izloženi likovni radovi nastali u okviru kolonije “Jesen u Prizrenu” koja se tradicionalno održava u ovom gradu, u organizaciji Doma kulture “Gračanica”.

U muzičkom delu programa, učestvovaće sastav Beogradski sindikat.

Program obeležavanja jubileja Prizrenke bogoslovije, organizovao je Kosovskometohijski odbor Matice srpske.

Prizrenska bogoslovija je zadužbina Sime Andrejevića Igumanova. Prvo se zvala Bogoslovsko-učiteljska škola i bila je škola za srpske učitelje i sveštenike iz Stare Srbije. Počela je sa radom 1871. godine.Ostale vesti

Počeo Velikogospojinski post
Za pravoslavne hrišćanske vernike počeo je dvonedeljni Velikogospojinski post. Ustanovljen je kako bi se svi sećali Presvete Bogorodice i tražili molitveno zastupništvo od nje. Post se završava 28. avgusta po novom kalendaru, na Veliku Gospojinu.
  • 14.08.2022
Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022