Vesti
Društvo

Obeležavanje 150 godina Prizrenske bogoslovije u Matici srpskoj

Veliki jubilej, 150 godina od osnivanja Bogoslovije “Svetih Kirila i Metodija” u Prizrenu, biće svečano obeležen u ponedeljak, 15. novembra u Matici srpskoj u Novom Sadu.
Obeležavanje 150 godina Prizrenske bogoslovije u Matici srpskoj
Bogoslovija u Prizrenu (Foto Fejsbuk@bprizren)

U programu obeležavanja koji će početi u 19h, u svečanoj sali Matice srpske, o istorijatu najstarije prosvetne ustanove na Kosovu i Metohiji, govoriće dr Aleksandra Novakov, protojerej Dejan Krstić i jeromonah Isidor (Jagodić).

Istovremeno, u foajeu Matice srpske, biće izloženi likovni radovi nastali u okviru kolonije “Jesen u Prizrenu” koja se tradicionalno održava u ovom gradu, u organizaciji Doma kulture “Gračanica”.

U muzičkom delu programa, učestvovaće sastav Beogradski sindikat.

Program obeležavanja jubileja Prizrenke bogoslovije, organizovao je Kosovskometohijski odbor Matice srpske.

Prizrenska bogoslovija je zadužbina Sime Andrejevića Igumanova. Prvo se zvala Bogoslovsko-učiteljska škola i bila je škola za srpske učitelje i sveštenike iz Stare Srbije. Počela je sa radom 1871. godine.Ostale vesti

KP: Korišćenje pirotehnike dozvoljeno od 26. decembra do 2. januara
Bliže se božićni i novogodišnji praznici, a sa njima i upotreba pirotehničkih sredstava. Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu oprezni. „Slavi srcem a ne oružjem“, poručili su, te upozorili na to da je korišćenje pirotehničkih sredstava dozvoljeno tek od 26. decembra.
  • 08.12.2021
Napadi i pritisci na medije
Stanje slobode medija u čitavom regionu je loše, a najveći problemi su verbalni i fizički napadi na novinare, autocenzura, ekonomski i politički pritisci i neregulisano medijsko tržište, ocenili su danas učesnici konferencije koju je organizovalo Udruženja novinara Srbije (UNS), u okviru projekta "Pod pritiskom".
  • 08.12.2021
Građani Severne Mitrovice o novim merama: Samo otežavaju ljudima
Vlada Kosova usvojila je 30. novembra nove opšte i posebne mere za kontrolu, sprečavanje i borbu protiv pandemije kovida-19 .
  • 08.12.2021
“Čitanje je ključ dobrog pisanja”

Dom kulture „Gračanica“ organizovao je treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“. ”Iako je Gračanica malo mesto, mališani koji pohađaju radionicu su vanserijski talentovani”, istakla je književnica i predavač Milica Matijević.

  • 08.12.2021
Sevce: Oštećena javna rasveta
U selu Sevce, u Gornjoj Mahali, došlo je do fizičkog oštećenja na trafou javne rasvete gde je iščupana fotoćelija koja reguliše rasvetu, usled čega su žitelji ovog mesta sinoć ostali bez osvetljenja. 
  • 08.12.2021
Misija OEBS-a na Kosovu osudila rušenje spomen ploče otetim novinarima
"Misija OEBS-a na Kosovu osuđuje ponovljeni vandalizam na spomen-ploči kraj Velike Hoče posvećenoj dvojici novinara kosovskih Srba koji su nestali u tom području 21. avgusta 1998. godine", navodi se u poruci na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove misije.
  • 07.12.2021