Vesti
Društvo

NVO "Aktiv": 1.409 lica ilegalno ušlo na Kosovo tokom 2020. godine

Nevladina organizacija "Aktiv" iz Kosovske Mitrovice, u okviru projekta "Bezbednost za ljudska bića i granice - Borba protiv krijumčarenja", predstavila je izveštaj za 2021. godinu o "Migracionoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana". Predstavljanje izveštaja ima za cilj sagledavanje spremnosti Kosova za brigu o migrantima kroz institucionalnu podršku vladinih i nevladinih organizacija.

NVO
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Rezultati istraživanja koje je sproveo "Aktiv", pokazuju da je tokom 2021. godine više od 700.000 migranata prošlo kroz Kosovo dalje ka zapadu.

Izveštaj pokazuje i da je od januara do septembra 2021. godine - 1.369 migranata izgubilo život na putu ka obećanoj zemlji.

Kada je reč o Kosovu, tokom 2020. godine 887 migranata legalno je prešlo granicu, 502 osobe ilegalno, dok za 20 migranata nije poznat način ulaska na Kosovo.

Još uvek nema podataka za 2021. godinu.

Statistika pokazuje i to da je najviše tražilaca azila zainteresovano za Severnu Makedoniju i Srbiju.

Najveći broj podnosilaca azila za Kosovo su migranti iz Sirije - 43,8% (911), dok je taj broj u 2019. godini bio 649 ili 46,1%.

Veroljub Petronić ispred NVO "Humani centar Mitrovica", ističe da je tema o migrantima nepravedno zapostavljena i od strane društva i od strane nevladinog sektora.

"Bez obzira na to što na Kosovu postoji Odeljenje za državljanstvo, azil i migracije - ne postoji adekvatna saradnja kosovskih institucija sa ovim odeljenjem, odnosno ne postoje tačni podaci ulaska i odlaska migranata sa Kosova. Osim toga što nemamo tačan podatak o broju migranata na Kosovu, ne znamo ni tačan broj umrlih, a ne postoji ni podatak o broju novorođenih, dok je ta informacija u regionu i te kako dostupna javnosti. To znači da su na Kosovu zakazale i institucije i nevladin sektor. Kosovo nije napravilo nikakvu preciznu listu o migrantima i to je jako zabrinjavajuće. Brine i to što mi ne možemo znati da li je neko od njih učestvovao u ratu na strani ISIS-a. S druge strane, u koloni migranata nije bilo starijih ljudi, primetili smo da su to samo mlađi muškarci i devojke, što je dodatno zabrinjavalo građane Kosova. Oni su preko Kosova odlazili do prihvatnog centra u Novom Pazaru i dalje ka Nemačkoj."

Pitanjem migranata na Kosovu bave se IOM, UNHCR i Jezuitska služba.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023