Vesti
Društvo

NVO Aktiv aktivna i u Beogradu

Poštovanje ljudskih prava i sloboda, jačanje međuetničke saradnje, pomirenje, promovisanje demokratske kulture i građanskog aktivizma su već preko 12 godina glavni pravci rada nevladine organizacije Aktiv iz Severne (Kosovske) Mitrovice. O uspešnom radu, kao i jačanju organizacije, svedoči i novootvorena kancelarija u Beogradu.
NVO Aktiv aktivna i u Beogradu
Miodrag Milićević (Foto arhiva Kim)

Šefica novootvorene kancelarije Milica Orlović objašnjava njen cilj:

“Jačanje veza između glavnih aktera i prisustvo na važnom mestu na kojem se donose odluke najefikasniji je način da se izraze potrebe i prevaziđu izazovi, drugim rečima da se postigne više”, rekla je ona.

Beogradska ispostava NVO Aktiv će raditi i na boljem razumevanju društveno-političke situacije i kompleksnosti međuetničkih odnosa između Srba i Albanaca na Kosovu i zaokružiti jačanje organizacije koja sem centra u Severnoj (Kosovskoj) Mitrovici već tri godine ima i kancelariju u Prištini. Dopunskim učešćem u javnom prostoru u Beogradu, Aktiv želi da doprinese, iznad svega, procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Iz objektivnih razloga, uslovljenih trenutnom zdravstveno-epidemiološkom situacijom, glavne programske aktivnosti biće održavane putem dostupnih digitalnih platformi.

“Ovo je važan korak za našu organizaciju, pošto je sada, po prvi put, jedna lokalna organizacija civilnog društva sa Kosova prisutna u Beogradu”, kazao je izvršni direktor NVO Aktiv, Miodrag Milićević dodajući da će novootvorena kancelarija biti i resursni centar za društveno-politička pitanja koja se tiču Kosova. “Osim toga, Aktiv će imati i važnu ulogu u smanjivanju postojećih predrasuda između Srba i Albanaca kao i u artikulisanju potreba koje kosovska srpska zajednica ima u Beogradu”.

Uspostavljanje kancelarije za vezu u Beogradu sastavni je deo projekta “Jačanje zagovaračkog kapaciteta srpskih nevladinih organizacija na Kosovu” (“Increasing the Advocacy Potential of Kosovo Serb Civil Society Organizations”) koji trenutno finansira Nacionalna zadužbina za demokratiju (National Endowment for Democracy, NED) a uključuje i učešće članova platforme Emipirika.

Milićević: Cilj bolje razumevanje dijaloga i potreba zajednica na Kosovu

Direktor NVO Aktiv Miodrag Milićević kaže za RTV Kim da se organizacija godinama bavi temom dijloga Beograda i Prištine i da se svojim radom trudi da doprinese boljem razumevanju čitavog procesa, ali i njegovog uticaja na sve zajednice podjednako. On kaže da je to bio cilj za otvaranje kancelarije u Beogradu.

„Pre tri godine smo otvorili kancelariju u Prištini shodno takvim potrebama, pa smo ovih dana odlučili da otvorimo kancelariju u Beogradu, iz istih razloga. Briselski sporazum je uticao na sve sfere našeg života i smatrali smo društveno odgovornim da pružimo pun doprinos ne samo na Kosovu nego i u Beogradu u smislu boljeg razumeva samih potreba lokalnih zajendica, u prvom redu srpske“, kaže Miodrag Milićević.Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021