Vesti
Društvo

"O otvaranju prelaza posle 1. juna"

Uprkos tome što je situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa obećavajuća, o otvaranju administrativnih prelaza odlučivaće se tek posle 1. juna, tj. početka treće faze ublažavanja mera i nakon sprovedene analize o primeni istih, izjavio je za portal KoSSev, portparol kosovske vlade Perparim Krueziu.
Merdare (Foto arhiva Kim)

„Odluka o otvaranju granica biće doneta nakon što bude započeta primena treće faze ublažavanja mera i posle analize njenog delovanja, što će se dogoditi nakon prvog juna“, rekao je Krueziu.

Krueziu, međutim, nije mogao da precizira kada bi ovakva odluka mogla biti doneta, s obzirom na to da se ne zna kada će biti sprovedena analiza primenjenih mera u trećoj fazi.

„Ne možemo da predvidimo kada će do toga doći, zato što još uvek nije otpočela treća faza“, dodao je on.

Krueziu podseća, da je juče urađena epidemiološka analiza "faze dva", čija je primena započeta 18. maja, te ne isključuje mogućnost ponavljanja istog obrazca za treću fazu, tj. da se analiza sprovede sedam dana nakon njene primene.

Potvrdio je ujedno, da kosovska Vlada razgovara o ovom pitanju sa predstavnicima u regionu i podseća, da će konačna odluka o otvaranju prelaza biti doneta nakon procene situacije u vezi sa pandemijom na Kosovu.

Krueziu sinoć nije imao informaciju o tome kakva će pravila od 1. juna važiti za one koji se vrate na Kosovo, odnosno da li će pravila o sedmodnevnom karantinu biti i dalje na snazi.Ostale vesti

Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020
Gračanica: JKP „Ekologija“ počelo sa radom
Javno komunalno preduzeće „Ekologija“, koje je formirano pri Opštini Gračanica, zvanično je počelo sa radom 1. jula.
  • 06.07.2020
Meštani Stanišora protestovali zbog nelegalne izgradnje puta
Desetina meštana sela Stanišor u opštini Novo Brdo, protestovalo je jutros protiv nelegalne izgradnje puta u njihovom mestu.
  • 06.07.2020
Štrpce: Civilno društvo i meštani o narednim koracima u borbi protiv MHE
Predstavnici NVO „GAIA Kosovo“ i meštani Štrpca održali su u subotu sastanak u vezi sa problemom izgradnje mini hidroelektrana na Šar-planini. Dogovoreni su naredni koraci koji će biti preduzeti radi zaštite pijaće vode i životne sredine, a najavljene su i pravne akcije.
  • 06.07.2020