Vesti
Društvo

NVO "Aktiv": 1.409 lica ilegalno ušlo na Kosovo tokom 2020. godine

Nevladina organizacija "Aktiv" iz Kosovske Mitrovice, u okviru projekta "Bezbednost za ljudska bića i granice - Borba protiv krijumčarenja", predstavila je izveštaj za 2021. godinu o "Migracionoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana". Predstavljanje izveštaja ima za cilj sagledavanje spremnosti Kosova za brigu o migrantima kroz institucionalnu podršku vladinih i nevladinih organizacija.

NVO
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Rezultati istraživanja koje je sproveo "Aktiv", pokazuju da je tokom 2021. godine više od 700.000 migranata prošlo kroz Kosovo dalje ka zapadu.

Izveštaj pokazuje i da je od januara do septembra 2021. godine - 1.369 migranata izgubilo život na putu ka obećanoj zemlji.

Kada je reč o Kosovu, tokom 2020. godine 887 migranata legalno je prešlo granicu, 502 osobe ilegalno, dok za 20 migranata nije poznat način ulaska na Kosovo.

Još uvek nema podataka za 2021. godinu.

Statistika pokazuje i to da je najviše tražilaca azila zainteresovano za Severnu Makedoniju i Srbiju.

Najveći broj podnosilaca azila za Kosovo su migranti iz Sirije - 43,8% (911), dok je taj broj u 2019. godini bio 649 ili 46,1%.

Veroljub Petronić ispred NVO "Humani centar Mitrovica", ističe da je tema o migrantima nepravedno zapostavljena i od strane društva i od strane nevladinog sektora.

"Bez obzira na to što na Kosovu postoji Odeljenje za državljanstvo, azil i migracije - ne postoji adekvatna saradnja kosovskih institucija sa ovim odeljenjem, odnosno ne postoje tačni podaci ulaska i odlaska migranata sa Kosova. Osim toga što nemamo tačan podatak o broju migranata na Kosovu, ne znamo ni tačan broj umrlih, a ne postoji ni podatak o broju novorođenih, dok je ta informacija u regionu i te kako dostupna javnosti. To znači da su na Kosovu zakazale i institucije i nevladin sektor. Kosovo nije napravilo nikakvu preciznu listu o migrantima i to je jako zabrinjavajuće. Brine i to što mi ne možemo znati da li je neko od njih učestvovao u ratu na strani ISIS-a. S druge strane, u koloni migranata nije bilo starijih ljudi, primetili smo da su to samo mlađi muškarci i devojke, što je dodatno zabrinjavalo građane Kosova. Oni su preko Kosova odlazili do prihvatnog centra u Novom Pazaru i dalje ka Nemačkoj."

Pitanjem migranata na Kosovu bave se IOM, UNHCR i Jezuitska služba.Ostale vesti

Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022
Polaganje završnog ispita
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu obavili sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
  • 23.06.2022